Овочі-Ягоди-Сад

Як зберігати яблука

Як зберігати яблука

У господарстві ТОВ «Український сад», що в Макарівському районі Київської області, уже навчилися отримувати хороші врожаї яблук. Торік перед садівниками постала необхідність організації сучасного фруктосховища, для цього вони залучили харківську компанію ТОВ «Інсолар-Холод». Наступним кроком став запуск сортувальної лінії, яка дозволяє якісно підготувати зібрані плоди для подальшого продажу.

 

Садівники в ТОВ «Український сад» взялись за справу, добре продумавши кожен свій крок. Вирішили вирощувати лише яблука, і то – найпопулярніших на ринку сортів: Ренет Симиренко, Голден Делішес, Джонаголд Декоста, Айдаред, Ред Джонапринц, Гала. Досконально вивчивши досягнення європейських садівників та новітні тенденції галузі, підприємство застосовує інтенсивну технологію вирощування, що передбачає використання системи крапельного зрошування та унікальні для України системи захисту від граду (антиградові сітки). Завдяки старанному догляду та безперервному контролю стану своїх насаджень, підприємство вирощує продукцію преміум-якості.

 
 

«Зараз у нас 100 га яблуневих садів, а розпочали ми у 2012 році фактично з нуля», – згадує виконавчий директор Руслан Марченко. – «Спочатку ми побудували технічний ангар з холодним та теплим складами.А наступним кроком стало будівництво власного фруктосховища, в чому допомогла нам компанія «Інсолар-Холод».

 

Великі потужності

 

 

Сховище на 23 камери по 200 тон було запущено ще у 2015 році. При цьому господарі подбали і про можливе розширення, запланувавши в іншій половині обладнати ще 24 камери. Приміщення однієї камери було відведено під котельню, яка забиратиме тепло від холодильників і віддаватиме його для підігріву підлоги у приміщенні з сортувальною лінією, що забезпечує більш раціональне використання енергії.

 

У холодильних камерах використано потужне охолоджувальне устаткування – поєднання досягнень європейських конструкторів. Деякі компоненти польські, інші – німецькі та нідерландські. Завданням є якомога швидше охолодити врожай після збирання. Із саду яблуко надходить з середньою температурою +25 °C. Якщо нагріті плоди швидко не охолодити, вони гірше зберігатимуться та втрачатимуть вагу. Для господарства це критично, адже камера заповнюється новим урожаєм протягом двох-трьох днів. Тому в камерах встановлено потужні повітроохолоджувачі із інтенсивним потоком повітря, які здатні за добу охолодити зібраний урожай до температури зберігання  + 1,2 +1,5 градусів.

 

«На охолодження у нас витрачається до двох діб», – розповідає Руслан Марченко. – «Теплі, привезене з садуяблуко ззовніохолоджуються швидше, але ж ця температура має дійти і до середини плодів. Для контролю цього процесу ми розміщуємо у яблуках спеціальні датчики».

 

Регульоване газове середовище

 

Після збору врожаю яблука продовжують жити. Вони дихають і перетворюють кисень у вуглекислий газ. Зменшення кисню в атмосфері зберігання дозволяє обмежити дихання плодів і як наслідок уповільнити їх старіння. У сховищах ТОВ «Український сад» рівень вуглекислого газу контролюється за допомогою спеціального обладнання нідерландської фірми Van Amerongen, призначеного для створення та підтримання регульованого газового середовища.

 

Регульоване газове середовище запускається лише тоді, коли яблука вже досягли потрібної температури – за низької температури інтенсивність дихання знижується у двадцять разів порівняно із звичайними умовами, що створює можливості для контролю середовища. У такому режимі із створеними оптимальними умовами для зберігання: кисень на рівні 0,4 ÷ 2,5% та вуглекислий газ в межах 1,0 ÷ 3,5%, урожай яблук в герметичних холодильних камерах може зберігатися майже цілий рік, без втрати якості продукції.

 

«Зберігання фруктів в газовому середовищі є найбільш ефективною технологією», – коментує Руслан Марченко. – «В наших сховищах завдяки використовуваному устаткуванню відбувається регулювання температури повітря, відносної вологості і складу атмосфери (вміст кисню, вуглекислого газу, етилену), що розширює можливість управління багатьма процесами метаболізму плодів і підтримує їх високу стійкість до хвороб зберігання».

 

Фахівці науково-виробничого підприємства ТОВ «Інсолар-Холод», які проектували це сховище, подбали про герметичність камер, які характеризуються високою газонепроникністю. Це досягається установкою високотехнологічних «сендвіч-панелей», газонепроникними холодильними дверима Salco і спеціальними матеріалами для герметизації. Відмінною особливістю останніх є те, що тут замість гумового ущільнювача використовується ущільнювач подібний до велосипедної камери. Після закриття дверей у нього насосом нагнітають повітря, що й забезпечує високу герметичність.

 

Сортувальна лінія

 

Коли надходить час відправляти яблука на продаж, їх слід вивести зі стану уповільненого дихання, властивого для камер із регульованою атмосферою, та посортувати і запакувати.

 

«Перед тим, як продукція має надійти у продаж, ми вимикаємо систему РГС, і поступово відкриваємо камеру, аби інтенсивність дихання вийшла на нормальний рівень», – розповідає Руслан Марченко. «А тоді вже ці яблука поступають на сортування».

 

На підприємстві ТОВ «Український сад» для сортування і передпродажної підготовки яблук застосовується сортувальна лінія Greefa, яка обережно та якісно обходиться з урожаєм. Коли на лінію надходить контейнер, що містить близько 300 кг плодів, він одразу занурюється у резервуар із водою. У воді яблука спливають і далі направляються безпосередньо на сортувальну лінію. Таке м’яке та обережне вивантаження плодів у воду допомагає запобігти травмуванню яблук, а також одразу відсортувати зайве, якщо таке потрапляє в контейнер під час збору врожаю (наприклад, листя).

 

На самій же лінії, де працює сортувальна команда, відбувається очищення потоку яблук від некондиційних плодів, після чого фрукти ретельно промиваються проточною водою та поступають в автоматичну секцію сортування: за розміром (калібром), кольором та вагою. Залежно від встановлених оператором критеріїв, відсортоване яблуко потрапляє на різні столи (пакувальні лінії), де вже і упаковуються в споживчу тару. Таким чином, яблука, вирощені в ТОВ «Український сад», можна їсти, узявши їх прямо з пакування.

 

Запаковані яблука переміщуються до камери передпродажного зберігання, де вони вже очікують на відправлення та реалізацію. У цій камері регульоване газове середовище вже не застосовують.

 

Завдяки такому підходу до передпродажної підготовки продукції, ТОВ «Український сад» не має проблем з реалізацією. На сьогоднішній день господарство працює як з дрібно-роздрібними продажами, так і з великими мережами супермаркетів. Нині зацікавлення до продукції господарства виявили покупці із Великої Британії та Індії, де вимоги до якості плодів та їх передпродажної підготовки дуже високі.  

 

Застосування найновіших технологій зберігання та сортування яблук, завдяки співпраці із найкращими компаніями у даній сфері, дозволяє ТОВ «Український сад» забезпечити українських споживачів смачними яблуками високої якості – майже круглий рік.

 

 

Ростислав Панічев

журнал “Садівництво по-українськи”, серпень 2016 року 

Усі авторські права на інформацію розміщену у журналі “Садівництво по-українськи” та інтернет-сторінці журналу за адресою https://agrotimes.ua/journals належать виключно видавничому дому «АГП Медіа» та авторам публікацій, згідно Закону України “Про авторське право та суміжні права”.
Використання інформації дозволяється тільки після отримання письмової згоди від видавничого дому «АГП Медіа».  

Інші статті в цьому журналі
Садівництво по-українськи
Садівництво по-українськи
Садівництво по-українськи
4
Статті з журналу:

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ