Овочі-Ягоди-Сад

Червонолистий фундамент

Червонолистий фундамент

Закладений яблунею на підщепі 54-118 сад швидко вступає у плодоношення та продуктивно працює більш ніж 20 років.

  

Нинішній садівничий ринок пропонує широкий вибір саджанців яблуні на підщепах різного виду та сили росту. Підщепа грає важливу роль у життєдіяльності дерева — фактично це його фундамент. Підщепа впливає зокрема й на розміри, довговічність, морозо- та посухостійкість саджанців. Якість плодів, які ви отримуватимете у своєму саду, також буде пов’язана із типом обраної підщепи. Я маю понад 10 років досвіду садівництва. З того, що вдалося спостерегти у садах Рівненщини, склався висновок: для культивування яблуневих садів у нашому регіоні слід використовувати саджанці на підщепі 54-118. Особливо це стосується початківців, які ще не мають досвіду догляду за плодовим садом.

 

Чому 54-118?

 

Червонолиста яблунева підщепа 54-118 є середньорослою. Створив її у Плодоовочевому інституті міста Мічурінська російський вчений-селекціонер Валентин Будаговський.

 

Яблуні, щеплені на 54-118, дуже добре приймаються та укорінюються в саду, майже не потребують опор, а у плодоношення вступають зазвичай вже на другий рік після перенесення в сад. Підщепа є стійкою до морозу та посухи. Садивний матеріал на цій підщепі пластичний, його силою росту у саду легко керувати. Якщо метою є стримати ріст яблуні, аж до карликовості — то саджанці, щеплені на висоті 40 см, занурюють у ґрунт чим менше. Якщо навпаки хочете стимулювати ріст дерев у саду — то занурюєте корені таких саджанців чим глибше. Ще однією перевагою саджанців на підщепі 54-118 є те, що їх можна садити в горщики та спеціальні кульки. Для невеликих фермерів, що займаються розсадництвом, це суттєво, бо дає змогу продавати рослини влітку у спеціальних садових магазинах та на ринку — у деревець не лише компактна, а й захищена в процесі продажу коренева система. У своєму господарстві маю успішний досвід продукування таких саджанців у горщиках. Щоб коренева система рослин правильно сформувалася, протягом літа добрива у горщики слід вносити з двох боків від штамба — це не складно, якщо у вас такі рослини стоять рядами. Тоді корені ростуть не в один бік, а рівномірно заповнюють увесь об’єм горщика.

 

Червоний колір листя підщепи 54-118 для розсадництва теж перевага. Навесні, коли після щеплення йде обламування зайвих частин рослини, підщепу ніколи не сплутаєш із листям сорту. А от якщо яблуню щепити на іншому корені, наприклад на ММ-106, то на обох частинах саджанця листки зелені і подібні, тому іноді ми механічно обламуємо щеплений сорт. Підщепа 54-118 мені подобається ще й через те, що щеплені на ній сорти приживаються на 95–99%. Звісно, часом окремі саджанці ламає вітер. Та щоб такого не було, рослини треба вчасно пасинкувати і обривати листя на їх нижній частині. Щоб запобігти цьому, можна також обрізати щепи до висоти 10–15 см, як це роблять польські садівники. Після цього, аби саджанці не ламалися, їх підв’язують до опор — пластикових паличок. Ми практикуємо палички-опори лише коли молоде деревце криве, аби вирівняти його.

 

Саджанці я підживлюю 2–3 рази на сезон азотними добривами — карбамідом або селітрою. Сівалочкою розсіваю їх по рядку і одразу включаю крапельний полив. Такі дерева до осені виростають заввишки до 1,5–2 м. Деякі сорти одразу утворюють крону, інші ростуть прямими. До слова, яблуні, щеплені на 54-118 продуктивно плодоносять 15–22 років.

Віталій Чапа, садівник, Рівненська обл.

журнал “Садівництво по-українськи”, серпень 2017 року 

Усі авторські права на інформацію розміщену у журналі “Садівництво по-українськи” та інтернет-сторінці журналу за адресою https://agrotimes.ua/journals належать виключно видавничому дому «АГП Медіа» та авторам публікацій, згідно Закону України “Про авторське право та суміжні права”.
Використання інформації дозволяється тільки після отримання письмової згоди від видавничого дому «АГП Медіа».   

Інші статті в цьому журналі
Садівництво по-українськи
Садівництво по-українськи
Садівництво по-українськи
4
Статті з журналу:

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ