Агрономія

Як врятувати ріпак і бобові культури від розтріскування

Навесні після отримання дружних сходів соя та ріпак гідно вистояли від стресів гербіцидів, браку вологи й отримали повноцінне живлення. Стручки буріють, і, здавалося б, стреси вже позаду. Проте раптом замість очікуваного сонця й тепла починаються затяжні зливи, налітає буревій і навіть град. Температура коливається, а вологі стручки стрімко висихають. Поле починає «тріщати», насіння осипається й урожай втрачається. Знайомо?

На жаль, таке дуже часто трапляється на українських полях. Втрати врожаю через осипання насіння можуть сягати до 50%, а іноді навіть і вище. Дуже важливо у цей час не проґавити момент і своєчасно запобігти розтріскуванню стручків.

Зазвичай аграрії обробляють культури хімічним і біологічним клеями. Хімічні утворюють суцільну непроникну плівку, яка склеює стручки й висушує у цій фазі зрілості, що є на момент обробки рослин. Через цю плівку не можливе ні дихання, ні фотосинтез, що погіршує дозрівання насіння та знижує його якісні показники. Біоклеї, навпаки, забезпечують природне дозрівання й не руйнують покривні тканини, забезпечуючи дозрівання плодів.

Липосам® біоклей призначено для склеювання стручків ріпаку, гірчиці, бобів гороху, квасолі, овочевих бобів, коробочок льону та бавовнику. Цей біоклей утворює не суцільну плівку, а сітку на зразок бинта, яка запобігає розтріскуванню, не руйнує покривні тканини й не заважає основним процесам росту й розвитку рослин: диханню та фотосинтезу. Це, у свою чергу, сприяє подовженню періоду вегетації, нормальному накопиченню олії в насінні олійних культур і протеїну в зернобобових і забезпечує природне дозрівання як нижніх, так і верхніх ярусів рослин.

Однією з причин розтріскування плодів є те, що під час достигання в денні години вони підсихають, а в нічні — адсорбують вологу. Такі перепади вологості призводять до їх деформації та послаблення швів, що тримають стулки стручків/бобів/коробочок. Липосам® біоклей регулює кількість вологи в плодах, не дозволяючи їй проникати всередину й водночас вільно виходити назовні. Липосам® біоклей здатний зменшити втрати врожаю на 30–50%.

Липосам® біоклей застосовують як водний розчин. Розчинення проводять поступово. Спочатку треба певну кількість препарату розмішати у воді (1:1) до однорідного розчину. Тільки після того, як біоклей ретельно перемішано, можна доливати в нього воду, що залишилася, малими дозами до потрібного для обробки об’єму.

Обробку біоклеєм залежно від культури проводять у суху погоду надземним або авіаційним обприскуванням за температури навколишнього середовища +5…+30 °С.

На ріпаку та гірчиці Липосам® біоклей застосовують за 2–4 тижні до збирання, коли стручки на нижньому ярусі починають буріти й вигинаються в дугу U, не розтріскуючись по шву. На сої, горосі, квасолі, овочевих і кормових бобах, льоні та бавовнику обробляють Липосам® біоклеєм у фазу технічної та біологічної стиглості. На садових, ягідних культурах і винограді ─ за 2–4 тижні до збирання врожаю.

В органічному землеробстві Липосамом® біоклеєм обробляють самостійно. В інтегрованому ─ Липосам® біоклей можна застосовувати як самостійно, так і з десикантом залежно від погодних умов. Наприклад, якщо в період збирання передбачається затяжна волога погода, що унеможливить збирання, тоді Липосам® біоклей найкраще застосувати разом із десикантом і зібрати врожай до дощів.

Якщо не обробили біоклеєм певну культуру в оптимальні строки, тоді можна це зробити його трохи пізніше (перед збиранням), але тоді слід збільшити норму використання до максимально рекомендованої.

Слід зауважити, що норма використання Липосаму® біоклею буде дещо коливатися залежно від способу обприскування та вегетативної маси рослин. Якщо авіаційним методом і за невеликої фітомаси можна застосовувати мінімальну норму, то за надземного обприскування та невеликої фітомаси ─ середню. За збільшення фітомаси слід пропорційно збільшити й норму використання за обох способів застосування.

Практичний досвід. Дослідження ефективності Липосаму® біоклею проводили на сої сорту Корсак у Вінницькій області в Тульчинській філії ПрАТ «Зернопродукт МХП». Клеєм обробляли за тиждень до збирання в нормі 1,5 л/га + десикант 2,5 л/га. Урожайність на контрольній ділянці становила 1,94 т/га, на дослідній — 2,28 т/га. Отже, завдяки біоклею Липосам було збережено 0,34 т/га.

Також було проведено дослідження на ріпаку озимому сорту Рохан у ПрАТ «Зернопродукт МХП», СТОВ «Агро Кряж», що на Вінниччині. Препарат уносили за 21 день до збирання ріпаку в нормі 1,5 л/га. Урожайність на контрольній ділянці становила 3,1 т/га, на дослідній — становила 3,5 т/га. Отже, обробка біоклеєм Липосам зберегла 0,4 т/га.

газета “АгроМаркет”, червень 2019 року

 

Усі авторські права на інформацію розміщену у газеті “АгроМаркет” та інтернет-сторінці газети за адресою https://agrotimes.ua/journals належать виключно видавничому дому «АГП Медіа» та авторам публікацій, згідно Закону України “Про авторське право та суміжні права”.
Використання інформації дозволяється тільки після отримання письмової згоди від видавничого дому «АГП Медіа». 

Інші статті в цьому журналі

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ