Техніка

Для пришвидшення заправки обприскувачів розчини слід готувати в окремих змішувачах

Як пришвидшити обприскування

Як пришвидшити обприскування

Для пришвидшення заправки самохідних і причіпних обприскувачів робочі та маточні розчини слід готувати в окремих змішувачах  

РОЗДІЛЯЄМО ПРОЦЕСИ 

Сучасне рослинництво неможливе без роботи обприскувача. Починаючи з внесення ґрунтових гербіцидів і закінчуючи десикацією, постійно доводиться вносити засоби захисту, мікроелементи й інші потрібні сполуки. Навантаження на обприскувачі зросло до такого рівня, що кожна година простою перетворюється на значні збитки. 

Для підвищення продуктивності обприскування треба скоротити до мінімуму простої, що можливо тільки шляхом пришвидшення заправляння й приготування маточного і робочого розчинів. Сучасні обприскувачі оснащено так званими «преміксерами» — місткостями, куди заливають/засипають препарати, змішують їх й отриману суміш заливають в основний бак. Такі операції потребують досить багато часу, і особливо це помітно, коли кількість інгредієнтів велика і змішуються вони досить повільно, або коли певні препарати починають пінитись, що не дозволяє їх швидко змішувати. У цьому разі суттєво зекономити час і зусилля може окремий змішувач, у якому заздалегідь готують робочі або маточні розчини. Це скоротить час заправляння обприскувача до мінімуму, що потрібен для заповнення основного бака водою. 

Ще однією проблемою, на яку натрапляють великі й малі агропідприємства, — зловживання із ТМЦ, а саме із засобами захисту. На сьогодні їх вартість досить висока, що спокушає деяких працівників привласнювати й продавати частину хімікатів. Якщо ж у поле привозять маточний або робочий розчин, можливостей для зловживань стає значно менше. До того ж полегшується контроль за витратами ТМЦ. 

АГРЕГАТ, ДЕ ВРАХОВАНО ВСЕ 

Вдале рішення для приготування маточних і робочих розчинів пропонує компанія SprayForce. Її змішувач GIZER має високий рівень продуктивності проти аналогів і нічим не поступається за якістю. Вартість такого змішувача відчутно нижча завдяки місцевому виробництву. 

Бак змішувача має об’єм 1000 л, для його виготовлення в компанії «УкрХімПласт» замовляли окрему прес-форму. Виробник гарантує стійкість матеріалу протягом 25 років. Бак оснащено двома великими люками у верхній частині, через які можна додавати сухі й рідкі препарати. Також тут установлено систему проколювання і промивання каністри. Всередині бак оснащено омивачем Rotor B. Що важливо: вимірювальна лінійка градуйована у літрах, що значно зручніше для українських аграріїв. 

Бензиновий двигун Honda потужністю 6,5 к. с. приводить у рух помпу BANJO відцентрового типу, яку виготовлено з поліпропілену, що забезпечує достатній строк експлуатації в контакті з агресивними речовинами. Помпа має вхідні та вихідні отвори діаметром 3 дюйми й працює зі швидкість 2800 об./хв, що забезпечує високу швидкість заправляння та змішування. Загальна продуктивність помпи — 1100 л/хв, тобто повний бак вивантажується менше ніж за хвилину. А з усіма додатковими маніпуляціями (запуском двигуна, приєднанням рукавів тощо) заповнення баку відбувається приблизно за 3 хв. 

Розмір вхідних і вихідних фітингів становить 3 дюйми (75 мм). Однак за потреби виробник може надати перехідник на той діаметр, що потрібен покупцю. За бажанням змішувач оснащують витратоміром з автоматичним клапаном, який закривається після досягнення встановленої кількості літрів. 

ЩО ОТРИМУЄ АГРАРІЙ 

Окрім зазначених вище переваг змішувач дає змогу якісно приготувати робочий розчин. Цей процес сильно залежить від часу, якого в полі завжди бракує. Неповне змішування компонентів призводить до погіршення ефективності дії препаратів. Тож втрачені на обприскування гроші «працюватимуть» не так, як очікувалось, і власник не отримає потрібного результату. Приготування якісного маточного розчину — лише частина справи. Слід ще й дотриматись правильного дозування. Оператор або заправник можуть помилитись, але якщо на лічильнику встановити обмежену кількість літрів, більше потрібної кількості заправити не вдасться. Було підраховано, що загальна продуктивність обприскування може збільшитись у 1,5–2,3 раза внаслідок зменшення часу на заправлення з 30–40 до 4–6 хв. 

Агрегат GIZER здатен розчиняти й змішувати карбамід, ЗЗР, КАС, рідкі комплексні добрива, мікродобрива тощо. З його допомогою можна готувати бакові суміші на 5–8 компонентів.  

КОМЕНТАР

МИКОЛА МИХАЙЛЕНКО, продукт-менеджер компанії SprayForce 

— Керування процесами відбувається за допомогою двох основних або трьох (залежно від комплектації) допоміжних кранів. Помпа може закачувати воду ззовні, з іншої місткості або водойми, з глибини до 12 м. Витратомір із клапаном вимкнення забезпечує точне дозування розчину. Лінійка зазвичай не дає такої точності. Якщо підприємству потрібна більша місткість, ми готові оснастити змішувач баком нам 2000, 3000 і навіть 5000 або 10 000 літрів. У таких великих місткостях можна готувати робочий розчин у промислових масштабах і бути на 100% упевненим у його якості. Крім того, унеможливлюються зловживання — красти робочий розчин немає жодного сенсу. 

Змішувач може працювати стаціонарно, на території підприємства, а також переміщуватись у місця, де виконують обприскування. Перевозити змішувач можна у будь-якому причепі чи кузові пікапа. Вага агрегата з кубовим баком становить 300 кг. Якщо покупець планує використовувати змішувач тільки у стаціонарних умовах, можна для приводу помпи замість бензинового двигуна встановити електричний. 

Бак оснащено двома форсунками направленої дії: одна спрямована донизу, щоб нерозчинені препарати не затягувала помпа, інша спрямована вбік для закручування рідини й перемішування компонентів. 

sprayforce.com.ua

Поділитись:

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ