Тваринництво

Щоб підвищити ефективність протеїну в раціоні, варто забезпечити повноцінне живлення рубця

Змінити правила гри

Змінити правила гри

 Щоб підвищити ефективність протеїну в раціоні, варто забезпечити повноцінне живлення рубця. 

Найунікальнішою характеристикою молочної корови є рубець — великий бродильний чан, що використовує мікроорганізми для перетворення спожитого корму на необхідні їй поживні речовини. Корова здатна споживати корми, які інші ссавці, зокрема люди, не можуть, й отримувати з них поживні речовини для виробництва молока. 

Незважаючи на певні вади, рубець має й деякі переваги, як порівняти зі шлунками моногастричних тварин. Зокрема: 

• рубець може використовувати об’ємисті корми як джерело енергії шляхом мікробіологічної ферментації вуглеводів і перетворення їх на леткі жирні кислоти; 

• мікрофлора рубця може нейтралізувати мікотоксини й зменшити їх вплив на тварину; 

• мікрофлора рубця підвищує доступність фосфору завдяки ендогенному утворенню фітази; 

• мікрофлора рубця є основним постачальником вітамінів групи В, що зменшує потребу у їх додатковому введенні, порівнюючи з моногастричними тваринами; 

• мікрофлора може перетворювати дешеві небілкові джерела азоту, зокрема сечовину, на чудове джерело метаболічного протеїну, тим самим знижуючи витрати на додавання білкових компонентів. 

Виникає запитання: чи використовуємо ми цю унікальну функціональність максимально ефективно, особливо коли йдеться про максимізацію ефективності використання протеїнів у наших молочних корів? 

Останніми роками основним методом забезпечення потреб корови білком було згодовування інгредієнтів в обхід рубця, використання байпасного (захищеного) протеїну. Але ми не можемо ігнорувати переваги, що дає повноцінне живлення для рубця. 

Як скоротити втрати азоту 

Джерела байпасного протеїну привертають найбільшу увагу, бо перетворення азоту на молочний протеїн у дійної худоби є вкрай неефективним. 

Дослідження 2009 року показало, що середня ефективність використання азоту становить усього 24,7%. Це є проблемою для виробників молока з кількох причин. 

Перша причина — дійні корови використовують протеїн не ефективно, тому для досягнення бажаного рівня молочної продуктивності потрібно додавати більше протеїну до раціону. Оскільки протеїн зазвичай є найдорожчим компонентом типового молочного раціону, здорожчання кормів є стимулом для підвищення ефективності використання протеїну молочною худобою. 

Друга причина — негативний вплив високобілкових добавок на навколишнє середовище. Збільшуючи кількість протеїну, який ви додаєте в раціон, ви також збільшуєте кількість азоту, що виводиться в навколишнє середовище із сечею. 

Місцеві нормативні обмеження, особливо поблизу водойм і в населених пунктах, будуть і надалі ставати все жорсткішими та впливати на ваші підходи в годівлі. 

Зменшення вмісту протеїну в раціоні є найефективнішим інструментом для скорочення втрат азоту на молочній фермі, бо ми дбаємо про довкілля та ефективність ведення бізнесу. 

Щоб досягти вищих рівнів виробництва молока, багато власників підприємств зосереджуються на додаванні байпасного протеїну й амінокислот, але найкращий спосіб підвищити прибутковість і екологічну безпеку — насамперед зосередитися на живленні рубця. Ви можете почати збільшувати виробництво молока, забезпечивши правильний набір амінокислот через метаболічний протеїн, з акцентом на перші дві амінокислоти, що зазвичай є обмежувальними — лізин і метіонін.

Наприклад, 680-кілограмова голштинська корова, що виробляє 43 кг молока (3,8% жиру і 3,2% чистого протеїну) під час другої лактації, потребує понад 3000 г метаболічного протеїну на добу, щоб підтримувати такий рівень продуктивності. Щоб забезпечити таку значну кількість метаболічного протеїну, потрібно приділяти першочергову увагу максимізації продукування мікробного протеїну в рубці. 

Це досягається шляхом забезпечення мікрофлори рубця джерелами енергії, які містять цукри, крохмаль, розчинну клітковину та перетравну НДК, а також балансуванням цих доступних у рубці джерел енергії з розщеплюваним у рубці протеїном (НПР; аміак, амінокислоти й пептиди). 

Потім ви корегуєте залишок дефіциту метаболічного протеїну за допомогою нерозщеплюваного в рубці протеїну (НПР). Це можуть бути такі корми, як захищений соєвий шрот, дробина, м’ясо-кісткове борошно та захищені амінокислоти (лізин і метіонін). 

Як підвищити ефективність рубця 

Правильною годівлею та правильним амінокислотним балансом у рубці ми можемо підвищити ефективність мікробного протеїну. Це допоможе вашій роботі, тому що це: 

• зменшить потребу в додатковому введенні дорожчих байпасних протеїнів, що підвищить рентабельність вашої діяльності; 

• зменшить кількість викидів азоту в навколишнє середовище, покращивши екологічність вашого виробництва. 

Також дуже важливо, щоб ми безпосередньо живили рубець, і саме це дає нам можливість робити Zinpro® IsoFerm® — наш інноваційний продукт, що змінює правила гри. Він покращує функцію рубця, забезпечуючи потребу мікрофлори, що ферментують клітковину. 

Д-р Деріл Кляйншміт, Zinpro Corporation
Співавтор: Михайло Коваль, ТОВ «Зінпро Україна»

Інші статті в цьому журналі

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ