Елеватор

Господарство «Сейм Агро» знизило собівартість агровиробництва завдяки встановленню високотехнологічної зерносушарки

Закрите питання

Закрите питання

Господарство «Сейм Агро» знизило собівартість агровиробництва й оптимізувало роботу завдяки встановленню високотехнологічної зерносушарки.

З початком повномасштабної війни у вітчизняних фермерів розпочалися серйозні проблеми в роботі, однак старі проблеми нікуди не поділися. Зокрема, мова про післязбиральну доробку зерна та високу вартість послуг комерційних елеваторів. 

На фоні істотного здешевлення вирощеного врожаю ці витрати особливо боляче вдарили по кишенях фермерів, тому найочевиднішим варіантом є придбання власної сушарки. 

Саме так вчинили в господарстві «Сейм Агро», що на Сумщині, ще два роки тому придбавши не просто зерносушарку, а одну з найбільш технологічно просунутих моделей у світі — сушарку TORNUM REX. Це обладнання по праву має неофіційну назву «сушарка з інтелектом» завдяки цілковитій автоматизації процесів та економічності роботи. 

Єгор Скляров

Ми обробляємо приблизно 2800 гектарів угідь, на яких вирощуємо кукурудзу, соняшник, сою, озиму пшеницю та ріпак. Раніше ключовою культурою була кукурудза, однак минулого сезону зі зрозумілих причин площі під нею було скорочено до мінімуму. Власне потреба досушувати великі обсяги кукурудзи й стала головною причиною придбання сушарки, — розповідає фінансовий директор «Сейм Агро» Єгор Скляров. 

Конструкція TORNUM REX максимально адаптована до роботи за сильних морозів: це, зокрема, посилена теплоізоляція, спеціальна комплектація газового пальника для мінусових температур й інші технічні моменти. У верхній зоні сушарок є камера попереднього нагрівання зерна, проходження через яку покращує сушіння й заощаджує витрати тепла в основній робочій зоні машини. Зовні сушарка обшита сендвічпанелями, які виконують функції теплоізоляції, що дозволяє уникнути тепловтрат і перешкоджає утворенню конденсату на внутрішніх стінках сушарки. 

Пан Єгор розповідає, що раніше в господарстві не було власного сушіння зерна — тільки підлогові склади. Звісна річ, що керівники «Сейм Агро» підійшли до справи вибору обладнання з усією відповідальністю, розпитуючи колег, знайомих і відвідуючи господарства, де вже працювали різні моделі зерносушарок. 

Вирішили обрати найкраще, що було на ринку, бо репутація шведської компанії TORNUM говорить сама за себе. Причому обрали одну з найбільш технологічних моделей шведського виробника — зернову сушарку TORNUM REX. Нам сподобалися як і відгуки аграріїв, які вже користувалися цією моделлю, так і її технічні особливості. Відразу зазначу, що за всіма параметрами її робочі характеристики цілковито відповідають заявленим виробником, — стверджує пан Скляров. 

Можливість налаштовувати ці зерносушарки для роботи у двох режимах із рекуперацією та без рекуперації теплого повітря забезпечує більш адаптивну роботу обладнання під час сушіння різних типів культур та, відповідно, з різними вхідними значеннями вологості. Тому за наявності термоізоляції та рекуперації досягається висока енергоефективність. Унікальна інженерна конструкція забезпечує широкий діапазон продуктивності, разом із тим сприяє досягненню однорідної кінцевої вологості зерна за значної економії природного газу та мінімальних викидів зернового пилу в атмосферу. 

Новинка відпрацювала в господарстві вже два повних сезони. У перший рік основне її завантаження припало на кукурудзу, а в другий — на перезволожену сою, бо в регіоні 2022 року саме ця культура виявилася найпроблемнішою щодо сушіння. 

Доходило до того, що вологу сою взагалі ніхто не хотів брати на доробку. Проте наша TORNUM REX без проблем закрила усі питання, як і попереднього сезону з кукурудзою. Сушимо спокійно врожай усіх культур, які вирощуємо. Проблем із цим не виникає жодних, — зазначає фінансовий директор ТОВ «Сейм Агро». 

За його словами, реальна продуктивність шведської зерносушарки повністю відповідає заявленій і становить мінімум  420 т/добу за умови зняття вологості з 28 до 14%. До того ж нічого не потрібно додатково виправляти й досушувати, тому всі робочі процеси є плановими й прогнозованими. 

Конструкція шахти TORNUM REX забезпечує рівномірне обдування та перемішування зернової маси. У цих зерносушарках продування зернового шару відбувається у двох напрямках, а не з одного боку, завдяки унікальній схемі розташування провідних каналів. Кожен канал для вхідного повітря (агента сушіння) оточено вивідними каналами, завдяки чому створюється зона змішаного потоку, тобто по всій товщині зернового шару температура агента сушіння однакова й зерно нагрівається рівномірно. Особливість сушарок TORNUM полягає ще й у тому, що форма повітряних каналів зі змінною геометрією забезпечує більший обсяг повітря в сушильній колоні й більш рівномірне його розподілення, що, своєю чергою, гарантує ефективне й абсолютно рівномірне нагрівання зерна в сушильній колоні (шахті). 

З TORNUM REX працює один оператор, який позмінно чергується з колегою. Дуже подобається те, що зерносушарка повністю автоматизована — це реально дуже зручно в роботі. Причому тут є функція віддаленого доступу. Я можу контролювати всі процеси, що відбуваються зі свого смартфона, і так само інженери TORNUM. Тому, якщо виникає технічне питання, все можна виправити віддалено без приїзду фахівців до господарства. Я взагалі хочу зазначити те, як працює сервісна служба компанії TORNUM. Вони постійно з нами на зв’язку, цікавляться, як працює сушарка. Коли ми її купували, то навчання з експлуатації та безпеки експлуатації сушарки, а також протягом кількох днів, працювали разом із нашим оператором, щоб пересвідчитись, що все добре. Відповідно, ми знаємо, що наша сушарка — під постійним надійним контролем, — розповідає Єгор Скляров.

«Мозком» зернової сушарки TORNUM REX є система керування й контролю вмісту вологи Tornum IDC. Через зручний інтерфейс цієї системи можна контролювати весь процес сушіння з персонального комп’ютера чи планшета. Tornum IDC забезпечує точне сушіння до певного середнього вмісту вологи в зерні незалежно від поточних умов навколишнього середовища, що унеможливлює пересушування зернового потоку. Відповідно, це дозволяє заощаджувати значні кошти, бо не перевищується витрата теплоносія понад необхідний обсяг і надлишково не «губиться» маса зерна. Фактично система контролю вмісту вологи є додатковим джерелом доходу для власника сушарки. Система Tornum IDC доступна онлайн, а отже, працювати з нею можна скрізь, де є доступ до мережі Інтернет, з будь-якої платформи, навіть зі смартфона. 

Також наш співрозмовник зазначає максимальний ступінь захисту TORNUM REX від виникнення позаштатних ситуацій, починаючи від безпеки для операторів і закінчуючи протипожежною сигналізацією. 

У нашому регіоні тогоріч трапилося кілька неприємних випадків, коли горіли сушарки, особливо ж під час сушіння соняшнику. В нас усе, дякувати Богові, гаразд і під контролем, — каже він. 

Стандартно сушарки цієї серії оснащено протипожежною системою Fire detection system, що відповідає за виявлення ознак загоряння та запобігає пожежам. Ця система в разі перевищення допустимої температури агента сушіння автоматично вимкне роботу зерносушарки. Гладенькі внутрішні та зовнішні поверхні агрегата мінімізують будь-яке накопичення зернового пилу. Вбудований циклонний пиловловлювач дозволяє мінімізувати викиди пилу, що полегшує дотримання екологічних норм. 

Ну, і звісно ж, ключовою особливістю всіх зерносушарок шведського виробника, а надто TORNUM REX, є феноменальна ощадливість споживання природного газу. 

Хоча природний газ завжди був недешевим, у нас ця стаття витрат в межах розумного. TORNUM REX очевидно споживає значно менше газу, ніж сушарки, наприклад, американського виробництва, і в цьому її визначальна перевага. Ми маємо змогу досягати нормальної собівартості вирощування й доробки зерна, що дає змогу працювати в «плюс», а отже, виживати за нинішніх непростих умов, — стверджує Єгор Скляров. 

TORNUM REX спеціально адаптована для роботи із заданими програмами сушіння, індивідуально під кожну культуру й умови роботи залежно від вологості зерна тощо. На початку роботи оператор обладнання задає необхідні значення, і автоматика все прораховує далі сама. Відповідно, досягається максимально ефективне використання агента сушіння — рівно стільки, скільки потрібно зняти вологи. Завдяки рекуперації досягається практично 100%-ва ефективність використання природного газу та максимальна енергоефективність процесу. 

Інші статті в цьому журналі
The Ukrainian Farmer
The Ukrainian Farmer
The Ukrainian Farmer
4
Статті з журналу:

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ