Овочі-Ягоди-Сад

Догляд молодого саду

Догляд молодого саду

Молоді деревця яблуні потребуватимуть надійної опори вже від першого року у саду, навантажувати їх врожаєм слід поступово.

 

Садівництво — справа, яку можна робити як на професійному рівні, так і за покликом серця. Та якою не була б площа саду, господар розраховує на швидкий та якісний результат. Тому при закладанні нових насаджень завжди постає питання: із чого почати? Із досвіду власного господарства скажу, що помилок уникнути досить важко. Тому починати слід з невеликої площі, щоб перед закладанням більшого саду отримати якийсь досвід. Наше господарство щороку, починаючи із 1998-го, досаджує молоді деревця у сад. Нижче — про наш досвід та кілька порад садівникам-початківцям. До початку масового плодоношення сад вважається молодим, у цей період дерева посилено ростуть. Від того, як дерево приживеться на новому місці, залежатиме як швидко воно почне плодоносити і якої якості дасть плоди. Тому основним завданням садівника є створити найбільш сприятливі умови для нормального росту дерев. Це і садіння згідно з технологією, і встановлення шпалери та полив. А ще — хімзахист та правильне обрізання і формування крони.

 

Садіння

 

У фермерському господарстві «Яблуневий сад» усі насадження яблуні закладені виключно на підщепі М9. Схема розташування дерева такого типу має бути: 1 × 3 м — якщо ви збираєтеся вносити хімічні препарати ранцевим обприскувачем. Якщо у господарстві є малогабаритний трактор, ширину міжрядь збільшують до 3,5 м, якщо трактор звичайний — до 4 м. Глибина садіння дерев (занурення коренів у ґрунт) — 0,2 м. Перед садінням деревцям поновлюють зрізи на кореневій системі (видаляють пошкоджені частини).

 

У ямку не потрібно нічого додавати: попіл, глина, каміння та обрядові танці навколо вогнища жодним чином не вплинуть на подальшу врожайність та періодичність у плодоношенні.

 

Шпалера

 

Шпалера — це конструкція, яка підтримує закріплені на ній дерева. Вона потрібна, щоб молоде деревце росло і не деформувалося під впливом погодних умов (дощ, вітер) та вагою перших врожаїв. Якщо шпалеру спорудили правильно, то нею можна буде користуватися протягом багатьох років. На присадибних ділянках, де кількість дерев не перевищує 15–20, можна обійтися і без неї, облаштувавши індивідуальні опори біля кожного дерева. Коли ж мова йде про сотні, а то й тисячі саджанців, то без шпалери втримати сад просто не можливо. Нагадаємо, що мова йде про карликові сади, коренева система у яких невелика та не надто міцна. У нашому господарстві траплялося, що вчасно не прикріплені до шпалери дерево, або й цілий ряд, падали разом із врожаєм. Відновити такі дерева неможливо — коренева система та крона повністю знищуються. Шпалеру для саду у господарстві виготовляємо самі. Часом виявляються помилки, тому постійно вдосконалюємо конструкцію, прагнемо, щоб вона була більш практичною. >>> продовження 

 

Продовження статті ви може прочитати у друкованому примірнику журналу «Садівництво по-українськи».

Будь ласка, оформіть передплату в редакції, подзвонивши на номер телефону: (044) 287-88-30

 

 

 

Інші статті в цьому журналі
Садівництво по-українськи
Садівництво по-українськи
Садівництво по-українськи
4
Статті з журналу:

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ