Елеватор

Будівництво «кукурудзяного» елеватора – вигідне рішення для невеликих господарств

Будівництво «кукурудзяного» елеватора – вигідне рішення для невеликих господарств

Фермерське господарство Валентини Крамар у селі Кам’янече Кіровоградської області побудувало певною мірою унікальний елеватор, призначений для доробки і зберігання лише однієї зернової культури – кукурудзи.

 

Про це пише журнал The Ukrainian Farmer.

 

Господарство вирішило побудувати «кукурудзяний» елеватор, оскільки не могло дозволити собі побудувати великий комплекс.

 

Вирішили, що працюватимуть на елеваторі саме з кукурудзою з кількох причин.

 

По-перше, кукурудза після доробки найбільше піднімається в ціні, а найвигідніше її можна продати, притримавши кілька місяців після збирання врожаю.

 

По-друге, саме ця культура більше за інші потребує досушування, яке краще здійснювати сушаркою, а не перегортанням.

 

«Зрозуміло, що перше ніж розпочати будівництво, економічний бік питання ретельно прораховували. Можу сказати, що власна доробка й зберігання виявилися вигіднішими, ніж агрофірма платила б за це кошти комерційному елеватору, і, певна річ, вигіднішими, ніж якби ми продавали врожай з поля», – зазначив керівник підприємства Євген Каліберда.

 

Наприклад, минулого сезону доробка й зберігання однієї тонни кукурудзи обійшлися господарству в 128 гривень – це з урахуванням вартості газу, електроенергії, амортизації обладнання, виплати зарплат персоналу, транспортних витрат.

 

«Натомість середня ціна продажу тонни зерна становила 4,5 тис. грн, тоді як з поля його можна було продати не дорожче, ніж за 4 тис. грн», – підкреслив Євген Каліберда.

 

AgroTimes

Додати коментар

Такий e-mail вже зареєстровано. Скористуйтеся формою входу або введіть інший.

Ви вказали некоректні логін або пароль

Sorry that something went wrong, repeat again!