Виклики сезону 2020 року та підготовка саду до зими

Виклики сезону 2020 року та підготовка саду до зими

Чим запам’ятався вегетаційний сезон 2020 року? Насамперед ранньою та подовженою весною, довгим періодом квітування плодових дерев та інтенсивним розвитком хвороб (парша, моніліоз). А саме головне — приморозками у весняний період, які дали про себе знати як відразу (пошкодження квіток), так і потім у період червневого осипання зав’язі (пошкодження насіннєвої камери та плодоніжки).

Під час квітування плодових важливо було застосувати біологічне добриво Ізабіон®, у якому міститься 10 % вільних амінокислот, що поліпшило проростання пилкової трубки й зав’язування плодів. Завдяки вільним амінокислотам, які рослина засвоює миттєво, Ізабіон® має потужну антистресову дію й рекомендований для ліквідації впливу приморозків, якщо температура у саду опускалася до -1–3 °C. Обробіток виконують відразу після приморозків.

Найбільш небезпечним періодом для інфікування плодових дерев грибними хворобами було квітування. У цю фенофазу необхідно було обробити сад комплексним препаратом Циделі™ Топ, дієвим проти парші, борошнистої роси, альтернарії, філостикозу й моніліозу. Квітування у 2020 році тривало близько 10 днів, тому потрібно було два внесення: Циделі™ Топ та бакової суміші Скор® + Хорус®.

Від початку вегетації й до фенофази «плідгрецький горіх» у яблуні відбувається інтенсивний ріст. Фунгіцидний захист саду у цей період слід базувати на системних препаратах (Хорус®, Скор®, Циделі™ Топ, Топаз®), що мають лікувальну дію й поширюються у зеленій тканині трансламінарно («ростуть» разом із листком). Якщо зробити навпаки і застосовувати контактні засоби, то листкова поверхня стрімко наростатиме й оголюватиметься (20 % за 2 дні та 50 % — за 4), сад потребуватиме частих обробок. Як правило, регулярність внесення контактних препаратів порушують затяжні дощі, які в цьому сезоні були інтенсивними з середини травня до третьої декади червня. В цей період у кращих господарствах України обробітки здійснювали через 3 дні, застосовуючи контактні та системні препарати. Коли проходить дощ з більш ніж 10 мм опадів, слід відразу проводити обприскування. Найкраще використовувати препарати з вмістом дифеноконазолу (Скор® або Циделі® Топ), який має лікувальну дію.

Кісточкові культури сильно пошкоджувалися моніліозом, особливо в період квітування. Внесення препаратів Хорус® та Світч® дозволило забезпечити боротьбу проти цієї хвороби. А бакова суміш препаратів Скор® + Хорус® одразу після квітування не дала проявитися кучерявості листя персика.

При дозріванні кісточкових культур (черешня, абрикос, персик) та ягідних (суниця, лохина) внесення препарату Світч® за 7 днів до збирання забезпечило хорошу якість плодів та ягід для зберігання і транспортування.

В 2020 вегетативному році продовжився інтенсивний літ плодожерки, особливо в Південних регіонах, при цьому не було чіткої межі між поколіннями. В феромонні пастки за одну ніч потрапляло від 20 до 70 самців даного шкідника.

Контроль лускокрилих й плодожерок здійснювали за допомогою препаратів Люфокс®, Матч®, Ампліго®, Воліам Флексі®, Проклейм®. Новий інсекто-акарицид ЛірумТМ поєднує дві діючі речовини — абамектин і циантраніліпрол, завдяки цьому дія препарату є комплексною й він надзвичайно ефективний у захисті від плодожерки, молі й медяниці, дієвий для захисту від кліща, попелиць і трипсів. ЛірумТМ має овіцидну, ларвіцидну і ові-ларвіцидну дії, на яблуні його рекомендують вносити для знищення другого покоління плодожерки, що збігається у часі з інтенсивним розвитком рослиноїдних кліщів. Неперевершену дію ЛірумТМ продемонстрував на груші проти медяниці.

Захист від вишневої мухи проводили препаратом Актеллік® у 2–3-й декадах травня (виліт мухи), потім здійснили зачистку від шкідника інсектицидом Проклейм®, а у середніх та пізніх сортів його вносили 1–2 рази. Діючою речовиною цього препарату є емамектин бензоат (група авермектинів), період очікування після його внесення складає лише 14 днів. Його унікальність проявляється в тому, що Проклейм® дістає личинку вишневої мухи навіть у плоді.

Тепер про те, що необхідно зробити для підготовки саду до зимових умов.

Насамперед збирання врожаю слід завершити завчасно (за 2–3 тижні до початку заморозків), чому сприяє те, що вже два роки поспіль більшість садів не навантажені плодами повністю. Обробити препаратом Хорус® по листі, що вегетує, та внести по ньому азотні добрива. З початком пожовтіння листя обробити мідьвмісними препаратами.

Слід відмітити, що висока морозостійкість дерев досягається протягом усього сезону й особливо в другій половині вегетації. Накопичення здоровим листом цукрів та їх відтік у кореневу систему забезпечує кращу перезимівлю дерев, менше ушкодження камбію та генеративних органів.

Дерева з осіннім ростом, що затягнувся, сильніше ушкоджуються морозобоїнами, ніж ті, які вчасно увійшли в зимовий період (скинули лист).

Для цього потрібно завчасно вимкнути полив і припинити внесення азотних добрив у ґрунт. Дерева осінніх сортів пошкоджуються менше, ніж зимових і особливо пізньозимових. На зимостійкість генеративних органів впливає захист садів від шкідників та хвороб, а найбільше пошкодження борошнистою росою під час закладання та диференціації плодових бруньок. Пошкоджений лист менше продукує фотосинтез та накопичення сухих речовин, що призводить до збільшення вільної води в клітинах та зниження морозостійкості рослин.

В. В. Воєводін, канд. с.-г. наук

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ