Техніка

Заготівля зелених кормів вимагає застосування ефективної техніки

Машини «зеленого» сезону

Машини «зеленого» сезону
Універсальний здвижний причеп ТЗП-39 «Атлант» від «Заводу Кобзаренка»

Для завершення процесу заготівлі зелених кормів потрібна техніка для транспортування, розрівнювання й трамбування силосу, а також деякі інші корисні машини 

Ефективно перевезти 

Заготівля зелених кормів вимагає застосування ефективної техніки. Для отримання кормів із відповідними характеристиками потрібно вчасно виконати всі операції, отже, будь-які затримки здатні сильно вплинути на годівлю. Не в останню чергу слід приділяти увагу транспортним засобам, що беруть участь у перевезенні кормів. Зазвичай фермери возять сінаж і силос у самоскидних причепах великого об’єму, які більшість часу не працюють. Однак сьогодні можна придбати універсальну техніку, що здатна виконувати багато різних робіт у тваринницьких господарствах. 

5 в 1! 

Серед них насамперед слід згадати універсальні зсувні напівпричепи ТЗП «Атлант» зі змінним заднім бортом. По суті, це п’ять причепів в одному: звичайний причеп для транспортування, перевантажувальний бункернакопичувач, розкидач органічних добрив, а також кагатувальник і перевантажувач цукрових буряків в автомобіль. 

Напівпричіп розвантажується методом зсуву. Спочатку відкривається задній борт і вмикається гідроциліндр, який рухає половину днища разом із передньою стінкою — штовхає вантаж назад. Дійшовши до середини, вмикається ще один гідроциліндр, який рухає тільки передню стінку назад, до кінця напівпричепа. 

Конструкцію напівпричепа розроблено таким чином, щоб забезпечити стійкість під час розвантаження на схилах. Тобто з ним можна сміливо працювати в силосних ямах без ризику перекидання. 

Також із напівпричепом можна працювати в приміщеннях заввишки 4,4 м і розвантажуватись без ризику щось пошкодити. На відміну від звичайних самоскидних причепів ТЗП «Атлант» здатен підпресовувати зелену масу й брати на 30–50% більше вантажу. 

Вивантаження зеленої маси в силосних ямах відбувається рівномірним шаром, а під час збирання цукрових буряків можна робити бурти заввишки до 3 м без залучення іншої спецтехніки. Також є можливість перевантажувати буряк у вантажівки. 

Напівпричеп можна використовувати для перевезення зерна від комбайна до краю поля — для цього достатньо замінити задній борт на борт зі шнеком. Крім того, можливе встановлення обладнання для розкидання твердих органічних добрив. 

Маючи такий причеп у господарстві, власники завжди знайдуть йому застосування. Адже крім прямого обов’язку — перевезення вантажів Атлант без проблем справиться з іншими поставленими завданнями. 

Серія універсальних здвижних причепів «Атлант» від «Заводу Кобзаренка» налічує чотири моделі вантажністю від 16,5 до 37 т. Для агрегатування потрібен трактор від 150 к. с.  

Чим щільніше — тим краще! 

Під час укладання зеленої маси в силосну яму доводиться докладати багато зусиль для її ущільнення. Цьому може допомогти розрівнювач силосу РС–2400, який вирівнює зелену масу в силосній ямі або траншеї рівними тонкими шарами по 20–30 см. Агрегат має ширину 2,4 м і без проблем справляється з розподіленням великого обсягу силосу в найкоротші терміни. Розрівнювач чіпляють до трактора на передню навіску, і оператору зручно спостерігати за роботою машини. Барабан із лопатями обертається проти руху трактора й таким чином підкидає перед собою зелену масу до повного розподілення. Для кращого розподілення зеленої маси розрівнювач оснащено механізмом повороту на 20° у кожен бік від центральної вісі трактора. Піднімання й опускання здійснюються за допомоги навіски трактора. 

Конструктивно вітчизняна модель розрівнювача РС-2400 є європейським аналогом і нічим не поступається в роботі, проте ціна її в Україні вдвічі менша! 

Силосний коток-трамбувальник СЛОН-3,2

Ще один агрегат для покращення роботи в силосних ямах — силосний коток-трамбувальник СЛОН. Він збільшує щільність силосу до 30%, і таким чином у силосну яму вміщується більше зеленої маси. З тим зменшується кількість повітря в масі, що трамбується, й, відповідно, забезпечується тривале збереження якості кормів. Загалом пропонується п’ять моделей котків-трамбувальників із шириною захвату від 2,7 до 4,9 м. Вага агрегатів становить 3360 кг у найменшої моделі й 6375 кг — у найбільшої. Агрегатування здійснюється з тракторами потужністю від 150 до 250 к.с. і більше. Робочими органами котка-трамбувальника є сталеві колеса з ребордою (як у залізничних вагонах). 

Зручно зберігати 

Незрідка трапляються ситуації, коли наявних силосних ям бракує для заготівлі потрібної кількості кормів. Тоді можна використати зернові пластикові рукави. Вони добре ізолюють зелену масу від зовнішнього повітря, і та зберігається без втрат якості протягом тривалого періоду. Для завантаження зеленої маси в рукави застосовують зернопакувальні машини. «Завод Кобзаренка» пропонує зернопакувальну машину ЗПМ-180п власного виробництва. Її головним завданням є пакування зерна в пластикові мішки для подальшого зберігання просто неба. Технологія практично нічим не відрізняється від роботи із зерном: зелену масу насипають у приймальний  бункер, і звідти за допомогою шнека вона подається у рукав. Із зернопакувальною машиною може працювати будь-який трактор потужністю 80 к. с. з ВВП на 540 об./хв. Контроль щільності пакування здійснюється через манометр, установлений на гідроциліндрі. 

Заготівля сіна і соломи 

До заготівлі грубих кормів також слід підходити максимально уважно. У цьому разі окрім якості важливим чинником є надійність техніки та її продуктивність, оскільки час для цієї роботи завжди обмежений технологічними вимогами й погодою. 

Для підбирання сіна і соломи застосовують прес-підбирачі. Найпопулярнішими на сьогодні є машини, що пакують рослинну масу в рулони. Існують машини різної продуктивності, які утворюють рулони діаметром від 1,2 до 1,7 м. Наприклад, машини ірландського виробника McHale працюють на швидкості 20 км/год і за 20 год здатні затюкувати до 100 га поля. Продумана система закручування тюка в рулон дозволяє закласти щільну серцевину, а далі — зв’язати тюк діаметром до 1,7 м. Ці тюкопреси працюють швидко й за 8 год спаковують 500 тюків. 

Рулонний тюкопрес McHale V660 зі змінною камерою тюкування

McHale F5400 — рулонний преспідбирач із камерою пресування фіксованого (постійного) об’єму. Формує круглі рулони однакового розміру 1,25 . 1,23 м. Ця машина має вальцьовий механізм пресування, який дуже добре працює на сухому матеріалі (солома, сіно). Високий потік матеріалу в пресувальну камеру забезпечує зіркоподібний ротор. 

McHale V640 — прес-підбирач із камерою пресування змінного об’єму, ідеально підходить для заготівлі сухих і вологих кормів. Здатен формувати рулони як однакової щільності, так і за потреби змінювати щільність у серцевині чи з краю за допомогою пульта. Розмір рулонів регулюється від 0,7 до 1,68 м. Ця модель оснащена стрічковим транспортером, що добре підходить для пресування короткостеблового сіна й соломи, а також сіна підвищеної вологості. 

McHale V660 — прес-підбирач із камерою пресування змінного об’єму. Стрічковий транспортер та різальний блок (на 15 чи 25 ножів) дозволяють формувати рулони діаметром від 0,7 до 1,68 м. Щільність рулону задається на пульт керування та регулюється (висока/ низька щільність середини й аналогічно з краю рулонів). 2.1-метровий оцинкований підбирач підіймає навіть найкоротший матеріал й оснащується бічними шнеками, які плавно заводять матеріал у камеру. Високий потік трави в пресувальну камеру забезпечує зіркоподібний ротор. Власна вага агрегата 4 т — має стійкість до динамічних навантажень і важких умов праці. 

Збирати рулони зручно за допомогою спеціалізованого підбирача. Подібна машина (тюковоз) серії ПТ є в лінійці «Заводу Кобзаренка» і може працювати з тюками 1,2–1,8 м. Підбирання й завантаження виконується вилочним захватом, який за допомогою гідроциліндра підіймає тюк на платформу. Передня стінка пересуває тюк назад. Розвантаження відбувається методом зсування тюків передньою стінкою через задній борт, який також приводиться в рух за допомогою гідропривода. Тюки легко ковзають по напрямних, зберігаючи форму й цілісність. Ланцюговий транспортер находиться в закритій ніші, що повністю унеможливлює контакт ланцюга з тюками й пошкодження ниток. 

Самозавантажувальний тюковіз ПТ-24 для одночасного перевезення 24 тюків

Для роботи з тюками в сіносховищах пропонується спеціальний захват, який можна встановлювати на телескопічні й фронтальні навантажувачі всіх поширених в Україні брендів. Такий захват у лінійці «Заводу Кобзаренка» представлено у двох модифікаціях — для круглих і відповідно прямокутних тюків. 

Як бачимо, від правильного вибору техніки залежить якісна заготівля кормів! «Завод Кобзаренка» — це підприємство, що знає потреби аграріїв і допоможе з якісною «консервацією» зеленої маси. 

Співпраця з українським виробником — це ще й заощадження коштів, адже 25% вартості з кожної техніки покупець повертає державною компенсацією. Тож не зволікайте, приєднуйтесь до партнерства із «Заводом Кобзаренка».  

Інші статті в цьому журналі
The Ukrainian Farmer
The Ukrainian Farmer
The Ukrainian Farmer
5
Статті з журналу:

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ