Агромаркет

Час «Ч» для олійних заводів

Час «Ч» для олійних заводів

Представники багатотисячних колективів олійно-жирової галузі б’ють на сполох: із першого січня може зупинитися відразу третина українських олійнодобувних заводів. Ці 15 підприємств свого часу відмовилися від природного газу й отримують теплову енергію, спалюючи соняшникове лушпиння. Утім,технологічні нормативи допустимих викидів в атмосферу для котелень чинні лише до 31 грудня. З нового року набувають чинності нові: перспективні й набагато жорсткіші.

 

Отож котельні потрібно знову модернізувати й замінювати котли на імпортні або ж установлювати складну систему очисного обладнання у старих. Однак чи реально це зробити до 1 січня 2016-го, зважаючи на економічну кризу в Україні, складний фінансовий стан підприємств і труднощі з отриманням довгострокових кредитів? Ідеальним розв’язанням проблеми було б відтермінувати запровадження перспективних технологічних нормативів допустимих викидів суспендованих твердих частинок, недиференційованих за складом. Про це, зокрема, йдеться в листах, надісланих асоціацією «Укроліяпром» в усі можливі високі інстанції, зокрема, спікеру Верховної Ради Володимиру Гройсману, прем’єр-міністру Арсенію Яценюку, президенту Української аграрної конфедерації народному депутату Леоніду Козаченку, в.о. міністра екології Сергію Курикіну, міністру Мінагрополітики України Олексію Павленку, президенту УСПП Анатолію Кінаху. Крім того, з відповідним клопотанням, аби принаймні на 5 років подовжити чинність поточних технологічних нормативів для установок, що спалюють лушпиння соняшнику, до Мінприроди двічі зверталося профільне аграрне міністерство.

Як стверджують в асоціації «Укроліяпром», за умови, що підприємствам електроенергетичної галузі (а саме їх вважають основними забруднювачами атмосферного повітря) дію поточних нормативів подовжили, цілком логічним буде такий крок Мінприроди й щодо олійнодобувних заводів. Тим паче що держава проголосила курс на всебічну підтримку суб’єктів господарської діяльності, які використовують альтернативне паливо.

Поки що проблема так і не зрушила з місця: час «Ч» для 15 українських олійнодобувних заводів може настати вже першого січня 2016-го…

 

 

газета “АгроМаркет”, грудень 2015 року

     

  

Усі авторські права на інформацію розміщену у газеті “АгроМаркет” та інтернет-сторінці газети за адресою https://agrotimes.ua/journals належать виключно видавничому дому «АГП Медіа» та авторам публікацій, згідно Закону України “Про авторське право та суміжні права”.
Використання інформації дозволяється тільки після отримання письмової згоди від видавничого дому «АГП Медіа».
 

Інші статті в цьому журналі

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ