Агрономія

Правильний вибір гібрида, дотримання сівозміни й технології вирощування — шлях до високих урожаїв озимого ріпаку

Запорука успіху

Запорука успіху
Селекція гібридів озимого ріпаку, дослідні теплиці компанії KWS

Правильний вибір гібрида, дотримання сівозміни й технології вирощування — шлях до високих урожаїв озимого ріпаку.  

Ріпак є однією з найпоширеніших та найважливіших олійних культур у світі вже багато років. В Україні площі вирощування цієї культури впродовж останніх років поступово зростають і вже досягли понад 1 млн гектарів. На зростання посівних площ ріпаку впливає висока рентабельність виробництва, порівнюючи з іншими культурами, які вирощують в Україні. Водночас однією з головних умов досягнення цього є високий потенціал урожайності нових гібридів і їхня стабільність. 

Мета компанії KWS — створення сучасних гібридів, адаптованих до різних агрокліматичних умов. Щороку ми проводимо десятки польових і селекційних досліджень і випробовуємо більше як десять нових гібридів озимого ріпаку, найкращі з яких будуть доступними для товарного виробництва через кілька років. 

Нове покоління 

Цього року в нашому портфоліо з’явилися гібриди з генетичною стійкістю до жовтого вірусу турнепсу (TuYV), стійкістю до фомозу — завдяки наявності генів RLMs, RLM7 та RLM3, а також підвищеною стійкістю до розтріскування стручків (S-POD). 

Новинки сезону — гібриди ХОСТІН, ЕРНЕСТО КВС, КВС ГРАНОС. Окрім того, ми й далі впроваджуємо у виробництво ХІЛЛІКО та КВС КАЛІНДО КЛ, які з’явилися в портфоліо минулого сезону. Кожен із них цікавий для виробника наявністю специфічних генетичних стійкостей до хвороб, а також різноманітними агрономічними характеристиками, що дають змогу обрати саме той гібрид, що оптимально підходить для певних кліматичних умов і технологій вирощування. 

ХОСТІН — сучасний середньостиглий гібрид, який поєднує багато додаткових ознак і входить до п’ятірки найкращих гібридів за врожайністю у Словаччині та Швеції. Він має генетичну стійкість до фомозу (RLM7), жовтого вірусу турнепсу (TuYV) та стійкість до розтріскування стручків. Вагомими перевагами гібрида також є висока стійкість до вертицильозу (7 балів із 9), зимостійкість і поєднання високої врожайності з високим виходом олії. ХОСТІН має раннє та пролонговане цвітіння й рівномірне дозрівання. 

ЕРНЕСТО КВС — гібрид озимого ріпаку, що вже кілька сезонів поспіль демонструє високу продуктивність і стабільність у Німеччині. Селекціонери в цьому гібриді поєднали високу врожайність, олійність і нове джерело стійкості RLMs, завдяки якому пригнічуються штами патогенних грибів роду Phoma. ЕРНЕСТО КВС має високу зимостійкість і стійкість до вилягання, а також швидкий осінній розвиток і водночас низьку здатність до видовження стебла. 

КВС ГРАНОС — гібрид нового покоління, який має генетичну толерантність до жовтого вірусу турнепсу (TuYV), високу генетичну стійкість до фомозу (RLM7), стійкість до розтріскування стручків, а також підвищену стійкість до вертицильозу. У нього чітко виражені продуктивні ознаки (гілкування, кількість насінин у стручку та висока маса 1000 насінин), а міцність рослин значно підвищує адаптивність і високу ефективність засвоєння поживних речовин (особливо азоту) й води. 2021 року КВС ГРАНОС отримав національне визнання в Угорщині завдяки чудовій адаптації до умов вирощування та стабільності врожаю. Гібрид має інтенсивний осінній розвиток як надземних частин рослини, так і кореневої системи — саме тому його посухостійкість, зимостійкість і регенеративна здатність мають відмінні показники. 

Також цього року активно триває впровадження у виробництво гібридів ХІЛЛІКО та КВС КАЛІНДО КЛ. ХІЛЛІКО доповнює портфоліо компанії «КВС-Україна» гібридом, що характеризується високим потенціалом урожайності, а також має підвищену посухостійкість і дуже високу стійкість до розтріскування стручків. Особливістю цього гібрида є його повільний осінній розвиток і відмінна реакція на рістрегуляцію. 

ХІЛЛІКО КВС-УКРАЇНА. Кінець березня 2023 року

КВС КАЛІНДО КЛ — ще один гібрид у нашому портфоліо, придатний до вирощування за технологією Clearfield®, має швидкий осінній і весняний розвиток, а також стабільну врожайність у регіонах із недостатньою кількістю опадів. 

Одним із перших питань, яке постає перед аграріями в період посівної кампанії, — швидкість осіннього розвитку гібридів. Залежно від погодних умов і наявності ґрунтової вологи ріпак висівають як у ранні, так і в пізні строки. Для ранніх строків сівби ідеально адаптований ХІЛЛІКО, а для середніх і пізніх придатні ХОСТІН, ЕРНЕСТО КВС, КВС ГРАНОС та КВС КАЛІНДО КЛ, що мають швидкий стартовий ріст. У разі надпізньої сівби пропонуємо пильніше придивитися на ХОСТІН та КВС ГРАНОС, адже саме ці гібриди мають найшвидший стартовий ріст у нашому портфоліо, встигають сформувати листкову розетку й достатню товщину кореневої шийки до входження рослин у зиму. 

Також важливою характеристикою для гібридів ріпаку є їхня стійкість до абіотичних чинників, таких як мороз і посуха. Щодо зимостійкості, то всі гібриди портфоліо компанії «КВСУкраїна» мають високий бал за цією характеристикою. Гібриди з високою толерантністю до посухи контролюють баланс вологи та ефективно її використовують. Такими гібридами з підвищеною посухостійкістю є КВС ГРАНОС та КВС КАЛІНДО КЛ, що краще адаптуються до умов Півдня України. 

Наступним напрямом, де селекція досить стрімко розвивається, є створення гібридів, стійких до хвороб. Так, наприклад, за допомогою генів RLM7, RLM3 та RLMs гібриди селекції KWS суттєво менше уражуються фомозом, порівнюючи з нестійкими. Гібриди КВС ГРАНОС та ХОСТІН також мають додаткову генетичну стійкість до жовтого вірусу турнепсу (TuYV). Стійкість вища від середньої до вертицильозу мають ХОСТІН, КВС ГРАНОС та ХІЛЛІКО. 

Нюанси технології 

Плануючи дату й обираючи спосіб сівби, потрібно правильно корегувати норму висіву. За умови ранньої сівби, а також у разі широкорядного способу сівби норму висіву потрібно зменшувати. І навпаки, чим пізніше сіють озимий ріпак, тим більшою має бути норма висіву. За міжряддя 15 см норма висіву має становити 400–450–500 тис./га. За широкого міжряддя, до 35–45 см, на 1 м погонний має бути не більше як 6–8 рослин, бо оптимальна відстань у рядку для рослин ріпаку становить 12–15 см. Тому норму висіву потрібно зменшувати до 200–250–300 тис./га. 

Точний висів має перевагу завдяки оптимальному розподіленню площі на одну рослину, що впливає на її ріст і розвиток — конкуренція рослин зменшується, покращується їхнє гілкування, вони краще живляться й стійкіші до хвороб, що впливає на підвищення врожайності. 

Дотримуватися сівозміни потрібно для підтримання фітосанітарного стану ґрунту. Вирощування 33% ріпаку в сівозміні без додаткових заходів не є оптимальним. Найбільшу стабільність урожайності спостережено у разі, коли частка ріпаку у сівозміні становить до 25%. Проблеми насиченого вирощування ріпаку проявляються також у його вирощуванні на сусідніх полях: що вища щільність вирощування ріпаку, то сильнішим є тиск шкідників. 

Широкоротаційна сівозміна з різноманітними культурами підвищує родючість ґрунту й позитивно впливає на баланс гумусу. Чим більше ґрунт наповнюється пожнивними рештками й органічними добривами, тим різноманітнішою стає мікробіом у ньому, тим краще це впливає на його родючість. За суворого дотримання чергування широколистих і зернових культур, а також ярих та озимих, отримуємо більше часу для проведення обробітку ґрунту, а солома обробляється так, що її роль як вихідного інокулянту зменшується. 

Усі ці чинники призводять до того, що на таких площах буде підвищена саморегуляція. Не слід вирощувати в одній сівозміні ріпак і картоплю, тому що через ріпак може поширюватися вірус, який спричиняє некроз тканин бульб. А якщо в сівозміні є горох, то слід приділити увагу контролю вертицильозу й склеротиніозу. 

Отже, правильний вибір гібрида відповідно до строків сівби, регулювання норми висіву залежно від строків і способу сівби, а також дотримання сівозміни й технології вирощування є запорукою отримання високих урожаїв озимого ріпаку. Сподіваємося, що описані вище особливості продуктів компанії «КВС-Україна» допоможуть обрати гібрид, що повністю відповідатиме вашим потребам. Адже гібриди ріпаку селекції KWS — запорука вашого успіху! 

Інші статті в цьому журналі

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ