Овочі-Ягоди-Сад

Українські машини

Українські машини

Вітчизняні підприємства потроху запускають виробництво спеціалізованої техніки для промислових садів і виноградників.

 

За останні роки в Україні значно змінилося садівництво. Із широкорядної схеми садіння, де між рядами було 6–8 м і на гектарі розташовувалось лише 250–330 дерев, ми перейшли до насаджень із щільністю 2200 дерев/га. Щоб за такими насадженнями доглядати, потрібна спеціальна техніка. До останнього часу Україна не мала традицій виробництва техзасобів для інтенсивного садівництва — комплектація господарств здійснювалась за рахунок поставок техніки із Франції, Італії, Німеччини та Чехії. Проте життя не стоїть на місці, і деяке обладнання у нас почали виготовляти.

 
 

Свого часу ПП «Агрореммаш-Спецтехніка» (м. Кропивницький) спеціалізувалося на постачаннях в Україну італійської садівничої техніки. Набувши досвіду і вивчивши потреби ринку, там почали виготовляти машини самостійно. Зокрема, підприємство започаткувало виробництво сповпоставів. Гідравлічний стовпостав, застосовуваний під час монтажу шпалери, має просту конструкцію, але українська промисловість їх не виготовляла.

  

Пристрій агрегатується з трактором класу 14-20кН і призначений для встановлення у виноградниках та інтенсивних садах залізобетонних/дерев’яних стовпів квадратного перерізу (сторона 60–120 мм) і трубчастих металевих стовпів (діаметр 60–120 мм).

Стовпи встановлюються вдавлюванням (запресовуванням) або безпосередньо у ґрунт або у підготовані гідробуром отвори.

 

Також підприємство випускає лінійку причіпних вентиляторних обприскувачів під маркою Maximarin. Це і однорядні, і дворядні агрегати.

 

У номенклатурі виробів підприємства є й гербіцидна балка, пристосування для внесення гербіцидів у приштамбову смугу інтенсивних плодових насаджень.

  

Підприємство розробило і поставило на виробництво механізм для контурного обрізування плодових насаджень. Його також можна використовувати для догляду лісосмуг. Механізм легко обрізає гілки діаметром до 20 см.

 

Привід робочого органа — дискових пил, здійснюється від гідромотора через пасову дворядну передачу. Гідромотор рухає гідросистема трактора. Комплектація і окремі технічні характеристики пристрою дещо поступаються закордонним зразкам аналогічного обладнання, утім, машина задовільно виконує поставлені перед технікою такого класу завдання. Випробування цієї машини у Південно-Українській філії УкрНДІПВТ ім. Л. Погорілого заплановано на 2016 рік.

 

Також підприємство виготовляє візки для перевезення контейнерів із плодами. 

 

 
 

Мелітопольське ТОВ «Техносервіс» відоме аграріям України як виробник систем крапельного зрошення. На підприємстві розширили номенклатуру виробів і розпочали виготовлення садової мобільної платформи марки СМП-2100. Вантажопідйомність платформи 1,5 т, вона агрегатується із тракторами тяглового класу 6кН. На ній можна встановлювати контейнери та/або розташовувати працівників, які обрізають сад чи збирають врожай. На платформі регулюється висота підйому майданчика. Також підприємство виробляє садові візки для перевезення контейнерів розміром 1200 × 1000 мм вагою до 450 кг. Візки виробляють на один, два і три контейнери. 

 

Подібне обладнання виготовляють і на розташованому у Вінницькій області ТОВ «Брацлав», відомому українському виробнику обладнання для тваринництва. Це садові платформи, як причіпні, так і самохідні, а також садові візки. Причіпні платформи агрегатуються з тракторами тяглового класу 6кН і мають вантажопідйомність 2 т. Максимальна висота їх підйому — 2,4 м, робоча ширина — 2,5 м. Машина добре вписується в міжряддя інтенсивного саду.

 

Підприємство виробляє дві модифікації візків для контейнерів із плодами: для перевезення одного стандартного контейнера та розраховані на перевезення трьох контейнерів.

  

Основною продукцією одеського ТОВ «Завод “Полігон”» є полицеві плуги. Однак в розробках підприємства є і ґрунтообробні знаряддя для садів і виноградників. Навісний садовий фрезерний культиватор із регульованою шириною захвату призначений для міжрядного та міжштамбового обробітку ґрунту в садах та ягідниках. Культиватор агрегатується з тракторами потужністю не менше за 80 к. с. із роздільно-агрегатною гідравлічною навіскою. Машина здатна працювати зі швидкістю 4–6 км/год, обробляючи ґрунт на глибину до 12 см, робоча ширина до 5 м. Культиватор обладнано слідкувальною системою, яка запобігає пошкодженню штамба за обробітку ґрунту в ряді. Коли контрольний механізм (щуп) торкається штамба, то спеціальний гідравлічний механізм відводить фрезу від дерева, після того як штамб проминули, фреза знову повертається в ряд.

 

Навісний садовий культиватор моделі КНС призначено для обробітку ґрунту в садах з шириною міжрядь не менше ніж 5 м. Він агрегатується із тракторами потужністю від 80 к. с. та обробляє ґрунт на глибину до 12 см за ширини захвату 3,6 м. Підприємство виготовляє й інші модифікації фрез та культиваторів, їх конструкція та принцип дії подібний до описаного вище.

 

ТОВ «Завод “Полігон”» виготовляє також і допоміжну техніку для роботи у садах і виноградниках. Це знаряддя для видалення зрізаних гілок, укривання і розкривання лози, корчування кущів. Технічний рівень і можливості цих знарядь поступаються іноземним аналогам, але сьогодні ця техніка потрібна й використовується, оскільки імпортні аналоги мають значно вищу ціну.

 

 

 

Андрій Мігальов

Південно-Українська філія УкрНДІПВТ ім. Л. Погорілого 

журнал “Садівництво по-українськи”, серпень 2016 року 

Усі авторські права на інформацію розміщену у журналі “Садівництво по-українськи” та інтернет-сторінці журналу за адресою https://agrotimes.ua/journals належать виключно видавничому дому «АГП Медіа» та авторам публікацій, згідно Закону України “Про авторське право та суміжні права”.
Використання інформації дозволяється тільки після отримання письмової згоди від видавничого дому «АГП Медіа».  

Інші статті в цьому журналі
Садівництво по-українськи
Садівництво по-українськи
Садівництво по-українськи
4
Статті з журналу:

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ