Техніка

Вибір шини

Вибір шини

Серед важливих критеріїв вибору шин — малюнок ребер та тип конструкції шини.

 

Нині на ринку України доволі широкий вибір шин для сільськогосподарської техніки. Це пов’язано з постійним зростанням потреб фермерів, які все більше використовують машини з усього світу — нові і не дуже. Як правильно вибрати оптимальні шини для трактора чи обприскувача? Відповіді на ці запитання ми почули на спеціалізованому семінарі за участі провідних експертів ТМ Alliance — одного зі світових лідерів у виробництві сільгоспшин, який провела нещодавно компанія ТОВ «Технооптторг-Трейд».

 

Критерії вибору

 

Серед важливих критеріїв вибору шини називають тягову силу, конструкцію — радіальною чи діагональну. Тягова сила, яку шина має виконувати, залежить від проектування шини та умов її роботи. Як спроектувати ребра на шині, щоб вони проникли у ґрунт, не пошкоджуючи його, і отримали оптимальне зчеплення? Досвід свідчить, що для роботи у полі більше підходить шина з меншою кількістю ребер. Вона менше утрамбовує ґрунт і краще працює на ґрунтах, ніж на автомобільних шляхах.

 

Вибір між діагональною і радіальною шиною також дуже важливий. Практика використання обох моделей доводить, що перший тип оптимальніший для гірських і лісових районів, де потрібна вища стійкість до бокових ударів сторонніх предметів. Різні камені, брили ґрунту, пеньки дерев негативно впливають на «взуття» техніки, тому діагональні почуваються за таких умов краще. А радіальні значно ефективніші під час роботи у стандартних польових умовах — на рівних ґрунтах без особливих перешкод. Завдяки ним техніка на 15—20% менше використовує пальне, виконавши однакову роботу; у них більший контакт з ґрунтом, тому він менше спресовується; також радіальні моделі довше працюють завдяки більш рівномірному і повільному зношуванню.

 

Загалом вибір оптимальних шин для сільгосптехніки — завдання нелегке і відповідальне, і при його вирішенні слід зважати на багато чинників.

 

Коментар:

 

Алекс Захаров, менеджер з маркетингу і продажу Alliance Tire Group у Центральній і Східній Європі та країнах СНД

Завдання нашої компанії — давати нашим споживачам все найефективніше на ринку. Ми постійно отримуємо інформацію від наших дилерів і фермерів, враховуємо їх потреби і запити ринку. Тому поєднуємо жорсткий контроль якості продукції з найширшим діапазоном різних моделей. У нашій продуктовій лінійці понад 2000 моделей шин, які постійно вдосконалюються. Причому використовують їх як світові виробники сільгосптехніки, так і невеликі регіональні компанії. Часто навіть придбають наші шини на вживану техніку, замінюючи ними ті, що встановлювалися на заводі-виробнику.

 

Давид Фельдман, головний інженер-випробувальник Alliance Tire Group

Наші моделі повністю відповідають максимальним вимогам до шин —оптимально розподіляють і тримають всю вагу машини; ефективно передають силу двигуна до ґрунту; впевнено реагують на різні перешкоди, бокові навантаження; забезпечують комфортну роботу механізатора в кабіні. Вони мають додатковий запас потужності, що дозволяє навіть при збільшенні тиску понад рекомендовані показники і зростання перенавантажень виконувати передбачені агротехнічні заходи.

 

Дмитро Дзюра, комерційний директор «Технооптторг-Трейд»

Наша компанія вже протягом 20 років приділяє увагу сегменту сільськогосподарських шин. Це відповідає нашому корпоративному слогану «Супермаркет шин» і є свідченням того, що цей сегмент ринку постійно розвивається. Якщо до 2003 року у прайс-листах переважали заявки на шини для техніки з країн СНД, то починаючи з цього року кількість заявок на закордонні продукти почала зростати. І сьогодні вона значна. Наприклад, лише господарства з 7 районів Полтавщини замовили у нас протягом останніх тижнів близько 800 назв шин 130 типорозмірів! Тому наше завдання — прогнозувати і задовольняти потреби агросектору, який так динамічно розвивається.

Посилення співпраці з Alliance викликане саме зростанням потреб ринку України в якісному і доступному продукті. Alliance готовий закрити 70—80% потреб ринку сільгоспшин в Україні, здатний швидко переналаштовувати власне виробництво на якісь конкретні моделі. Протягом одного місяця він може почати виробництво нових шин для конкретних споживачів.

Ми прогнозуємо подальше зростання ринку шин в Україні — як в аспекті ціни, так і типів. Однак загалом кількість різних виробників зменшуватиметься — відбуватиметься уніфікація моделей. Зараз наші фахівці активно надають аграріям безкоштовні консалтингові послуги стосовно того, що і як краще використовувати на сучасній сільгосптехніці.

 

 

Ілля Клочко

журнал “The Ukrainian Farmer”, січень 2011 року 

  

Усі авторські права на інформацію розміщену у журналі The Ukrainian Farmer та інтернет сторінці журналу за адресою https://agrotimes.ua/journals належать виключно видавничому дому «АГП Медіа» та авторам публікацій, згідно Закону України “Про авторське право та суміжні права”.
Використання інформації дозволяється тільки після отримання письмової згоди від видавничого дому «АГП Медіа». 

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ