Техніка

Обробіток ґрунту на виноградниках

Обробіток ґрунту на виноградниках

Обґрунтовано підбір комплексів знарядь для реалізації технологій утримання ґрунту на виноградниках.

 

Удосконалення технологій виноградарства спрямоване на зниження затрат на проведення найбільш трудомістких технологічних операцій. Насамперед це стосується енергозатратного обробітку ґрунту перед садінням винограду та під час догляду за насадженнями в період їх експлуатації. Зниження енерговитрат на обробіток ґрунту на виноградниках забезпечує впровадження машин нового покоління, створення нових робочих органів та удосконалення систем утримання ґрунту з метою збереження його родючості. У вітчизняній виноградарській галузі використовують кілька систем утримання ґрунту (залежно від ґрунтово-кліматичних умов та способу ведення культури винограду).

Найбільш поширеною у виробництві та, на жаль, найменш досконалою є система утримання ґрунту під чорним паром. Вона передбачає проведення обробітку ґрунту в рядах і міжряддях виноградників на різну глибину залежно від призначення, пори року та способу ведення культури винограду. Технічне забезпечення цієї системи досягають впровадженням ґрунтообробної техніки, згрупованої за глибиною обробітку ґрунту для виконання таких операцій:

– культивації і розпушування ґрунту на глибину до 0,15 м культиваторами-розпушувачами з плоскорізними робочими органами КРВ-3, КНВ-3, КВМ-3, КВМ-3А, КВ-2,5, КВ-3, КВ-3,5; дисковими знаряддями БДН-1,5, БДН-2,4, АГ-2,4-20, БДФ-2,4; знаряддями з активними робочими органами (фрезами) TS2250AR фірми PELLENC, ZH/D 145 VE, EP 15/150 тощо; знаряддями з активними та пасивними робочими органами (лапами, дисками, фрезами) UNICA, VELOX тощо;

– оранки міжрядь на глибину до 0,25 м виноградниковими плугами ПНВ-3, ПВ-3 та плугами загального призначення;

– періодичного розпушування ґрунту на глибину до 0,4 м розпушувачами РНВ-3, РНВ-3-0,3; комбінованими знаряддями з одночасним внесенням мінеральних добрив ПУХ-2М, МВУ-2 та КНВ-3 з пристроєм для внесення мінерального живлення;

– періодичного глибокого (до 0,6 м) безполицевого розпушення ґрунту в міжряддях (оновлення плантажу) глибокорозпушувачами РВ-3 (серія «Ефект»), КГР-1 та комбінованими глибокорозпушувачами з одночасним внесенням мінеральних добрив (машина МПП-0,8А) та органічного і мінерального живлення (знаряддя РУВ-3).

На думку провідних фахівців виноградарської галузі, найперспективнішою є паро-сидеральна система утримання ґрунту на виноградниках, яка передбачає чергування системи чорного пару з висівом однорічних трав та наступним заорюванням їх вегетативної маси з метою поповнення органічного живлення виноградних насаджень. За такою системою, поряд з використанням засобів механізації утримання ґрунту під чорним паром, додатково потрібні знаряддя іншого призначення для виконання:

– подрібнення лози в міжряддях (НВ-1,5, UNI, TSCA, TRP, TRH, BRM, VN тощо);
– сівби сидератів (сівалки СЗС-2,1 СЕС-2,0) та їх скошування (роторні косарки-подрібнювачі TSCA, TRP, TSA та ін.);
– внесення гербіцидів у рядах виноградників (ОНГВ-630, ОНГВ-500 та ОНГВ-4 з пристроєм для внутрішньоґрунтового внесення хімічних речовин).
У виноградарських зонах з достатнім вологозабезпеченням доцільним є впровадження системи утримання ґрунту під задернінням, яка передбачає:
– підготовку ґрунту в міжряддях під сівбу злакових багаторічних трав (внесення мінеральних добрив знаряддями ПУХ-2М, МВУ-2, КНВ-3 з пристроєм для внесення мінеральних добрив; культивацію та розпушення ґрунту культиваторами-розпушувачами КВ-3, КНВ-3 та ін., дисковими знаряддями БДН-1,8 БДН-2,4,АГ-2,4-20, БДФ-2,1, БДФ -2,4);
– сівбу багаторічних трав сівалками СЗС-2,1, СТС-2,0 тощо;
– культивацію та розпушення ґрунту в рядах виноградників поворотними плоскорізними робочими органами культиваторів-розпушувачів КРВ-3, КНВ-3, КВ-3, знаряддями з активними робочими органами (фрезами) TS2250AR, UNICA, VELOX фірми OSTRATICKY тощо;
– скошування багаторічних трав роторними косарками-подрібнювачами TSCA, TRP та ін.;
– оранку міжрядь виноградників виноградниковими плугами ПНВ-3, ПВ-3 та плугами загального призначення.

 

Розглянуті комплекси знарядь для технічного забезпечення систем утримання ґрунту на виноградниках складаються з машин, що виробляються вітчизняними підприємствами, і техніки, запропонованої для впровадження провідними фірмами Франції, Італії, Німеччини та інших країн з високим рівнем розвитку виноградарської галузі. Потенційно розглянуті комплекси знарядь забезпечують реалізацію різноманітних систем утримання ґрунту на виноградниках. Разом з цим, з огляду на вітчизняні економічні умови, не всі виробники мають змогу впроваджувати дорогу імпортну виноградарську техніку, вартість якої у 2—3 рази вища за вітчизняні аналоги. Аналіз запропонованих комплексів машин вказує на відсутність вітчизняних знарядь з активними робочими органами для обробітку ґрунту та комбінованих агрегатів, спроможних виконувати одночасно кілька технологічних операцій, що, на наш погляд, і обґрунтовує доцільність їх розробки вітчизняними науковими та виробничими підрозділами.

 

 

А.М. Сапожніков, канд. техн. наук, ст. наук. співробітник
ННЦ «Інститут виноградарства і виноробства ім. В. Є. Таїрова» НААНУ

журнал “The Ukrainian Farmer”, січень 2011 року 

  

Усі авторські права на інформацію розміщену у журналі The Ukrainian Farmer та інтернет сторінці журналу за адресою https://agrotimes.ua/journals належать виключно видавничому дому «АГП Медіа» та авторам публікацій, згідно Закону України “Про авторське право та суміжні права”.
Використання інформації дозволяється тільки після отримання письмової згоди від видавничого дому «АГП Медіа». 

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ