Овочі-Ягоди-Сад

Нетипові хвороби

Нетипові хвороби

Альтернаріоз — неспецифічна хвороба багаторічної деревини виноградників нині стрімко прогресує на півдні України.

 

Симптоми альтернаріозу на виноградному кущі

В умовах зміни клімату Північного Причорномор’я за активної інтродукції закордонного садивного матеріалу та унаслідок значної заміни хімічних сполук, на основі яких виготовлено ЗЗР, у формуванні комплексів шкідників і хвороб винограду з’явилися нові тенденції.

 

Склад хвороб виноградної лози та ступінь їх розвитку з часом постійно змінюється. Поширення деяких хвороб, що донедавна вважалися шкідливими, поступово зменшується — у виноградниках їх замінюють інші, набуваючи там нових властивостей. Важливе значення має перехід окремих збудників від сапротрофного живлення (споживання мертвих решток рослин) до паразитарного способу життя (використання рослини як їжі та місця свого існування). Інформація про реальну небезпечність патогена в конкретних умовах дозволяє значно скоротити витрати на захист винограду, екологічна ситуація за правильного планування захисту також поліпшується.

 

Що ж змінилося у хворобах винограду? Перш за все слід приділити увагу неспецифічним фітопатогенам — збудникам хвороб багаторічної деревини (штамбів, рукавів). Причиною їх поширення на виноградниках є стрес біотичного й абіотичного походження (підмерзання, тривала високотемпературна повітряна посуха, комплекс сапротрофних грибів). На виноградних насадженнях Північного Причорномор’я спостерігається шкідливість хвороб, що раніше не мали господарчого значення: фузаріоз (збудник Fusarium spp.), аспергильоз (збудник Aspergillus niger V. Tiegh.) та альтернаріоз (збудник Alternaria vitis Cav.) уражають грона та листки рослин. >>> продовження 

 

Продовження статті ви може прочитати у друкованому примірнику журналу «Садівництво по-українськи».

Будь ласка, оформіть передплату в редакції, подзвонивши на номер телефону: (044) 287-88-30

 

 

Інші статті в цьому журналі
Садівництво по-українськи
Садівництво по-українськи
Садівництво по-українськи
4
Статті з журналу:

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ