Овочі-Ягоди-Сад

Новий виноград

Новий виноград

Для вирощування в умовах Північного Причорномор’я придатні нові вітчизняні високопродуктивні столові сорти винограду — їх рослини мають високу стійкість до грибних хвороб і добре витримують перезимівлю в умовах регіону.

  

Селекціонери різних країн створили десятки стійких до морозів і хвороб сортів винограду міжвидового походження, зокрема й шляхом запровадження у селекційні технології міжгібридних схрещувань. Є такі сорти й з-поміж нових українських — створені на базі 4–5 видів вони зберігають цінні ознаки виду Vitis vinifera L., їх якість не поступається європейським еталонам, вони мають індивідуальну або групову стійкість до грибних хвороб, морозів та посухи. Зокрема, новим українським сортамАвгустин, Наталя та Пам’яті Негруля властива відносна польова стійкість (6–7 балів) до головних грибних хвороб (мілдью, оїдіум, гниль ягід, чорна плямистість). За результатами досліджень 2010–2015 рр. в умовах Білгород-Дністровського району Одеської області встановлено, що ці сорти повністю задовольняють вимоги сучасного виноградарства, зокрема, мають високу і стабільну урожайність, високу якість продукції, підвищену стійкість проти несприятливих умов навколишнього середовища та за належного рівня агротехніки (5–6 хімічних обробок за сезон) забезпечують рентабельність виробництва на рівні 252, 185 та 210% відповідно. У товарних насадженнях ці сорти рекомендовано поєднувати з підщепами Ріпарія × Рупестріс 101-14 та Берландієрі × Кобера 5ББ, кущі слід формувати за типом двостороннього кордону із штамбом висотою 80 см.

 

Характеристики сортів

 

Столовий сорт Августин отримано схрещуванням сортів Плєвєн та Вілар Блан.

 

Урожай достигає рано, тривалість продукційного періоду (від розпускання вічок до споживчої стиглості ягід) — 122 дні.

 

Гроно велике, 22 × 14 см, конічне, не щільне, але виповнене. Середня маса грона — 352 г. Ягода велика, 25 × 18 мм, продовгувата, зеленувато-жовта, за повного дозрівання та доброго освітлення набуває бурштинового відтінку. Шкірка ягоди міцна, м’якуш м’ясистий та хрумкий. Цукристість соку ягід — 18,07 г/100 см3, кислотність — 6,74 г/дм3. Смак гармонійний, приємний, без особливостей. Дегустаційна оцінка свіжого винограду — 8,4 бала. Маса 100 ягід — 500 г. У ягодах є по 1–2 насінини. Горошіння ягід незначне та не перевищує 1%. Ягоди мають високу стійкість до умов транспортування.

 
 

Ріст кущів сильний, визрівання пагонів задовільне (70,2%). В умовах ННЦ «ІВіВ ім. В. Є. Таїрова» урожайність за період вивчення становила 119,9 ц/га, вихід товарної продукції сягав 98%. З-поміж пагонів, що формує рослина, плодоносними є 71,9%. На розвинутий пагін припадає 0,87 суцвіття, на плодоносний — 1,22. Зимостійкість рослин сорту висока, розпускання вічок після зимівлі сягає 67,8%. Без укриття кущів на зиму сорт витримує морози до –22 °C.

 

Формування кущів — двохсторонній кордон із штамбом висотою 80 см. Пагони обрізають на 6–7 вічок. Навантаження куща вічками — 36–42 шт./кущ, пагонами 24–26 шт./кущ.

 
 

Столовий сорт Наталя отримано схрещуванням сортів Молдова та Королева виноградників.

 

Урожай дозріває у ранні терміни. Продукційний період триває 118 днів.

 

Гроно велике, 24 × 11 см, конічне, рихле, виповнене. Середня маса — 349 г. Ягода велика, розміром 25 × 20 мм, яйцеподібна, темно-синя та вкрита густим пруіновим нальотом. Маса 100 ягід — 580 г. Шкірочка тонка та міцна, м’якуш м’ясистий та соковитий. Смак гармонійний, приємний, без особливостей. У ягоді 1–2 насінини. Горошіння ягід слабке, й не перевищує 5%. Транспортабельні властивості ягід високі.

 

Сила росту кущів середня, з компактним розташуванням приросту у ряді. Визрівання пагонів добре — до 88,2%. Урожайність сорту сягає 111,5 ц/га, вихід товарної продукції становить 96%. Кущ формує 79,5% плодоносних пагонів. На розвинутий пагін припадає 1,05 суцвіття, на плодоносний — 1,3. Зимостійкість рослин дуже висока, після зимівлі розпускається 83,1% вічок. Насадження без укриття кущів на зиму витримують морози до –24 °C.

 

Пагони обрізують на 5–6 вічок. Навантаження вічками — 30–36 шт./кущ, пагонами — 22–24 шт./кущ.

  

Столовий сорт Памяти Негруля отримано схрещуванням сортів Корна Нягре і П’єрель.

 

Урожай дозріває в пізні терміни. Продукційний період від розпускання вічок до споживчої стиглості ягід триває 146 днів.

 

Гроно велике, розмірами 29 × 12 см, конічне, не щільне, але виповнене, середньою масою 481 г. Ягода дуже велика, (маса 100 ягід 640 г), розміром 30 × 18 мм, видовжена і звужується до вершини, темно-синя та вкрита густим восковим нальотом, у ягоді є 1–2 насінини. Шкірочка міцна, м’якуш м’ясистий, смак гармонійний, без особливостей. Цукристість соку ягід 17,4 г/100 см3, кислотність 4,48 г/дм3. Дегустаційна оцінка свіжого винограду 8,5 бала. Горошіння ягід не більше ніж 1%. Транспортабельні властивості грон високі.

 

Сорту властивий сильний ріст кущів. Визрівання пагонів добре (82,1%). В умовах ННЦ «ІВіВ ім. В. Є. Таїрова» врожайність сорту становила 181 ц/га, вихід товарної продукції — 96%. Кущ формує близько 77% плодоносних пагонів, на розвинутий пагін припадає 0,91 суцвіття, на плодоносний — 1,17. Зимостійкість сорту дуже висока, після перезимівлі у рослин розпускається 85% вічок. Без укриття кущів на зиму сорт витримує морози до –23 °C.

 

Довжина обрізування пагонів 5–6 вічок. Навантаження кущів: 30–36 вічок/кущ та 22–24 пагони/кущ.

 

 

Сергій Кузьмук, канд. с.-г. наук, консультант, Одеська обл.

журнал “Садівництво по-українськи”, серпень 2016 року 

Усі авторські права на інформацію розміщену у журналі “Садівництво по-українськи” та інтернет-сторінці журналу за адресою https://agrotimes.ua/journals належать виключно видавничому дому «АГП Медіа» та авторам публікацій, згідно Закону України “Про авторське право та суміжні права”.
Використання інформації дозволяється тільки після отримання письмової згоди від видавничого дому «АГП Медіа».  

 

 

 

 

 

Інші статті в цьому журналі
Садівництво по-українськи
Садівництво по-українськи
Садівництво по-українськи
4
Статті з журналу:

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ