Тваринництво

Зональний обігрів у свинофермах

Зональний обігрів у свинофермах

Внаслідок підвищення цін на енергоносії у Західній Європі німецькі фермери почали застосовувати енергоощадну техніку, зокрема зональні обігрівачі на свинофермах.

  

У зв’язку із загальносвітовим зростанням цін на енергоносії дедалі гострішим питанням для свинарських підприємств стає застосування енергоощадної техніки й устаткування. Адже низької собівартості свинини тепер досягати все важче. Однак саме ті підприємства, які знизять свої виробничі витрати, зможуть у підсумку втриматися на ринку й нарощувати обсяги виробництва.

 

Тому ми повністю підтримуємо думку німецького фахівця Хайнца-Вільгельма Штрубенгофа, що порадив українським виробникам свиней таке: «Інвестор повинен намагатися тримати ціни на свою продукцію нижчими, ніж у конкурентів. Лише тоді можна успішно пройти весь цикл. Інвестуйте в якість!»

 

Як же правильно підібрати енергоощадне устаткування і яка нова техніка цього напряму є сьогодні на ринку? Вважаємо, що нам є чим поділитися з читачами. Пропонуємо торкнутися питань опалення свинарських об’єктів.  

 

Один із принципових моментів – що саме слід опалювати. Чи все приміщення, чи лише зони в приміщенні? Думки з цього приводу в світі розділилися, але дедалі привабливішим технологічним рішенням – з огляду на його економічність – стає обігрів зон у приміщенні. Обігріваючи зони комфорту (зони відпочинку) тварин, температуру в приміщенні/секції/відділенні можна тримати на кілька градусів нижчою від звичайної нормативної.

 

Наступне принципове питання: яке опалювальне устаткування купувати? Українським виробникам свиней уже давно відомі такі обігрівальні прилади, як інфрачервоні лампи, газодувки (газові гармати), теплі підлоги, інфрачервоні випромінювачі, конвектори, радіаторні батареї, дельта-труби; так само відомі плюси й мінуси такої техніки.

 

Серед сучасних і відносно нових варіантів опалювальної техніки хотілося б виділити енергоощадні зональні прилади, що являють собою обігрівальні навіси. Їх застосовують на дорощуванні поросят (7–30 кг), а також для обігріву гнізда поросят у корпусах опоросу.

 

Зональний обігрівач з водяним теплоносієм

 

При утриманні поросят на дорощуванні ми рекомендуємо застосовувати обігрівальні навіси з тепловим випромінювачем, що працюють на гарячій воді. Це сприяє досягненню оптимального мікроклімату, значно знижує поточні виробничі витрати (до 70%) і поліпшує повітряний режим у приміщенні.

 

Енергоощадний потенціал цього обігрівача:

 

– Опалюється не приміщення, а зони. Саме приміщення можна тримати на кілька градусів прохолоднішим, ніж звичайно.

– Опалення лише зон приміщення веде до зниження загальних виробничих витрат.

– Поліпшення якості повітря й мікроклімату в приміщенні (менше СО2 і Н2О).

– Зниження загазованості в приміщенні, менша концентрація NH3 завдяки прохолоднішій температурі в приміщенні, що знижує (сповільнює) газоутворення в гнойових ваннах і каналах.

– Підвищення приростів ваги на дорощуванні поросят.

– Поліпшення здоров’я свиноматки (на опоросі), підвищення апетиту й молоковіддачі.

 

У таблиці подано результати випробувань різних систем опалення. Зональні обігрівачі залишили далеко позаду інші системи обігріву, показавши енерговитрати на рівні 1,70 євро з розрахунку на свиномісце на рік, що в 3–4 рази нижче від інших варіантів опалення.

  

Таблиця. Економічна ефективність різних систем опалення

 

Система обігріву

Інвестиційні затрати на свиномісце, євро

Енерговитрати на свиномісце в рік, кВт год.

Зональний обігрів устаткуванням з водяним теплоносієм

25

42

Нагнітання гарячого повітря (газодувка) і підігрів підлоги

25

175

Дельта-труби і підігрів підлоги

35

140

 

 Електричний зональний обігрівач

 

Порівнюючи енергозатрати електричного зонального обігрівача й обігріву в гнізді поросят за допомогою інфрачервоної лампи, одержуємо таке співвідношення: 80 Вт/250 Вт. Результат приблизно 1:3 на користь навісу говорить сам за себе.

 

Мінус інфрачервоної лампи в тому, що вона обігріває всіх поросят нерівномірно. Місце під лампою займають, як правило, найдужчі поросята, відсуваючи слабших на місця, що обігріваються погано або не обігріваються зовсім. Також неоптимальне розміщення лампи веде до дискомфорту в гнізді, й поросята «підсмажуються», зсуваючись на краї . Також підвищується ризик задавлювання. Крім того, лампа – це додаткове теплове навантаження на свиноматку й небезпека загоряння. На практиці такі лампи порівняно частіше виходять із ладу.

  

Навіс обігріває всіх поросят рівномірно й однаково (+36…+37°С), випромінюючи при цьому приємне на відчуття тепло. Також добрим рішенням є дооснащення навісу прозорими пластиковими шторками, що допоможе тримати тепло в системі й уникати непотрібних тепловтрат.

  

 

Олег Ганжа

Фірма НАКА, Німеччина

журнал “The Ukrainian Farmer”, січень 2011 року 

  

Усі авторські права на інформацію розміщену у журналі The Ukrainian Farmer та інтернет сторінці журналу за адресою https://agrotimes.ua/journals належать виключно видавничому дому «АГП Медіа» та авторам публікацій, згідно Закону України “Про авторське право та суміжні права”.
Використання інформації дозволяється тільки після отримання письмової згоди від видавничого дому «АГП Медіа». 

 

 

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ