Техніка

Стерня потребує правильних дисків

Який розмір диска для яких робіт підходить? Упродовж минулого сезону було протестовано три різних дискових борони «Лемкен» на сидератах, стерні зернових і кукурудзи.

В останні роки жодна з груп агрегатів не розвивалася так потужно, як дискові борони. До того ж з’являлися нові агрегати, за часту з більшим діаметром диска. Чим більший диск, тим глибше може працювати агрегат, але великий диск коштує великих грошей. Тому багато практиків ставлять собі питання: який розмір диска борони найкращий для моїх виробничих потреб?

Саме це питання ми вивчали впродовж усього минулого сезону — порівнювали різні системи, підводячи до практичного спільного знаменника: підприємство має певний трактор і шукає для нього підхожу дискову борону. В нашому випадку було надано в розпорядження трактор Claas Axion 830 (макс. потужність 235 к. с.), який агрегатували з такими дисковими боронами:

• Heliodor 9/600 KA, діаметр диска 510 мм, робоча ширина 6 м;

• Rubin 9/500 KUA, діаметр диска 620 мм, робоча ширина 5 м;

• Rubin 12/400 KUA, діаметр диска 736 мм, робоча ширина 4 м.

Агрегати з більшими дисками можуть працювати глибше й потребують більшого тягового зусилля. Тому у цьому порівнянні робоча ширина зменшувалася за збільшення діаметра дисків. Жодне господарство не придбає широкозахватний Rubin 12, якщо наявний трактор заслабий, щоб за максимальної глибини обробітку не розвивати потрібну для якісної роботи швидкість.

Комплектацію та розміри для наочного порівняння наведено в таблиці.

Технічні характеристики дискових борін
 

Три агрофони для порівняння: три дискових борони тричі протестували впродовж сезону землях Нижнього Рейна (Землі Федеративної Республіки Німеччини):

• загортання сидератів (зеленого добрива) — 27 березня 2017 року;

• обробка стерні у двох варіантах: із вивезеною соломою та подрібненою й залишеною на полі — 21 липня 2017 року;

• робота по стерні кукурудзи на зерно відразу за комбайном — 19 жовтня 2017 року.

 
 

Під час кожного тестування була можливість випробувати агрегат на різній глибині. Основним завданням була максимальна продуктивність. Межі встановлювали або ж завантаженням двигуна трактора, або ж якістю роботи на тому чи іншому агрофоні. Після кожного проходу результати роботи візуально оцінювали присутні фахівці. Продуктивність роботи на обробленій площі визначали на основі даних про швидкість руху та робочу ширину агрегата, щоб нівелювати чинник різної довжини проходів по полю. На практиці потрібно також ураховувати час на розвороти й можливі перекриття, які треба буде відняти. Важливо: відсоток часу, витраченого на розвороти, зменшується зі збільшення ширини захвату агрегата.

 
 

Окрім того, з термінала трактора було взято дані про витрату пального в розрахунку на 1 га. Усі дані, звичайно, демонструють певну тенденцію. До того ж вони повністю є порівнюваними, тому що впродовж усього сезону агрегати працювали з одним і тим самим трактором і на кожному тестуванні за кермом був один і той самий оператор. Результати випробувань й наші враження наведено в огляді.

Наочне порівняння

Тут ми підбиваємо підсумки наших демонстрацій на сидератах, стерні зернових і кукурудзі на зерно.

  1. Тест по сидератах

Перший вихід у поле — 27 березня 2017 року. Це була добре вимерзла гірчиця на полі, де переважали суглинисті піски.

Особливість: на глибині 10–12 см виявлено достатньо ущільнений горизонт.

Умови для тестування — сприятливі, ґрунт на поверхні — просохлий, погода була — сонячна, до +15 °C.

Було здійснено три різних підходи: поверхневий обробіток, середня глибина обробітку й максимально можлива глибина на Rubin 12. За трохи гірших умов (більше зелені, великі стебла) більші агрегати з більшою прохідністю/висотою рами показали б себе з більш вираженою перевагою.

 
Heliodor 9/600 KA

Heliodor 9/600 KA

  • Поверхневий обробіток — приблизно 7 см, робота з повним перекриттям, усе коріння було вирвано із землі. На поверхні ґрунту залишився однорідний шар мульчі, рослинні рештки подрібнено не повністю. Незначне утворення гребенів на краях проходів, на швидкості 11 км/год почалися невеликі коливання агрегата через ущільнений шар. Продуктивність — 6,6 га/год, витрата пального — 4,3 л/га.
  • Середня глибина обробітку — приблизно 10–12 см. Інтенсивний обробіток, більша кількість рослин подрібнена, менше пожнивних решток на поверхні. Тут агрегат працював глибше, ніж залягало ущільнення, через що йшов спокійніше, швидкість досягала 14,5 км/год. Утворювалися гребені по краях проходів, найшвидше через занизьку установку бокового диска. Продуктивність — 8,7 га/год, витрата пального — 5,1 л/га.

Rubin 9/500 KUA

  • Поверхневий обробіток — приблизно 7 см, стабільна робота по всій ширині. Стебла подрібнюються й загортаються в ґрунт інтенсивніше, ніж у Heliodor. З потоком ґрунту слабкі стебла розбиваються об штригель борони. Завдяки більшій вазі та більшим дискам Rubin «не гуляв» по ущільненому горизонту, через що розвивав швидкість до 15 км/год. Поверхня обробленого поля була рівною. Продуктивність — 9,0 га/год, витрата пального — 7,5 л/га.
  • Середня глибина обробітку — приблизно 10—12 см. Значно більше землі в агрегаті, штригель працював на межі через ризик забитися. За зменшення глибини обробітку на 1 см ризик забивання зникає, в іншому випадку його можна додатково налаштувати, але це затратно по часу. Добра робота. Максимальна швидкість — 13 км/год, продуктивність — 6,5 га/год, витрата пального — 6,4 л/га.
 
Rubin 9/500 KUA

Rubin 12/400 KUA

  • Поверхневий обробіток — приблизно 7 см: дуже спокійний хід агрегата на 15 км/год. Просте налаштування штригеля, через що ніякого забивання. Інтенсивне подрібнення стебел. Рівномірний розподіл рослинних решток по всій ширині захвату — візуально кращий результат. Закритий коток, який був у комплектації, залишає дуже рівну поверхню поля. Продуктивність — 6 га/год, витрата пального — 6,4 л/га.
  • Середня глибина обробітку — приблизно 10–12 см: найкраще перемішування на всю глибину обробітку (темна поверхня поля), дуже рівна! Максимальна швидкість — до 13 км/год, продуктивність — 5,2 га/год, витрата пального — 7,7 л/га.
  • Максимальна глибина: під час тестування ми досягли глибини 18-20 см. Результат — однорідний обробіток, але через легкі ґрунти й ризик забивання максимальна швидкість становила 11 км/год. Продуктивність — 4,4 га/год, витрата пального — 8,5 л/га.
 
Rubin 12/400 KUA
  1. Тест по стерні

У липні нам трапився мало сонячний день. Напередодні трохи дощило. Суглинистий ґрунт був трохи клейким, але добре просох протягом дня.

Два агрофони: одне поле — з подрібненою соломою пшениці, друге — з прибраною й вивезеною. Під час першого проходу було дві цілі: «на скільки мілко, на скільки можливо, але по всій поверхні». Розпушений ґрунт по всій ширині мав сприяти проростанню падалиці. Другий прохід було зроблено на глибину 10 см, що дало можливість добре замішати солому для її швидшого перегнивання. Через пару днів був би можливий ще глибший обробіток за допомогою Rubin 12, ніж ми зробили на сидератах.

 
Heliodor 9/600 KA

Heliodor 9/600 KA

  • Поверхневий обробіток: Тут Heliodor показав усі свої сильні сторони й дуже добрий результат: 3 см глибини було достатньо, щоб добре розпушити ґрунт для проростання падалиці. Близько 50% стебел було вирвано/зрізано. Через незначну кількість землі ефект перемішування був, звичайно, невеликим, що й не було основною метою. Пожнивні рештки не подрібнювалися. На швидкостях понад 13,5 км/год агрегат злегка розгойдувало. Продуктивність — 8,1 га/год, витрата пального — 4,2 л/га.
  • Середня глибина: на 10 см робочої глибини результат був хорошим. Агрегат добре перемішував, але не подрібнював. Поверхня поля була вкрита мілким ґрунтом, зворотне прикочування дещо слабше, ніж в інших. Максимальна швидкість — 12,5 км/год, продуктивність — 7,5 га/год, витрата пального — 6,7 л/га.

Rubin 9/500 KUA

  • Поверхневий обробіток: на стерні пшениці робочу глибину 5 см ми вважаємо прийнятною. Тут Rubin 9 показав себе добре: 90% стебел було вирвано із землі. 100% по всій поверхні працює агрегат, починаючи із 7 см, хоча сьогодні й за такої глибини на поверхні було достатньо ґрунту. Тільки там, де було багато подрібненої соломи, диски проникали не на всю глибину. Максимальна швидкість — до 15 км/год, продуктивність — 7,5 га/год, витрата пального — 5,2 л/га.
  • Середня глибина: на 10 см агрегат почувався у «своїй тарілці». Однорідне перемішування навіть у місцях нагромадження соломи було не проблемою за умови правильного налаштування штригеля. Максимальна швидкість — 12 км/год, продуктивність — 6,0 га/год, витрата пального — 7,9 л/га.

Rubin 12/400 KUA

  • Поверхневий обробіток: за встановлених 5–6 см Rubin 12 обробляв ґрунт, але горизонт обробітку був не рівномірним. За руху вздовж рядків деякі ряди залишалися стояти, за руху під кутом до напрямку посіву результат був кращим. Але багато стебел усе ж таки із землі не видалено. Через більшу відстань між дисками було мало мілкого ґрунту на обробленій поверхні. Максимальна швидкість — 15 км/год, продуктивність — 6 га/год, витрата пального — 6,8 л/га.
  • Середня глибина: Починаючи з 10 см результат був значно кращим, стебла повністю вирізано із землі, пожнивні рештки добре перемішано. Максимальна швидкість — 13 км/год, продуктивність — 5,2 га/год, витрата пального — 9,3 л/га.
  • Глибокий обробіток: досягти 20 см можна було б через пару днів, але через погодні умови від цього тесту відмовилися.
  1. Тест по стерні кукурудзи на зерно

Кукурудзу (15,5 т/га) з піщаного суглинку (40 до 45 балів) молотили 19 жовтня 2017 року. Дискові борони запустили відразу за комбайном по стерні й подрібнених стеблах. Висота стерні — від 25 до 30 см. Різниця у висоті між рядками — 5–10 см. Під час цього тесту завдання полягало в тому, щоб за один прохід глибоко й однорідно змішати пожнивні рештки, щоб розпочався їх процес гниття. Стебла мають бути вирваними із землі подрібненими. Додаткові вимоги: робота без забивання, рівна оброблена поверхня та добре зворотне прикочування.

Heliodor 9/600 KA

  • Максимальна глибина: від 10 до 12 см. Глибше загнати Heliodor нам не вдалося. Подрібнення було слабким, деякі ряди рослин так і не було вирвано із землі. Пожнивні рештки розподілено більш рівномірно, ніж загорнуто в ґрунт. Агрегат не міг нівелювати різницю у висоті рядків. Стійки з пружинної сталі в роботі сильно відхилялися. Тому результат роботи цього агрегата підходить більше для подальшої оранки. Максимальна швидкість — 12 км/год, витрата пального —6,1 л/га. Після другого проходу по полю з тими самими налаштуваннями поверхневий результат був кращим.

Rubin 9/500 KUA

  • Максимальна глибина: за глибини 13 см і швидкості 9,5–11,5 км/год продуктивність трактора була максимальною. Можливо, можна було працювати й на більшу глибину, але довелося б пожертвувати швидкістю, якої б не вистачило для доброго перемішування.

З кукурудзою Rubin 9 справляється дуже добре. Вирівнювання й перемішування було значно кращим, ніж у Heliodor, але все одно залишалося більше пожнивних решток на поверхні, ніж у Rubin 12 — здалеку все ще проглядалися поодинокі ряди рослин, і на поверхні лежало більше решток, ніж у тесті з 12 моделлю. За другого проходу ситуація покращилася. Продуктивність — 5,8 га/год, витрата пального — 8,2 л/га.

Rubin 12/400 KUA

• Перший підхід: 12 до 15 см глибини. Ефект перемішування був добрим. Усі стебла вирвано із землі, але не повністю подрібнено (захист від кукурудзяного метелика був обмеженим). Вирівнювання було чудовим, зворотне прикочування — добрим. Після того як за допомогою системи швидкого регулювання підняли штригель, агрегат працював повністю без забивань. На швидкостях 11,5–13 км/год трактор був повністю завантажений. Продуктивність — 5,2 га/год, витрата пального — 9,3 л/га.

• У тестових умовах ми випробували глибину 20 см. Розпушення та прикочування були добрими, але коли ґрунт і рештки добре просохла, значна частина дрібних грудочок ґрунту просипається вниз і ефект перемішування покращується не на багато.

ВИСНОВКИ

• Диски меншого розміру (510 мм) підходять насамперед для мілкого/поверхневого обробітку стерні чи передпосівної підготовки.

• Диски універсального розміру (620 мм) справляються з усіма видами робіт — від більш-менш поверхневих до робіт на середню глибину.

• Диски великого розміру (736 мм) підходять більше для полів із великою кількістю органічної маси, великими нерівностями, важкими ґрунтами на велику глибину.

Heliodor 9/600 KA

+ легке заглиблення

+ велика ширина захвату (до 16 м)

+ сильний у мілкому обробітку, починаючи від 3 см добре лущення стерні

+ можливий передпосівний обробіток

– менша висота рами

– місцями «гуляє»

– менша глибина, мало подрібнює матеріал

– стерня кукурудзи: майже жодного ефекту

Rubin 9/500 KUA

+ універсальний агрегат

+ добре показує себе по сидератах (сухих), на стерні зернових

+ добре загортання рослинних решток

+ регульований штригель

– працює від 5 см і глибше

– обмежене подрібнення за великої кількості маси

– максимальна глибина від 12 до 15 см

– менша зручність налаштування, наприклад, штригеля

Rubin 12/400 KUA

+ глибина до 20 см

+ також підходить для основного обробітку ґрунту

+ інтенсивне подрібнення

+ стабільне, однорідне перемішування по всій глибині

– важкий і дорогий

– висока потреба в тяговій силі за більшої глибини

– менша ширина захвату

– менше підходить для поверхневого обробітку, менш універсальний

газета “АгроМаркет”, червень 2019 року

 

Усі авторські права на інформацію розміщену у газеті “АгроМаркет” та інтернет-сторінці газети за адресою https://agrotimes.ua/journals належать виключно видавничому дому «АГП Медіа» та авторам публікацій, згідно Закону України “Про авторське право та суміжні права”.
Використання інформації дозволяється тільки після отримання письмової згоди від видавничого дому «АГП Медіа». 

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ