Тваринництво

Доведено більшу ефективність багатокомпонентних інактиваторів мікотоксинів проти монокомпонентних

Як нівелювати вплив мікотоксинів

Як нівелювати вплив мікотоксинів

 Доведено більшу ефективність багатокомпонентних інактиваторів мікотоксинів проти монокомпонентних.  

За кризових ситуацій бізнес розшаровується на три категорії підприємств: що розоряються й закриваються, які завмирають і намагаються просто вижити й бодай не втратити напрацьованого та ті, що мобілізуються, концентрують свої зусилля і виходять на новий рівень розвитку. Тому що криза — це не лише «жах і катастрофа», а й переломний час можливостей, час розвитку, пошуку оптимальних рішень. 

У цій статті ми розповімо, як нові інноваційні підходи до якості кормів із застосуванням найкращих європейських інактиваторів мікотоксинів допоможуть вашому свинокомплексу зберегти та покращити свій потенціал, незважаючи на зовнішні жорсткі обставини. 

Цінність свиноматки — в структурі виробництва 

Маточне племінне поголів’я — одна з найцінніших ланок технології промислового свинарства. Сучасні високопродуктивні свиноматки мають високу вартість. Часто їх постачають із європейських країн, що нині багаторазово ускладнено логістикою в умовах воєнного стану в нашій країні. Тобто генетична цінність кожної свиноматки оцінюється «на вагу золота» і зумовлює цінність матеріальну. 

Ураховуючи, що в нормі 75% свиноматок мають прожити стільки, щоб дати не менше як шість опоросів, а деякі і більше, здоров’я цих тварин має бути в центрі уваги менеджменту ферми. Адже, якщо свиноматка загине раніше, ніж розраховано, ферма зазнає значних фінансових втрат. 

Не можна не враховувати й зростання курсу валют під час купівлі високопродуктивних свиноматок. Тому, ще раз наголосимо, свиноматка — дуже цінний ресурс на фермі. 

Завжди, а поготів нині, дуже важливо правильно доглядати за цією категорією тварин і забезпечувати їх повнораціонними, якісними кормами. 

Що відбувається з кормовою базою 

Унаслідок непростої ситуації в країні з логістикою, зберіганням та експортом зерна, пошкодженням елеваторних потужностей і знищенням комбікормових заводів, ми маємо серйозні проблеми з якістю зерна та, зрозуміло, виробленого з нього комбікорму. 

Тваринники постійно наражаються на проблему обсіменіння зерна пліснявими грибами, які продукують отруйні речовини — мікотоксини. Alternaria, Aspergillus, Cladosporium, Fusarium і Penicillium є одними з найпоширеніших родів грибів, що спричиняють інтоксикацію. Дослідження показали [Gruber-Dorninger, співавт., 2019], що зерно та готові корми повсюдно забруднено мікотоксинами. Понад 70% кормів для тварин, вироблених у світі, забруднено принаймні одним мікотоксином, серед них найпоширенішими є дезоксініваленол (DON), афлатоксин В1 і фумонізини. 

Управління з контролю за продуктами та ліками США, враховуючи токсичну дію мікотоксинів, установлює рівні вмісту мікотоксинів у кормах для продуктивних тварин. Для поросят-сосунів концентрація афлатоксину не має перевищувати 0,02 мг/кг, концентрація DON не має перевищувати 1 мг/кг, а концентрація фумонізину — 10 мг/кг у готових кормах. 

Аналогічно Європейська Комісія встановила верхню межу для афлатоксину В1 — 0,01 мг/кг, для DON — 0,9 мг/кг і 5 мг/кг як верхню межу для фумонізинів [Publications Office of the European Union Commission EU №2016/1319 of 29.07.2016]. 

Як впливають мікотоксини на свиноматок 

Свиноматка — цінна тварина, яка повинна мати міцне здоров’я і прожити 3–4 роки, щоб окупити витрати й дати прибуток господарству. Ефект накопичення отруйних речовин, таких як мікотоксини, в організмі за тривалої годівлі неякісним кормом неодмінно призведе до таких проблем:  

• зниження фертильності, затримання статевого дозрівання, нижчі показники запліднення, кісти яєчників і втрата ембріонів; 

• більшість мікотоксинів спричиняють зниження споживання корму та зниження продуктивності:

  • мікотоксини AFL-B2, T-2, DON і OTA негативно впливають на імунну систему. Це призводить до зниження ефективності ліків і підвищеної чутливості до захворювань легень, ламініту, маститу, аденоматозу кишківника свиней і цирковірусу, 
  • OTA, FUM і AFL-B1 спричиняють ушкодження печінки, нирок і підшлункової залози, 
  • мікотоксини ОТА, Т-2 і DON діють як вільні радикали, спричиняючи пошкодження незамінних амінокислот, каротиноїдів і вітамінів у травному тракті; 

• гостра форма ураження характеризується анемією, порушенням згортання крові, зниженням міцності капілярів, асцитом, жовтяницею, геморагічною діареєю. 

Через високу отруйну дію цих сполук у світі зростає кількість досліджень інактиваторів мікотоксинів як кормових добавок, що пом’якшують токсичну дію мікотоксинів. 

Засоби контролю мікотоксинів у кормах 

Обираючи інактиватора мікотоксинів у кормах, завжди слід зважати на склад продукту, механізм дії, ефективність, явно виражену користь, економічну доцільність. Усім переліченим вище вимогам повністю відповідає інактиватор мікотоксинів Toxybind Perfect / Токсибайнд Перфект (виробник FF Chemicals BV, Нідерланди). Особлива перевага цього продукту — наявність у його складі антиоксидантів. 

Toxybind Perfect містить: 

• гідратовані натрій-кальцієві алюмосилікати (HSCAS): 

  • двошаровий HSCAS (полярні мікотоксини), 
  • тришаровий HSCAS (неполярні мікотоксини); 

• інактивовані дріжджі та стінки клітин дріжджів (saccharomyces cerevisiae)

• органічні кислоти (пропіонова, фосфорна, лимонна та інші); 

• препарати на основі рослинних екстрактів; 

• пребіотики; 

• ензими (для біотрансформації мікотоксинів у нетоксичні сполуки). 

Toxybind Perfect чинить адсорбційну дію, оскільки кілька типів модифікованих гідратованих силікатів натрію, кальцію та алюмінію (двота багатошарові HSCAS) діють як хімічна губка й активно адсорбують мікотоксини в шлунковокишковому тракті, зв’язуючи їх. Унікальна структура, загальний негативний або позитивний іонний заряд і розподілення заряду, розмір пір і доступна поверхня — найважливіші характеристики цих HSCAS, що забезпечують максимальну адсорбцію AFL (B1, B2, G1, G2), OTA, T2-токсину і ZEA

Окрім того, стінки клітин дріжджів містять полісахариди (глюкани й манани), білки та ліпіди, які містять безліч легкодоступних «адсорбційних центрів», що використовують різні механізми зв’язування: водневі зв’язки, зв’язки Ван-дер-Ваальса та іонні або гідрофобні взаємодії. 

Нагадаємо: мікотоксини ОТА, Т2-токсин і DON діють як вільні радикали. Натомість антиоксиданти, які є в складі Toxybind, захищають від пошкодження клітин, перекисного окислення ліпідів і руйнування поживних речовин. 

Препарат також має відновлювальну функцію, адже препарати на основі рослинних екстрактів — розторопші плямистої, артишоку, розмарину — покращують і відновлюють функції печінки, нирок, селезінки та підшлункової залози. Основним механізмом дії цих рослин є антиоксидантна, антифібротична та протизапальна активність, імуномодуляційний ефект і, звісно, детоксикація згаданих вище органів. 

У результаті застосування Toxybind отруйний хімічний продукт шляхом ферментативної або мікробної деградації переходить у розряд нетоксичних або менш токсичних метаболітів. Таким чином відбувається його біотрансформація. 

Переваги мультикомпонентного продукту 

Препарати на основі рослинних екстрактів та антиоксиданти часто додають до формул інактиваторів мікотоксинів, щоб зменшити окислювальний стрес, спричинений мікотоксинами, та покращити здоров’я кишківника. У свиней антиоксиданти покращують засвоюваність поживних речовин та енергії, зменшують кількість кишкової палички у фекаліях і покращують показники росту. 

Кормові добавки, що містять пропіонат кальцію, можуть знизити рівень рН у кишківнику, підвищити засвоюваність поживних речовин у кормі та поліпшити здоров’я кишківника. Крім того, пропіонат кальцію є органічною кислотою, що має здатність перешкоджати колонізації або росту грибів у кормах. 

Препарати на основі рослинних екстрактів можуть бути використані для зменшення шкідливого впливу мікотоксинів на свиней, зокрема ШКТ. Одним із прикладів є розторопша, яка може зменшити запальну реакцію in vitro шляхом зменшення некрозу пухлин альфа, що призводить до зменшення загибелі клітин. Розмарин — нейтралізувати та знищувати гриби Fusarium

Підсумовуючи, можна стверджувати, що застосування інактиваторів мікотоксинів, які містять кілька компонентів для пом’якшення токсичної дії мікотоксинів, у численних дослідженнях показало більше переваг проти монокомпонентних інактиваторів мікотоксинів. 

Toxybind Perfect — незамінний і високоефективний продукт для адсорбції мікотоксинів, відновлення функцій органів, біотрансформації мікотоксинів у безпечні метаболіти. 

«АгроПлюсІнвест» пропонує інактиватори мікотоксинів Toxybind Basic, Toxybind Plus, Toxybind Premium, Toxybind Perfect (Нідерланди) а також Power Mix Tox (Словаччина). 

Сергій Бондар, Олег Ворожбітов, компанія «АгроПлюсІнвест»

Інші статті в цьому журналі

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ