Агромаркет

Як спинити АЧС?

Як спинити АЧС?

32 випадки африканської чуми свиней виявлено в Україні за три роки. ФАО дає невтішні прогнози. Держветфітослужба України пропонує Дорожню карту, діючи за якою, маємо шанс дати відсіч небезпеці.

 

Продовольча та сільськогосподарська організація ООН (ФАО) дає свої прогнози щодо розвитку ситуації. Зокрема, за короткостроковим прогнозом, відбуватиметься дифузне поширення АЧС за межі ендемічної зони з епіцентром на півночі Чернігівської області на південь і сусідні області (Сумщину, Київщину, а згодом і Полтавщину). Таким чином, на північному Лівобережжі може сформуватися єдина зона змішаної циркуляції АЧС серед диких і домашніх свиней, яка охоплюватиме також сусідні області Російської Федерації (Брянщину та Курщину). Поступово, у процесі поширення захворювання, провідну роль набуватиме сектор екстенсивного свинарства (господарства населення та невеликі ферми) за епізоотичною моделлю, яка реалізувалася в Російській Федерації у 2007–2015 рр. Динаміка цього процесу зазвичай сезонна й поширення захворювання відбуватиметься найінтенсивніше влітку. Також у найближчий час можливе дифузне поширення АЧС в популяції дикого кабана на Поліссі з дуже ймовірним поступовим локальним проникненням в господарства населення та формуванням спочатку змішаного, а згодом і характерного домашнього (через згодовування свиням контамінованої вірусом АЧС продукції свинарства) циклів. Зона циркуляції АЧС серед диких кабанів у Польщі має тенденцію до поступового повільного розширення на південь, у напрямку кордону з Україною, що через певний час може призвести до формування на півночі країни великої зони, ензоотичної щодо АЧС, на кшталт ситуації, яка спостерігається в останні два роки в країнах Балтії та Польщі.

 

У довгостроковому прогнозі йдеться про те, що подальше поширення АЧС в Україні не обов’язково відбуватиметься дифузно. Транспортування контамінованої продукції з осередків хвороби (під час карантинних обмежень, а також після їх зняття) наразі може відбуватися в країні практично безперешкодно через мораторій на перевірки. Після накопичення в населення на уражених АЧС територіях певної критичної маси невилученої зараженої вірусом АЧС продукції свинарства захворювання може виникнути в будь-якому регіоні країни абсолютно несподівано — навіть через декілька місяців після останніх закритих спалахів.

 

Поширення контамінованої продукції найінтенсивніше відбувається під кінець сезону відгодовування свиней і взимку. З огляду на це варто зауважити, що поки що спалахи АЧС серед домашніх свиней спостерігаються в зоні з відносно невисокою щільністю поголів’я свиней і в регіонах де домінує екстенсивне свинарство. Поява хвороби в регіонах з більшою кількістю свиноферм і щільністю свиней, утримуваних населенням, неминуче призведе до занесення АЧС на ферми. Як показує ретроспективний аналіз, у регіонах, ендемічні щодо АЧС, відсоток повідомлень із ферм сягає 28%. Тому можна очікувати, що кожен третій або четвертий уражений свинарський об’єкт швидше за все буде свинофермою. З огляду на це особливо небезпечним буде проникнення АЧС в західні області України, де щільність поголів’я в господарствах населення сягає місцями 16–30 голів на кілометр квадратний.

 

Зважаючи на стрімке поширення АЧС в Україні та невтішні прогнози ФАО, Держветфітослужба України розробила Дорожню карту, діючи за якою держава зможе дати відсіч небезпеці.

 

Найголовніше, вважають фахівці, — дотримання заходів біобезпеки, зокрема щодо функціонування, санпропускників, дезбар’єрів, контролюбезпечностікормів (заборона згодовування кормів без термообробки). Усе це, до речі, передбачено Ветеринарно-санітарними вимогами до спеціалізованих свинарських підприємств й іншими нормативно-правовими актами щодо «закритого» режиму роботи. Отримавши дозвіл на проведення позапланових заходів державного ветсанконтролю, фахівці відповідних служб повинні не лише негайно їх здійснити, а й порадити господарствам, як усунути виявлені недоліки. У виняткових випадках (якщо окремі підприємства неспроможні будуть забезпечити «закритий» режим роботи) їх діяльність має бути припинена. Власникам тварин на території загрозливої зони щодо АЧС доведеться тимчасово утриматися від вирощування свиней, а наявне на сьогодні вирощене поголів’я здати на забій. А мешканців населених пунктів навколо спеціалізованих господарств фахівці Держветфітослужби радять заохочувати до таких кроків, обмінюючи свинопоголів’я на тварин, що не сприйнятливі до АЧС. А про роз’яснювальну роботу доведеться подбати місцевим органам самоврядування.

 

 

У тих областях, які межують з РФ та Білорусією слід провести депопуляцію диких кабанів. Аби забезпечити оперативне реагування та здійснення господарствами заходів із ліквідації АЧС, моніторинг має бути покладено на правоохоронні органи. А відповідні рішення державних надзвичайних протиепізоотичних комісій мають неухильно виконуватися. Слід подбати про контроль за недопущенням переміщення живих тварин, сировини, продукції тваринного походження, кормів й інших об’єктів, що несуть загрозу розповсюдження хвороби з неблагополучних щодо АЧС пунктів. Окремий пункт — належне матеріально-технічне забезпечення ДСНС (технічні засоби, паливно-мастильні матеріали, індивідуальні засоби захисту тощо) і Держветфітослужби (деззасоби та дезінфекційні установки, засоби лабораторної діагностики, індивідуальні засоби захисту, обладнання та засоби для безкровного умертвіння тварин, паливо-мастильні матеріали тощо). Кошти для компенсації витрат, пов’язаних із ліквідацією АЧС, мають бути передбачені в резервному фонді держбюджету, відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 29.03.2002 №415. На часі проведення розрахунків сум, потрібних для відшкодування збитків власникам вилучених під час ліквідації АЧС тварин (з урахуванням найкритичніших прогнозів). Установити фіксовану надбавку, щоб уникнути приховування фактів утримання свиней.

 

Крім того, фахівці Держветфітослужби наполягають на тому, щоб посилити відповідальність за невиконання рішень державних надзвичайних протиепізоотичних комісій різних рівнів, а також за порушення власниками тварин вимог ветеринарного законодавства та за дії, що спричиняють занесення та поширення особливо небезпечних захворювань, зокрема, й АЧС. Для цього потрібні зміни до Кодексу України про адміністративні правопорушення та кримінальний кодекс України.

 

З бар’єрами та без…

 

Протягом 2007–2012 рр. на території України було забезпечено контрольовану епізоотичну ситуацію щодо АЧС. Увесь цей час Україна була «захисним бар’єром» для проникнення африканської чуми свиней на територію ЄС. Незважаючи на вжиті заходи, в серпні 2012 року в Запорізькій області вперше було виявлено збудник АЧС. Відтоді в країні було виявлено 32 таких випадки (16 — у домогосподарствах, 16 — дикі тварини), зокрема:

 

  • у 2014-му: 4 — в Луганській області, 11 — у Чернігівській, 1 — в Сумській;
  • у 2015-му: 3 — в Київській (Броварський, Іванківський р-ни); 9 — у Чернігівській (Ріпкинський, Менський, Козелецький, Новгород-Сіверський, Ічнянський, Чернігівський р-ни); 1 — у Рівненській (Дубровицький р-н); 1 — у Житомирській (Радомишльський р-н) та 1 — у Сумській (Глухівський р-н).

Правила безпеки

 

Тяжкі часи для України настали вже давно. Проте нині ворог не лише підступний і безжальний — він ще й доволі часто використовує нас із вами як свого помічника в захопленні вільних територій, кажуть фахівці ветеринарної медицини, коментуючи ситуацію з поширенням країною африканської чуми свиней. Аби дати відсіч смертоносному вірусу, Державна ветеринарна та фітосанітарна служба разом зі своїм правонаступником Держпродспоживслужбою звернулася до співвітчизників — незалежно від того, хто з них має свинарський бізнес, хто утримує тварин удома, а хто просто є споживачем — із людським проханням запам’ятати кілька простих правил, що допоможуть запобігти епідемії: 

 

1. Відмовтеся від поїздок в райони та території, де виявлено та підтверджено наявність збудника АЧС.

 

2. Відмовтеся від придбання свинини, й іншої продукції тваринного походження, якщо її походження не можете встановити достеменно, або якщо вона походить із районів і територій, неблагополучних щодо АЧС.

 

3. Навчіться користуватися дезінфекційними речовинами для рук, підлоги, взуття. Користуйтеся ними щоразу, коли маєте навіть мізерну вірогідність підозрювати, що можете стати переносником смертельного вірусу.

 

4. За нагоди розкажіть про ці застороги своїм родичам, друзям, сусідам і навіть незнайомцям, з якими спілкуєтеся, — усвідомлюючи небезпеку, ми захищаємо від неї себе й оточення.

 

5. Не ходіть у приміщення, де утримуються свині, без об’єктивної потреби. Максимально захистіть ці будівлі від комах. Установіть пастки для мишей і щурів навіть там, де, як ви вважаєте, їх ніколи не було.

 

6. Установіть сувору заборону на вигул свиней.

 

7. Людям із вулиці, навіть якщо це ветеринарний лікар, без дезінфекції взуття чи бахил, заходити заборонено. Немитими руками доторкатися не бажано!

 

8. Годівля свиней помиями та залишками зі столу — пряма дорога в кагат із напалмом і втрату коштів сімейного бюджету.

 

9. Термічна обробка корму для свиней — чи не найефективніший засіб захистити тварину від захворювання. Пам’ятайте, що за температури +60 ºС вірус зберігає здатність вбивати ще протягом 10 хв. Тому температурну обробку потрібно робити окропом, температура якого не менша як +90ºС.

 

10. Не панікуйте! Якщо вірус таки уразив ваших тварин, дзвоніть ветеринарному лікарю, не намагайтеся їх продати чи вивезти. Ви вбиваєте нашу державність, знищуєте незалежність. Не пускайте чужих у двір, не розповсюджуйте збудника. Виявляйте порушників чи диверсантів, давайте їм відсіч! Будьте пильними! Тільки разом ми переможемо!

Мар’ян Купчинський

газета “АгроМаркет”, серпень 2015 року

  

Усі авторські права на інформацію розміщену у газеті “АгроМаркет” та інтернет-сторінці газети за адресою https://agrotimes.ua/journals належать виключно видавничому дому «АГП Медіа» та авторам публікацій, згідно Закону України “Про авторське право та суміжні права”.
Використання інформації дозволяється тільки після отримання письмової згоди від видавничого дому «АГП Медіа».

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ