Техніка

Внесення з новою точністю

Внесення з новою точністю

Компанія JOSKIN пропонує своїм клієнтам польовий інжектор Solodisc XXL для внесення гноївки на глибину від 1 до 6 см.

Багато фермерів, що мають власне тваринництво, можуть використовувати органічні добрива у великій кількості. Однак розподіл по поверхні поля можна застосовувати далеко не всюди. Наприклад, поблизу населених пунктів місцеве населення буде аж ніяк не в захваті від не надто приємних «ароматів». До того ж тривале перебування органіки на відкритому повітрі призводить до активної втрати азоту, тож ефективність такого способу внесення суттєво зменшується. Ще одне — не всі культури здатні без опіків витримати прямий контакт із гноївкою. В цьому разі підживлювати потрібно тільки за допомогою спеціальних машин, що вносять гній безпосередньо в ґрунт.  

Саме таку машину пропонує відомий бельгійський виробник JOSKIN. Модель Solodisc XXL являє собою дисковий агрегат з інжекторами, розташованими з інтервалом 18,75 см. Агрегат чіпляється на раму бочки на чотириточкову навіску й має ширину захвату від 6,75 до 8,25 м. Це забезпечує високу продуктивність машини, її можна використовувати на великих площах. Завдяки дискам вимоги до агрофону практично відсутні: машина здатна нормально працювати як по голій землі, так і по стерні, траві чи пророслих культурах. Важливо зазначити, що знаряддя крім міцної рами комплектується вертикальними розподільниками та гідравлічними затискачами, які в разі завершення роботи швидко перетискають гумові патрубки й запобігають небажаному витоку гною.  

Вертикальний розподільник

Solodisc XXL оснащено робочими органами, кожен із яких складається з пари дисків і пари конусів для внесення з протикрапельними затискачами та гумовими наконечниками. Глибина внесення — в межах від 1 до 6 см, налаштовується за допомогою механічного приводу й підтримується постійним тиском на підіймач. Оператору не потрібно вивчати складні системи налаштування й стежити за їх роботою: глибину внесення можна змінити всього за хвилину, покрутивши одну ручку у відповідний бік.  

Диски притискаються до ґрунту спеціальними пружинами. Вони ж відіграють роль механічних амортизаторів і забезпечують відхилення диска в межах ±10 см залежно від нерівностей мікрорельєфу. Таким чином, диски не можуть заглибитися надто глибоко й водночас постійно притиснуті, повторюючи рельєф поля. Як опцію виробник пропонує систему поперечної гідравлічної компенсації, що чинить ідентичний тиск на кожен елемент (за принципом сполучених судин) або передає 100% тиску під час роботи на твердих ґрунтах. Для цього пружини замінюють на гідроциліндри, які під’єднують рукавами до системи керування.  

Агрегат Solodisc XXL оснащено взаємозамінними дисками, що виготовлені з нітрилової гуми (NBR — Nitrile Butadiene Rubber) із зовнішнім металевим кільцем. Диски заточуються самостійно, тому немає проблем із їх проникненням навіть за посушливих умов і роботи на твердих ґрунтах. Особливий сплав, з якого виготовлено диски, забезпечує їх тривалий строк експлуатації. Діаметр дисків — 400 мм, товщина — 19 мм. Уже в стандартній комплектації пропонується монтаж дисків на герметичні підшипники конічної форми й збільшеного розміру. Це зводить до мінімуму витрати часу на обслуговування та збільшує змінну продуктивність агрегата. 

Завдяки вертикальним розподільникам, оснащеним системою обертових ножів, гноївка розподіляється оптимально. Система реверсу напрямку обертання ножів гарантує розрізання та подрібнення волокон, запобігаючи забиванню розподільчих трубок. У стандартній комплектації інжектори Solodisc XXL оснащено протикрапельними затискачами з гідравлічним відкриттям. Останні автоматично відкриваються, щойно інжектор торкається землі, й навпаки, за відсутності контакту затискачі автоматично закриваються. Тому як тільки агрегат піднімається над землею, витік рідини припиняється. Кожен затискач має округлені губки й обмежувачі, що знижує спрацювання гумового патрубка. 

Луговий інжектор Solodosc XXL у транспортній позиції

Рухаючись криволінійною траєкторією, агрегат із розрізними дисками може пошкодити травостій або культурні рослини через бічне зміщення робочих органів відносно коліс цистерни. Щоб уникнути такої проблеми, виробник передбачив можливість повороту агрегата на 10° в обидва боки. Коли машина рухатиметься нерівним краєм поля, можна буде обробляти всю площу без винятків і не пошкоджувати рослинність. Крім того, за бажанням покупця агрегат може оснащуватися комплектом для відімкнення секцій, який працює із системою супутникової навігації. Ця опція дозволяє вимикати кожен елемент окремо. Вона використовує гідравлічний захват, що перетискає трубу й припиняє потік рідини. 

Усі моделі лінійки оснащено пристроєм гідравлічного складання з автоматичним блокуванням Lock-Matic. Керування системою здійснюється за допомогою гідравлічного приводу та керованих розподільчих клапанів. У транспортному положенні ці пристрої забезпечують дотримання габаритів і гарантують безпеку під час руху дорогами загального призначення.  

Владислав Олійник

журнал The Ukrainian Farmer, серпень 2019 року

Усі авторські права на інформацію розміщену у журналі “The Ukrainian Farmer” та інтернет-сторінці журналу за адресою https://agrotimes.ua/ належать виключно видавничому дому «АГП Медіа» та авторам публікацій, згідно Закону України “Про авторське право та суміжні права”.
Використання інформації дозволяється тільки після отримання письмової згоди від видавничого дому «АГП Медіа».

Інші статті в цьому журналі

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ