Овочі-Ягоди-Сад

Сорти для чорносливу

Сорти для чорносливу

Правильний вибір сортів гарантуватиме отримання чорносливу із високими споживчими властивостями та тривалим строком зберігання.

До Державного Реєстру сортів рослин, придатних для поширення в Україні на 2017 рік внесено 13 сортів сливи, із них 8 є сортами, створеними у ДСП ім. Л. П. Симиренка. Нині зростає інтерес до виготовлення чорносливу — на ринку України є попит на таку продукцію. Для чорносливу придатні не всі сорти. Загалом кращими є ті, плоди яких мають соковитий і м’ясистий м’якуш та дрібну, таку, що добре відділяється, кісточку. Особливо цінуються сорти з групи угорки. Використовують і ренклоди та терносливи. Плоди угорок придатні для сушіння у споживчій стиглості. Ренклоди — на початку споживчої стиглості, коли їх плоди вже набули смаку, забарвлення та аромату, але ще тверді.

 

Таблиця. Оцінка якості чорносливу залежно від помологічного сорту, дані ДСП ім. Л. П. Симиренка
 

З-поміж сортів, створених у ДСП ім. Л. П. Симиренка та внесених у нинішній Реєстр, для виготовлення чорносливу придатними є п’ять: Пам’ять матері, Кантата, Трудівниця Млієва, Сентябрська, Оригінальна (таблиця). Для виготовлення якісного чорносливу придатна також низка вітчизняних та інтодукованих сортів, зокрема: Венгерка італійська, Венгерка ажанська, Венгерка ювілейна, Пам’ять Костіної, Ренклод Альтана, Стенлей, Тулеу грас, Чорнослив самаркандський.>>> продовження 

 

Продовження статті ви може прочитати у друкованому примірнику журналу «Садівництво по-українськи».

Будь ласка, оформіть передплату в редакції, подзвонивши на номер телефону: (044) 287-88-30

 

 

Інші статті в цьому журналі
Садівництво по-українськи
Садівництво по-українськи
Садівництво по-українськи
4
Статті з журналу:

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ