Техніка

Чого бракує технопаркам?

Аграрії віддають перевагу якісним ефективним машинам і звертають увагу на сучасні технології обробки культур. Найзатребуваніші трактори і самохідні обприскувачі. 

Перспективи потенційного зменшення прибутковості стимулюють гравців аграрного ринку модернізувати свої технопарки, інвестуючи в новітні плуги, культиватори, сівалки й не тільки. Поточну ситуацію з сільськогосподарською технікою в українському агросекторі, прогнози щодо особливостей роботи і доступу на вітчизняний ринок іноземних виробників, а також очікувані новинки міжнародної виставки Agritechnica 2019 обговорили з журналістами провідні гравці цього ринку. Компанії AGCO Corporation, New Holland, CASE IH, CLAAS та AgroGeneration порушили низку актуальних питань стосовно трендів сьогодення і найактуальніших запитів аграріїв, розбудову дилерської мережі та сервісних послуг, а також спрогнозували подальші перспективи розвитку сегмента в Україні. 

«Ні для кого не секрет, що 2017 рік для всіх компаній був успішним. Незважаючи на прогнози, 2018 рік виявився складнішим з огляду продажі техніки, яка була викликана певними недофінансуванням аграрного сектору, — зауважив продукт-менеджер CLAAS Віталій Бортун. — У 2018 році інтерес агровиробників був зосереджений на тракторах малого і середнього сегмента потужності. У 2019– 2020 роках, вважаю, тенденція буде така сама. Хоча дефіцит на ринку комбайнів теж відчувається. Обсяги врожаю збільшуються, відповідно, виникає потреба у зернозбиральній техніці. Ми дивимося з певним оптимізмом на стимулювання аграріїв до придбання нової техніки». 

На переконання учасників круглого столу, організованого Асоціацією «Український клуб аграрного бізнесу», українські аграрії сьогодні звертають увагу на сучасні технології, відтак компанії підлаштовуються під їхні потреби та пропонують якісну та технологічну техніку. «Ми бачимо найбільший потенціал у сегменті тракторів 300 к. с. + також є попит на машини 400 к. с. Звісно найбільш динамічні два сегменти тракторів — це машини 100–150 та 150–250 к. с. Невдовзі ми збираємося запропонувати на ринку нові моделі. Серед найпоширеніших машин, які цікавлять українських аграріїв, звичайно трактори, самохідні обприскувачі. Наші аграрії купують якісні ефективні машини та звертають увагу на сучасні технології обробки культур. На сьогодні ми також говоримо про високі технології в сегменті сівби», — коментує директор з маркетингу в Східній Європі AGCO Corporation Антон Костирко. 

Представниця агрохолдингу AgroGeneration, старший менеджер з постачання Антоніна Герета поділилася планами компанії на оновлення технічного парку. За її словами, оптимізація парку техніки відбувається відповідно до вимог компанії, на які впливає і погодний чинник, і застосування нових технологій та економічна доцільність. Зокрема, більшість інвестицій сьогодні йдуть в ґрунтообробку та інновації. 

Неабиякою проблемою в агросекторі є підготовка кадрів, зокрема, операторів, які керують агрегатами. «Дуже часто працівники використовують старі підходи в роботі з сучасною технікою. Це велике питання до кваліфікації операторів та до ефективності роботи», — зауважив Антон Костирко, додавши, що AGCO Corporation навіть навчає фахівців через дистрибуційні сітки. 

Перехід до альтернативних джерел енергії сьогодні є актуальним з погляду на екологічні виклики. Компанії не відстають від цих трендів, однак кажуть, що Україні ще необхідно проробити певну роботу в цьому напрямі: «New Holland представляє багато техніки на альтернативних джерелах енергії. Що стосується електротранспорту, в Україні наразі немає контролю за кількістю викидів газу з техніки, а ми вже дивимося на електротранспорт. На мою думку, нам необхідно мати перехідний період та виробити певні регламенти. Тому це перспектива ще кількох років», — зазначив Євген Дворнік, спеціаліст із дослідження ринку та планування попиту New Holland. 

Під час круглого столу також обговорили питання сертифікації техніки. За словами виробників техніки, сьогодні цей процес дещо ускладнений бюрократичними процедурами. Однак це питання зараз активно комунікується з Мінагрополітики та іншими відповідальними органами. «Нова модель — це знову процес сертифікації, який забирає купу часу. Я вважаю, що будь-яка процедура має починатися з запитання чому, що ми хочемо отримати на виході. Уся наша техніка відповідає найжорсткішим нормам країн ЄС та США, — наголошує бізнес-менеджер Case IH в Україні та Молдові Юрій Єгоров. — Усі сертифікати відносно безпеки на найвищому рівні, питання в тому, чому ми не хочемо їх приймати. Це витрата коштів наших клієнтів, ніяких поліпшень, змін в якості та конструкції техніки після сертифікації в Україні не відбувалося». 

газета “АгроМаркет”, червень 2019 року

 

Усі авторські права на інформацію розміщену у газеті “АгроМаркет” та інтернет-сторінці газети за адресою https://agrotimes.ua/journals належать виключно видавничому дому «АГП Медіа» та авторам публікацій, згідно Закону України “Про авторське право та суміжні права”.
Використання інформації дозволяється тільки після отримання письмової згоди від видавничого дому «АГП Медіа». 

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ