Агрономія

Зберігання цибулі у сховищах

Зберігання цибулі у сховищах

Для якісного зберігання цибулі найбільшу увагу треба приділяти її висушуванню та вентилюванню. Крім того, сорти короткого світлового дня краще зберігати у контейнерах.

 

Лежкість цибулі під час зимового зберігання багато в чому залежить від її збирання. Найоптимальнішим терміном для початку збирання є період, коли листя рослини вже достатньо висохло. При обрізанні хвостика (листя) важливо, щоб він не був коротшим за 10 см. Після закладання продукт відразу треба просушити, і цей процес має проходити якомога швидше.

 

Просушування продукції

 

Просушування відбувається при температурі 30 °С. Воно потрібне в таких випадках:

–  коли при збиранні листя було ще достатньо зеленим;

–  коли є загроза гниття;

–  коли обладнання дозволяє досягнути такої температури. Просушування при температурі 20 °С слід проводити тоді, коли продукт уже був достатньо висушений на полі й немає технічної можливості досягти температури 30 °С із наявним обладнанням.

 

Для того, аби мінімізувати час на просушування, можна застосовувати обігрівачі. Причому, як показує практика, кілька маленьких — це краще, ніж один великий.

 

У наступні періоди зберігання цибулі слід використати такі технологічні прийоми.

 

  1. Після закладання у сховище продувати повітрям, температура якого буде на 3 °С вища від температури цибулі; робити це доти, доки не буде досягнута температура 30 °C. Потім розпочати охолодження на 0,5 °C за добу до 20 °C.
  2. Далі слід підтримувати сталу температуру на рівні 20 °C з постійною вентиляцією, доки відносна вологість повітря не стабілізується на рівні 65%.
  3. Після цього слід проводити охолодження від 0,3 до 0,5 °C на добу.
  4. Коли необхідної температури зберігання буде досягнуто, вентилювання слід проводити по 4—8 годин на добу.

  

Підрахунок кількості днів для просушування продукту проводиться з використанням таблиці Мольє та аналогічно до підрахунків при зберіганні картоплі. Оскільки часто буває так, що в нижній частині цибуля має вищу температуру та нижчу відносну вологість, слід приділити увагу внутрішній вентиляції для вирівнювання температури та відносної вологості по всьому об’ємі продукту в камері.

 

Температурний режим та відносна вологість

 

При зберіганні цибулі, як і картоплі, можливі два технологічні варіанти — тільки вентиляція чи вентиляція з охолодженням. При розрахунку потужності охолоджувальної системи треба виходити зі 100 Вт на тонну продукції. Рівень охолодження залежить від терміну зберігання — чим воно триваліше, тим нижчою має бути температура. Для короткочасного рекомендують послуговуватися вищими температурами.

 

Однак важливішим за температурний режим параметром є відносна вологість, яку достатньо підтримувати в межах 65—75%. Якщо вологість перевищить 75%, треба знову просушувати продукцію. Також важливо уникати утворення конденсату на продукті. У жодному разі не можна допускати, щоб цибуля знову стала вологою.

 

Потужність подачі повітря має становити приблизно 120 м3 повітря при статичному тиску 250 Па на 1 м3 цибулі (для картоплі статичний тиск становить 150 Па).

 

У контейнерах чи насипом?

 

Перш ніж інвестувати у будівництво сховища, виробнику потрібно з’ясувати, які сорти цибулі (довгого світлового дня чи короткого) він вирощує. Оскільки на півдні України світловий день влітку коротший, ніж на півночі, то тут при виробництві здебільшого послуговуються сортами короткого світлового дня. Вони є м’якшими, тобто чутливішими до механічних пошкоджень. Тому такий продукт краще зберігати в контейнерах або насипом, що не перевищує 3—3,5 м.

 

Існує кілька варіантів зберігання цибулі насипом:

  

а) на решітчастій підлозі;

б) з підпідлоговими каналами;

в) з надпідлоговими каналами (тобто той самий принцип, що й при зберіганні картоплі).

 

Суть всіх трьох варіантів приблизно однакова, і при виборі одного з них потрібно звертати увагу на будівельні можливості та зручність експлуатації.

 

Контейнерний спосіб зберігання дещо відрізняється від того, який прийнято для картоплі, оскільки висушувальний ефект тут має бути потужнішим. Найпоширенішим варіантом для цього є висушувальна стіна, або «поштова скринька». Принцип цієї системи полягає в тому, що повітря надходить у контейнер через щілину в піддоні, яка розташована чітко навпроти щілини в стіні камери тиску. Таким чином потік повітря проходить через товщу продукту знизу вгору. При чому контейнери мають бути всі однакові й без щілин, оскільки треба чітко зіставити отвори в стіні тиску та в піддоні.

 

Новітні розробки однієї з провідних компаній у цій галузі пропонують новий тип зберігання за допомогою надувних подушок. Технологія полягає в тому, що продукцію розташовують у два ряди з дистанцією між ними 30—40 см. Отвір згори закривається надувною подушкою (фото), а отвір в кінці — ще однією стопкою контейнерів. Повітря потрібної температури та вологості нагнітають за допомогою вентиляторів у простір між рядами контейнерів. Таким чином воно проходить через всю товщу продукції, що знаходиться в контейнері, оскільки йому більше нікуди йти. Ця нова розробка дає дуже високі показники зберігання, високий висушувальний ефект та досить легка в експлуатації.

 

  

Олесь Капітанчук

Компанія «Толсма Україна»

журнал “The Ukrainian Farmer”, січень 2011 року 

  

Усі авторські права на інформацію розміщену у журналі The Ukrainian Farmer та інтернет сторінці журналу за адресою https://agrotimes.ua/journals належать виключно видавничому дому «АГП Медіа» та авторам публікацій, згідно Закону України “Про авторське право та суміжні права”.
Використання інформації дозволяється тільки після отримання письмової згоди від видавничого дому «АГП Медіа». 

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ