Овочі-Ягоди-Сад

Зберігання кісточкових

Зберігання кісточкових
Зберігання кісточкових

В силу своїх фізіологічних особливостей плоди кісточкових швидко псуються за відсутності належних умов зберігання.

  

Для тривалого зберігання придатні крупноплідні сорти кісточкових з пізніми строками достигання, вишні та черешні повинні мати щільну темнозабарвлену м’якоть. Для сортів персика, сливи, абрикоса з невеликими плодами та ранніми термінами достигання рекомендують короткотривале зберігання впродовж кількох днів.

 

Визначення стиглості

 

Основні критерії для визначення оптимального стану знімальної стиглості плодів:

 

  • основне забарвлення шкірочки плоду (розпізнають за червоним антоціановим забарвленням, інтенсивність якого залежить від сорту та освітленості);
  • щільність м’якуша, що перевіряють шляхом сенсорних тестувань або за допомогою пенетрометра;
  • вік плоду, обчислений у днях, починаючи з дати повного цвітіння. При цьому можна не брати до уваги кількаденну різницю у стиглості між плодами одного віку.

 

Ці критерії не є універсальними. Вони різняться залежно від культури, сорту та регіону вирощування, тому виробник сам на підставі власного досвіду має вирішувати, які критерії вибирати.

На час збирання м’якуш плодів абрикоса, персика та сливи має бути твердим, достатньо соковитим, з незначним ароматом і кислотністю. Зібрані плоди мають бути швидко охолоджені.

Плоди вишні та черешні, що призначені для зберігання, збирають у стадії споживчої стиглості, яку визначають за характерним забарвленням, смаком та вмістом сухих розчинних речовин. Збирання не слід проводити відразу після дощу.

Плоди кісточкових культур, які закладають на зберігання в холодильну камеру, мають бути здоровими, без механічних пошкоджень та видимих ознак ураження бактеріальними, грибними та фізіологічними хворобами, чистими та без надмірної зовнішньої вологості. Виняток становлять технології, коли для охолодження плодів використовують воду.

 

Загальні умови зберігання

 

Перед закладкою фруктів слід провести дезінфекцію відведених для зберігання приміщень. На зберігання плоди закладають якомога швидше після збирання, за можливості – не пізніше ніж через 24 години.

Розвиток мікробіологічних і фізіологічних хвороб та швидке достигання плодів можна загальмувати попередньою дезінфекцією плодів або їх охолодженням у крижаній воді, з додаванням або без додавання фунгіцидів (застосування препаратів має узгоджуватися з санітарними та гігієнічними нормами).

По можливості, одиниця пакування повинна вміщувати не більше двох шарів плодів. Щільність завантаження камери зберігання не повинна перевищувати 100 кг/м3.

 

Абрикос

 

Рекомендована температура зберігання плодів абрикоса в холодильній камері становить від -0,5 до +0,5 °С. Температура поза цими межами може бути виправдана лише в спеціально передбачених випадках, зокрема для зберігання певних сортів. У деяких випадках, якщо є загроза побуріння шкірочки та м’якуша, плоди зберігають за температури від +5 до +8 °С. За таких температурних умов тривалість зберігання зменшується.

Під час зберігання плодів абрикоса у плодосховищі підтримують відносну вологість повітря на рівні 90%. Внаслідок випаровування води абрикоси швидко втрачають вологу, тому в окремих випадках їх рекомендують зберігати за відносної вологості повітря 95%. Це вигідно для торгівлі, але треба враховувати, що підвищена відносна вологість повітря збільшує ризик ураження плодів пліснявими грибами. Істотному зменшенню втрат вологи плодами сприяє накривання тари, у якій зберігаються абрикоси, поліетиленовою плівкою. Циркуляція повітря у плодосховищі, де зберігають плоди абрикоса, має забезпечити підтримання сталої температури та відносної вологості повітря у відповідних межах.

Очікувана тривалість зберігання плодів абрикоса становить два тижні. За умови створення оптимальних умов вирощування і зберігання її можна подовжити до чотирьох тижнів.

Щоб уникнути утворення на плодах конденсату, після закінчення зберігання в холодильній камері підвищувати їх температуру треба поступово.

Як додаток до охолодження, плоди абрикоса зберігають у регульованому газовому середовищі за рекомендованих температур. Оптимальні концентрації двоокису вуглецю та кисню в середовищі можуть бути змінені в залежності від сорту та умов вирощування. Прикладом рекомендованої газової суміші є 3% кисню та 5% двоокису вуглецю.

Для зберігання абрикоса за температур від +5 до +8 °С рекомендують використовувати регульоване газове середовище, оскільки за таких температур період зберігання цих плодів дуже короткий.

 

Персик

 

Рекомендована температура зберігання плодів персика від -1 до +2 ºС. Зберігання за вищих температур упродовж 2–5 днів перед закладанням в холодильні камери дозволяє уникнути ватоподібної структури м’якуша у сортів, схильних до цієї хвороби. Прикладом може слугувати зберігання впродовж 2–3 днів за температури +24 ºС сортів Ельберта та Редхейвен. Оптимальна відносна вологість повітря для зберігання персиків – 90%. Рекомендований рівень циркуляції повітря від 20 до 25 м³/год. або вентиляція від 80 до 100 м³/год. на 1 т плодів.

Очікувана тривалість зберігання плодів персика за температури 0 ºС становить від 2-х до 6-ти тижнів. Після зберігання для плодів персика рекомендована температура дозарювання +15…+18 ºС.

У деяких випадках дозарювання персика можна проводити наприкінці періоду зберігання в холодильних камерах, у цьому випадку добрі результати дає дозарювання за температури +18…+20 ºС. Однак якщо зберігання плодів в холодних камерах занадто затягнулося, то в більшості випадків нормальне дозарювання стає неможливим.

Низка сортів персика добре зберігається за температури 0 ºС в атмосфері, що містить 8–10% двоокису вуглецю та 11–13% кисню. Однак якщо атмосфера містить понад 10% двоокису вуглецю, деякі сорти зберігаються погано. Тому оптимальним складом атмосфери для зберігання персиків буде суміш із 2% кисню та 0–5% двоокису вуглецю. Кожен сорт має свої вимоги до складу газових сумішей. Наприклад, для сорту Ельберта використовують наступні суміші: 2% двоокису вуглецю, 2% кисню; 2% двоокису вуглецю, 5% кисню; 5% двоокису вуглецю, 2% кисню.

 

Черешня та вишня

 

Черешню зберігають за температури +1…+2 °С, вишню за температури -1…+2 °С та відносної вологості повітря 90–95%. Точка замерзання для плодів черешні знаходиться приблизно на позначці -2 °С, але треба зважати на те, що ці плоди втрачають свій характерний смак при охолодженні до -1 °С.

Плоди черешні зберігають в середовищі з високим умістом двоокису вуглецю (від 5% до 6%) та низьким умістом кисню (від 2% до 3%).

Тривалість зберігання плодів черешні залежить від сорту. За температури +1…+2 °С плоди можуть зберігатися 2–3 тижні. За температури +2…+5 °С тривалість зберігання зменшується до кількох днів.

Тривалість зберігання плодів вишні за температури +1…+2 °С становить не більше 5-ти днів. За температури вище +2 °С плоди вишні швидко втрачають товарну якість.

Термін транспортування плодів становить не більше трьох діб. Під час транспортування плоди слід постійно охолоджувати. З цією метою використовують рефрижераторні автомобілі або залізничні вагони. Перед завантажуванням плодів попередньо охолоджують місця для вантажу.

 

Слива

 

У плодосховищі, де зберігається слива, на висоті 1 м над підлогою та в проміжках між штабелями середня температура повітря має підтримуватися на рівні 0…+1 °С. Для певних не холодостійких сортів, щоб уникнути формування крижаних кристалів на поверхні плодів, відносна вологість має підтримуватися на рівні 90–95%. Поки температура не опуститься до 0…+1 °С, слід забезпечити в камері циркуляцію повітря на рівні 30–50 м3/год. Коли плоди охолонуть, циркуляція повітря не повинна перевищувати 30 м3/год.

Період зберігання плодів сливи становить від 15 до 90 днів залежно від сорту.

Плоди сортів Венгерка звичайна та Венгерка Анжуйська рекомендують зберігати в герметичних поліетиленових пакетах під підвищеним тиском (використовують плівку товщиною 30–70 µм). Сливу сортують та охолоджують до +4…+6 °С, потім – фасують у поліетиленові пакети ємністю до 1 кг. Пакети складають до ящиків, а ящики – на піддони. Упаковані таким способом сливи можуть зберігатися за температури -1,5…0 °С упродовж 2–3 місяців. У торгову мережу плоди постачають у тих самих пакетах. Перед доставкою пакети з плодами впродовж 2–3 днів витримують за температури +2…+3 °С, у подальшому такі сливи мають бути спожиті у термін до п’яти днів.

 

 

 

Людмила Шевчук, доктор с.-г. наук

Інститут садівництва НААН

 

 

Усі авторські права на інформацію розміщену у журналі Садівництво по-українськи та інтернет сторінці журналу за адресою https://agrotimes.ua/journals належать виключно видавничому дому «АГП Медіа» та авторам публікацій, згідно Закону України “Про авторське право та суміжні права”.

При використання інформації з подальшим будь-яким відтворенням, републікацією, поширенням, переробкою, перекладом, включенням її частин до інших творів обов’язкове посилання на журнал Садівництво по-українськи із гіперлінком https://agrotimes.ua/journals.

Використання інформації дозволяється тільки після отримання письмової згоди від видавничого дому «АГП Медіа».

 

 

Інші статті в цьому журналі
Садівництво по-українськи
Садівництво по-українськи
Садівництво по-українськи
1
Статті з журналу:

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ