Овочі - Ягоди - Сад
Головне:
Інтерв'ю

Від саджанця до замороженої продукції

Ігор Князевич
керівник ФГ «Еко Беррі»
Поділитись:

Ігор Князевич, один із керівників ФГ «Еко Беррі», поділився секретом успіху свого господарства та розповів, із чого все починалося.  

— Ігорю, розкажіть про створення господарства. 

— Ми зареєстрували свою справу 5 травня 2017 року під назвою ФГ «Еко Беррі». Сьогодні господарство охоплює територію площею понад 300 га, з них 130 га вже засаджено різноманітними ягодами. Підприємство спеціалізується на вирощуванні ремонтантної та літньої малини, чорної смородини, порічок, суниць садових, ожини, жимолості й лохини. Частина земель сертифікована, тому маємо можливість вирощувати органічні ягоди відповідно до вимог сертифікату Organic Standart. 

— Як вибирали саджанці? 

— Ми відповідально підійшли до вибору розсадників. Найперше, що зробили — провели їх моніторинг в Україні. Передусім звертали увагу на сертифікацію підприємства, оскільки розсадники повинні бути легальними й обов’язково мають сплачувати роялті. Не менш важливою умовою було те, щоб вони були на ринку вже з певним досвідом. 

Зрештою, ми вирішили покластися на надійну репутацію та багаторічний досвід кількох розсадників, зокрема компанію «Розетта Агро», яка співпрацює з провідними розсадниками Нідерландів. Також ми співпрацюємо з українським розсадником «ФруТек». Щоб зробити вибір, ми відвідали господарства, в які ці компанії продавали свої саджанці. Це дало нам змогу побачити, як поводить себе посадковий матеріал після висаджування на другий, а то й на п’ятий рік. 

Основні вимоги, які ми ставимо до сортів, — високі смакові якості, стійкість до захворювань і, звичайно ж, урожайність. 

По лохині ми обрали саджанці інноваційних сортів від «Ро зетти Агро» селекції Fall Creek, а саме: середньоранній сорт Клокворк®; середні сорти Топ Шелф® і Валор®; середньопізні сорти Карго® і Ліберті (селекція MSU). А серед сортів дуже пізнього плодоношення ми надали перевагу Ласт Коллу® та Аврорі (селекція MSU). 

По суниці садовій обрали ранні сорти Румба та Клері, середньоранній Апріка, середньопізні Летиція і Полка. По малині висадили ремонтантні сорти Джоан Джей, Зюгана та Рафцакю (Хімбо-Топ). Сорти малини літнього плодоношення: Глен Емпл, Глен Файн та Октавія. По ожині маємо десертний ранній сорт Карака Блек та сорт сербської селекції Чачанська Бестрна, призначений для промислової переробки. 

Всі ягоди як для свіжого ринку, так і для потреб власної заморозки ми наразі збираємо вручну. Проте обрані сорти та схеми посадки дозволять за потреби в майбутньому частково перейти на механізоване збирання ягід для переробки. 

— Як закладалися ділянки? 

— Плантації малини, ожини й лохини закладалися саджанцями із закритою кореневою системою. Цей матеріал дещо дорожчий, ніж саджанці із відкритим коренем, більш складний у логістиці, проте забезпечує практично стовідсоткову приживлюваність на полі. 

Лохину висаджуємо в Рогатинському районі, де кислотність ґрунту висока. Ця культура потребує оптимальної кислотності ґрунту на рівні pH 4,5–5,5, адже потрібні для її розвитку мікроорганізми здатні зберігати життєдіяльність тільки за таких умов. Якщо кислотність буде вищою, культура почуватиметься погано й не буде плодоносити. Для лохини ми готували спеціальну торфосуміш, в яку висаджуємо рослини. 

Основна частина полів знаходиться в Городенківському районі Івано-Франківської області, практично на кордоні з Тернопільщиною. Тут ідеальні умови для вирощування традиційних ягідних культур: родючі чорноземи із високим умістом гумусу, достатньо води для поливу і, що важливо, працьовиті люди. 

За результатами агрохімічного обстеження виявилося, що всі наші ґрунти в цьому регіоні слабокислі або ж близькі до нейтральних (рН 5,0–6,0). Для таких культур, як суниця садова чи малина, це оптимальний показник, коли більшість мікрота макроелементів є добре доступними рослинам. Відповідно, не було потреби вносити ґрунтові меліоранти чи велику кількість мінеральних добрив в основне удобрення. 

Ми вирішили висаджувати ягідники з використанням мульчувальної плівки. Це дає змогу уникнути конкуренції з боку бур’янів та максимально обмежити використання гербіцидів. Крім того, мульчувальна плівка дозволяє значно знизити втрати вологи, тобто оптимізуються витрати на полив. 

— В які терміни проводили висаджування? 

— Перші плантації суниці садової ми висаджували влітку, використовуючи сучасний тип садивного матеріалу фріго, який професійні розсадники зберігають у замороженому вигляді за температури –1,8 °С та постачають замовникам з ранньої весни до пізньої осені. 

Частина насаджень у нас вирощується за інтенсивною конвенційною технологією. Для отримання максимальної продуктивності разом з поливною водою подаємо водорозчинні мінеральні добрива, використовуючи комп’ютеризований фертигаційний вузол. Крім цього, періодично проводимо листове підживлення мікроелементами та амінокислотами. Систему живлення розробляємо безпосередньо для кожного сорту з урахуванням потреб рослини у різні фази розвитку. 

Щодо системи захисту, то навіть для конвенційних насаджень намагаємося максимально обмежити використання хімічних засобів захисту. Покупці наших заморожених ягід — це відомі європейські компанії, для яких безпека продукції є основним пріоритетом у виборі постачальника. Методи інтегрованої системи захисту насаджень від хвороб та шкідників, які ми застосовуємо, дозволяють отримати конвенційну продукцію з нульовим умістом пестицидів, яка хоч і не сертифікована як органічна, проте абсолютно безпечна для споживача. 

Порічки, чорну смородину та ремонтантну малину вирощуємо за органічними технологіями. Для цих культур перед закладанням насаджень використовуються органічні добрива. Для захисту використовуємо тільки дозволені препарати. 

— На яких покупців орієнтована продукція ФГ «Еко Беррі»? 

— На сьогодні ФГ «Еко Беррі» орієнтоване як на локальний ринок, так і на експорт. Ми завершили будівництво холодильника потужністю 5,25 тис. куб. м для шокового заморожування, фасування і зберігання плодів та ягід. Щоб досягти високого рівня якості, вирішили розмістити переробку на основному полі. Таке розміщення виробничих потужностей дає нам змогу працювати зі свіжою ягодою одразу після її збирання, що максимально скорочує процес транспортування продукції. До будівництва заводу ми залучили професіоналів своєї справи, зокрема вітчизняну компанію «4 Стихії», що спеціалізується на промисловому холодильному устаткуванні. Ми гарантуємо надійну обробку, заморожування, сортування та фасування продукції, адже до цих процесів залучили лідерів серед виробників техніки. Тепер можемо запропонувати клієнтам якісний продукт європейського рівня. 

Уже маємо сертифікат Organic Standart на частину продукції. Невдовзі отримаємо сертифікати HACCP, FSSC 22000. Для цього проходимо доволі складні процедури сертифікації.  

Марія Михно

журнал “Плантатор”, липень 2020 року

Усі авторські права на інформацію розміщену у журналі “Плантатор” та інтернет-сторінці журналу за адресою https://agrotimes.ua належать виключно видавничому дому «АГП Медіа» та авторам публікацій, згідно Закону України “Про авторське право та суміжні права”.
Використання інформації дозволяється тільки після отримання письмової згоди від видавничого дому «АГП Медіа». 

Поділитись: