Фахівець назвав основні причини загоряння сушарок
З метою запобігання загоряння сушарок потрібно періодично їх чистити, а також ще до сушіння проводити очищення зерна.
Про це під час Всеукраїнського практичного форуму «Власний елеватор» повідомив головний інженер ТОВ «Збаразьке КХП» Володимир Кравчук.
За його словами, загоряння сушарок є нагальним питанням для багатьох елеваторників, особливо на тих підприємствах, де встановлені сушарки модульного типу.
«Напевне сушарок модульного типу найбільше в Україні. Фермери купують одномодульні сушарки, тому що вони дешевші й з ними простіше працювати», – зауважив Володимир Кравчук.
Він зазначив, що за 10 років експлуатації на підприємстві не було випадків загоряння модульних сушарок.
За його словами, серед учасників ринку існує думка, що найчастіше сушарки горять під час доробки кукурудзи. Він додав, що й при сушінні соняшника є свої фактори ризику. Зокрема, якщо застосовується система рекуперації: коли тепле повітря повторно використовується, одна порошинка, яка потрапить до системи, може призвести до виникнення пожежі.
Фахівець додав, що у внутрішніх камерах може загорятися пилок соняшника.
«Якщо сушарка не почищена, навіть при температурі в 60 градусів вона може загорітися. Тому сушарки потрібно чистити раз у два дні», – уточнив Володимир Кравчук.
Ще однією причиною загоряння сушарок при доробці кукурудзи та соняшника він назвав неочищене від домішок зерно перед сушінням.
«Грубі домішки зупиняють потік зерна в сушарці – воно нагрівається й може спричинити пожежу. Тому дуже важливо чистити зерно до сушіння», – підкреслив Володимир Кравчук.
Більше інформації про Всеукраїнський практичний форум «Власний елеватор» читайте тут.
Раніше ми писали, що зона відповідальності людини у загорянні сушарок становить 40%. Також ми писали, що найбільше випадків загоряння відбувається при сушінні кукурудзи.