Овочі-Ягоди-Сад

Всеукраїнський форум «Інтенсивне овочівництво: заробити на теплиці», м.Львів, 2024 рік

Поділитись:

19 червня у Львові відбувся Всеукраїнський форум «Інтенсивне овочівництво: заробити на теплиці». Це перший в Україні масштабний спеціалізований захід, присвячений тепличним технологіям з вирощування овочів.

Журнал «Садівництво по-українськи» і інформаційний аграрний портал AgroTimes.ua зібрав масштабний спеціалізований форум для тепличників.

Учасники заходу зазначили, що давно чекали саме окремого заходу для тих, хто веде тепличний бізнес або хоче започаткувати такий напрям у себе в господарстві. І цей перший тепличний захід, за їх відгуками, організаторам вдався, лунали побажання щодо проведення його на постійній основі.

Форум проходив у комфортному залі у Львові, тривав один день і зібрав близько півтори сотні учасників, попри надскладну ситуацію в Україні цим літом. Серед них було багато підприємців, які вперше звертаються до теми тепличного бізнесу. Слухачі форуму отримали глибоку аналітику ринку тепличних овочів, інформацію щодо програм підтримання будівництва теплиць, склали уявлення про сучасну теплицю, зокрема з боку інженерії, з чого розпочати тепличний бізнес, як облаштувати теплицю, яким насіннєвим і розсадним матеріалом оперувати, як захищати тепличний продукт, досягати якості й збувати врожай.

Головним інформаційним партнером заходу виступив проєкт EastFruit — інформаційно-аналітичний портал про ринок овочів, фруктів, ягід і горіхів Східної Європи та Центральної Азії. Компаніями — партнерами заходу стали «Сингента», «БТУ-Центр», «Хімагромаркетинг», «Нор-Ест Агро», Be Grow, «Агрітема».

Кроки в майбутнє

Перша доповідь форуму стосувалася програм підтримання тепличного бізнесу. Тетяна Гетьман, директорка департаменту агропромислового розвитку Львівської облдержадміністрації, торкнулася далеко не тільки державної грантової програми, яка запрацювала набагато краще після внесених торік до неї змін.

Вона саме наголосила, що, попри непрацюючі сьогодні програми держпідтримки, що були до війни та які закрили з її початком, з’явилося багато інших. Комбінуючи їх, можна сформувати для себе непоганий фінансовий ресурс. Теплиця — саме той напрям, що має працювати на імпортозаміщення, резюмувала Гетьман.

Цю тезу повністю підтверджує професійний огляд ринку тепличних овочів, який зробив для учасників форуму його наступний спікер — Євген Кузін, аналітик плодоовочевого ринку в проєкті EastFruit, міжнародний консультант ФАО.

Головне, на чому треба зосередитися українським виробникам у тепличному бізнесі, це — технології. Вони можуть нівелювати зміни клімату, погодні умови, високі енерговитрати й збільшити якість продукції. «Якість продукції в поточних економічних умовах у світі й в Україні — це головна передумова фінансового успіху, — резюмує Кузін. — Бо в періоди перевиробництва ви зможете продавати дорожче, ніж інші, а в періоди дефіциту — ще дорожче, ніж найвищі ціни на ринку».

Загалом у світі для тепличного овочівництва складаються тільки позитивні тренди, адже світове населення й далі швидко збільшується, проте площі під сільськогосподарською діяльністю скорочуються швидше. Тому всі рішення у сфері закритого ґрунту, починаючи від простих теплиць і закінчуючи високотехнологічними комплексами, це є рішеннями на майбутнє.

Сучасних технологій побудови теплиць торкнувся у своєму виступі Леонід Чебанов, науковець КНУБА та головний інженер проєктів компанії «Інжтехбуд». За словами Чебанова, на останній виставці Greentech, що відбулася в Нідерландах 13–14 червня і з якої він приїхав безпосередньо на форум до Львова, пролунало таке: «Уряд Голландії й підприємці цієї країни стоять на низькому старті, чекаючи разом із нами перемогу у війні, щоб на ринок України зайшли інноваційні проєкти їхньої поставки за відповідних умов фінансування».

Сьогодні в Україні є стовідсоткова можливість будувати теплиці з матеріалів українського виробництва, запевнив експерт, а саме каркаси, системи автоматики, поливу, а також інші супутні компоненти.

Особливою частиною форуму стали виступи практиків тепличного бізнесу, які досягли певного рівня в ньому — у запровадженні сучасних технологій і високій якості продукції. Вони можуть багато чого навчити початківців. Теплиці сьогодні стають сучасним варіантом промислового вирощування не лише овочів і ягід, а й баштанних, кісточкових культур, винограду та навіть медичного каннабісу, наголосив Чебанов, присвятивши решту доповіді іншим аспектам розвитку тепличного бізнесу в Україні.

Своїм досвідом поділився фермер із Херсонщини Володимир Рожко, власник ТОВ «Грінелевейшн». Він розповів, як правильно сформувати бізнес-план тепличного проєкту, як вкласти мінімум коштів і максимум заробити.

«Я краще побудую дві-три теплиці, ніж засаджу 5 га відкритого ґрунту, адже у першому випадку виробництво більш контрольоване з боку власника, урожай — якісніший і йде раніше, тобто все надійніше і більш прибутково, — каже Рожко. — Людей часто відлякують великі суми інвестицій, які треба вкласти в теплицю для старту, — у середньому 300 тис. доларів, — але вона не дарма стільки коштує, адже приносить щорічно гарантований контрольований дохід і може працювати 50 років».

Другу половину форуму відкрив співзасновник компанії Green Wave Organic Володимир Новий із Львівської області. Мінімальна витрата енергії на виготовлення однієї одиниці готової продукції — так він сформулював головну мету свого проєкту.

«Насправді неважливо, чи це вертикальна ферма, чи якийсь інший спосіб вирощування, — каже Новий. — Якщо дотримуватись саме такого підходу, це й дасть ту перевагу на ринку, якої ми всі прагнемо».

Продовжив тему сучасних технологій у тепличній галузі Микола Мельник, засновник фермерського господарства «Мельник-Агро» (Хмельницька обл.). Він тільки три роки, як прийшов в аграрну сферу — до того займався IT та фінансами. За ці три роки він розбудував 5 га закритого ґрунту, з яких 1,5 га на опаленні.

Мельник є прихильником роботизації всіх процесів в агро й намагається втілювати цю (ще футуристичну для багатьох українських аграріїв) концепцію в реальне виробництво.

«Ми були в Туреччині, де нам показували повністю роботизовану теплицю. Її спорудили в ангарі, де взагалі немає сонячного світла. Це — кілька дослідних кімнат, і роботи доставляють усе необхідне у ці кімнати. Кімната має свою температуру, світло, вологість тощо для кожної рослини. Це — показник того, що весь світ рухається саме туди, — резюмує Мельник. — У певний момент я зрозумів, що вся агрономія — це, по суті, комп’ютерна гра, де у вас є рослинка, якій потрібно дати таку-то кількість температури, води й інших елементів на загальний обсяг, поділений на час, і ви отримаєте на виході контрольований продукт. Тобто по факту це все — IT, і навіть набагато більше, ніж саме IT».

Як виростити в теплиці томат — від насіння до готового продукту, які саме гібриди, добрива та субстрати вона підбирала для вирощування та якими були перші кроки фермерів після отримання гранту для такого проєкту, розповіла Анна Казік, агрономка овочевого напряму фермерського господарства «Тандем-Агро» з Дніпропетровської області.

Овочевий майнінг у теплиці: як створити тепличний бізнес без аграрної освіти — такою була тема фінальної доповіді форуму у блоці практиків тепличного овочівництва. Її запропонував і розкрив Василь Щербанюк, співзасновник ТОВ «Овочева база №1», також виходець з ITішників. Майнінг означає, що процеси в теплиці у вас налагоджено до такого ступеня, відбуваються майже автоматично, і вам не потрібно в них втручатись, а тільки спостерігати через монітор, пояснює фермер.

«Овочева база №1» знайшла для себе власну концепцію автоматизованої теплиці, розрахувала окупність, а також практичним шляхом виявила наймаржинальніші культури для ведення тепличного бізнесу — моркву й батат.

Стан ринку овочів закритого ґрунту й сучасні технологічні підходи до вирощування розкрили й представники компаній — партнерів нашого форуму.

Андрій Сербінов, провідний спеціаліст у захищеному ґрунті компанії «Сингента», зробив огляд поточної ситуації в тепличній галузі, представив інновації для неї та розповів про перспективи її розвитку.

Сергій Вдовенко, провідний агроном компанії «БТУ-Центр», доктор наук, професор, розповів про органічні технології та біопрепарати для найкращого захисту й підживлення у закритому ґрунті.

Сучасні технології дозволяють зробити контрольованим поширення шкідників на надзвичайно високому рівні, але є специфічні чинники, притаманні саме закритому ґрунту, яких і торкнулася Світлана Левченко, спеціалістка науково-інноваційного департаменту компанії «Хімагромаркетинг».

Про ефективні рішення підживлення та захисту овочів у закритому ґрунті розповів Олександр Маленький, агроном-технолог Західного регіону ТОВ «НОР-ЕСТ АГРО».

Іван Тимощук, менеджер з експорту українського виробника мінераловатного субстрату Begrow, розкрив основні переваги свого продукту як основи інтенсивного овочівництва в закритому ґрунті, розповів про міжнародний досвід гідропонного вирощування овочевих культур.

Фермер і за сумісництвом головний агроном компанії «Агрітема» Павло Волинець ознайомив форум із сучасними рішеннями для овочівництва від світових лідерів із виробництва біопрепаратів.

Аудиторія тепличників виявилася вдячною: відвідувачі уважно слухали доповіді до самого фіналу, не виходили із зали, зацікавлено ставили питання. У цьому була заслуга й сильних спікерів, яких ми розшукали й запросили на форум. Журнал «Садівництво по-українськи» щиро дякує всім його учасникам, що зібрались у цей складний час, тим, хто не боїться сьогодні братись за тепличні проєкти й находить нові рішення їх реалізації.

Невдовзі ми починаємо готувати наступний форум, про місце й час проведення якого обов’язково повідомимо в нашому виданні та на порталі. Цього разу захід буде присвячено овочам відкритого ґрунту й темам садівництва.

Поділитись: