Агромаркет

Якість шкаралупи яєць

Якість шкаралупи яєць

Використовуючи препарати, що містять органічні кислоти, можна значно покращити засвоєння кальцію організмом птиці й досягнути зменшення кількості яєць із пошкодженням шкаралупи.

 

З огляду на економічні показники виробництва яєць промислової несучки та батьківського поголів’я птиці якість яєчної шкаралупи є важливою в продукції птахівництва. Високі показники міцності яєчної шкаралупи й відсутність на ній дефектів забезпечують високий рівень захисту від проникнення патогенних бактерій, таких як Salmonella sp., у яйце. Досліджено, що пошкодження яєчної шкаралупи може становити 6–10%. Це завдає великі збитки цій галузі. 

 

Ця проблема зазвичай виникає зі збільшенням віку курей-несучок: маса яйця зростає, а кількість карбонату кальцію у шкаралупі не збільшується. Через це до кінця періоду несучості пошкоджені яйця можуть досягати 20% загальної кількості. Крім цього, на процес кальцифікації можуть негативно вплинути якість води, наявність у ній хлору чи інших мікроелементів. 

 

Розв’язання цієї проблеми найчастіше пов’язують із метаболізмом макроелементів (Ca, P) і вітаміном D3. Забезпечити кальцифікацію яєчної шкаралупи може достатня кількість Ca, доступна організму. На жаль, збільшення в раціоні цього елемента не приносить очікуваного результату через обмеження можливості його засвоєння. 

 

 

Рис. Схема формування яєчної шкаралупи

Багато досліджень показали, що органічні кислоти можуть значно підвищити рівень засвоєння мінералів у травному тракті моногастричних тварин (щурів, птиці й свиней). Один із головних чинників — зниження pH, що сприяє росту активності травних ферментів (швидкості перетворення пепсиногену на пепсин) і розщепленню сполук мінералів. Застосування органічних кислот дало позитивний вплив на продуктивність і якість яєчної шкаралупи у курей-несучок і батьківського поголів’я у віці 25–30 тижнів. 

 

Останні дослідження зі старим поголів’ям курей-несучок (75–80 тижнів) показали, що використання продуктів з умістом фосфорної та лимонної кислот значно знизило відсоток пошкоджених яєць, а також яєць із м’якою шкаралупою, покращило коефіцієнт конверсії корму та збільшило концентрацію IgY у яєчному жовтку. Підвищення продуктивності в експерименті не спостерігали. 

 

 

Зінь Богдан, технічний консультант компанії «Кантерс»

журнал “Наше Птахівництво”, березень 2019 року

Усі авторські права на інформацію розміщену у журналі “Наше птахівництво” та інтернет сторінці журналу за адресою https://agrotimes.ua/journals належать виключно видавничому дому «АГП Медіа» та авторам публікацій, згідно Закону України “Про авторське право та суміжні права”.
Використання інформації дозволяється тільки після отримання письмової згоди від видавничого дому «АГП Медіа». 

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ