Тваринництво

Висока генетика з Данії

Висока генетика з Данії

Віковий досвід племінної справи у свинарстві в поєднанні з генетичною експертизою в абсолютному світовому класі — це рецепт данської генетики.

 

Ринок свинарства перебуває під тиском жорстокої конкуренції. Всі зусилля свинарів спрямовані на отримання найкращого продукту, підраховується кожна копійка. Особливо це актуально, коли мова йде про конверсію корму. Саме тому данська племінна компанія Danish Genetics вирішила інвестувати в більш ніж 230 високопродуктивних комп’ютеризованих кормових установок австрійського виробництва. Тому цікаво було дізнатися, як і ким було засновано компанію, що поставлено за мету та чого варто очікувати свинарям у майбутньому.

 

Становлення компанії

 

Назва — нова, але амбіції величезні. Не дивно, адже поєднання високого рівня знань із сильною ринковою платформою та 100-річним досвідом у свинарстві створюють потужний фундамент для нового гравця на міжнародному ринку свинарства. За назвою Danish Genetics приховується програма розведення світового класу, заснована на широкому спектрі данських селекціонерів / племінних репродукторів, мультиплікаторів і постачальників, а також на одному з провідних світових генетичних експертів — Roslin Technologies, Університет Единбурга.

 

Створення Danish Genetics було природним наслідком зміни системи DanAvl організацією Landbrug & Fødevarers (L&F). Оскільки L&F розірвала договори, 25 компаній не вважали за доцільне приєднатися до нової монополії DanBred, де поміж іншого племрепродуктори та мультиплікатори повинні виступати тільки в ролі ліцензованих виробників, без будь-якого впливу на комерційну частину бізнесу.

 

Danish Genetics була офіційно заснована 15 серпня 2018 року 25 найдосвідченішими племінними репродукторами, мультиплікаторами і постачальниками (дилерами) Данії, які гарантують племінних тварин із найвищою генетичною цінністю та високим статусом здоров’я. Партнери, що входять до складу Danish Genetics, експортують племінних тварин і генетичний матеріал у понад 40 країн світу й володіють 37 тис. чистопородних племінних свиноматок. Завдяки такому генетичному потенціалу Danish Genetics — це програма розведення світового класу з найпершого дня. Проте амбіції набагато більші: компанія прагне створити одну з найбільш інноваційних селекційних програм у світі, яка може зробити свинарство найкращим бізнесом у всьому світі.

Інноваційний підхід

 

Danish Genetics тільки почала свою діяльність і вже проявляє ініціативу, прагне організувати революцію у свинарстві. Завдяки шестизначній інвестиції, компанія прагне значно поліпшити племінний прогрес за показником «конверсія корму». Збільшення витрат на корми в більшості країн світу означає, що корми стали найкритичнішою витратою в економіці свинарства. А вкладення коштів у більш ніж 230 високопродуктивних комп’ютеризованих кормових установок Schauer (BoPil A/S) дозволить істотно розширити поточні індивідуальні дослідження на всіх племінних стадах. Установка кормових станцій на племінних репродукторах — це кардинальна відмінність, як порівняти зі звичайною практикою в Данії. З новими кормовими станціями Danish Genetics зможуть тестувати вдвічі більше племінних тварин, ніж у попередній племінній програмі. Це забезпечить ширший діапазон і безпечніший аналіз даних, з якими можуть працювати генетики, що позитивно відіб’ється на результатах племінного прогресу по конверсії корму.

 

Надійний партнер

 

Потенціал закладено в генах, тому Danish Genetics співпрацює з комерційним відділом Единбурзького університету Roslin Technologies. У Roslin Technologies працюють понад 500 дослідників і генетиків, і він є одним із провідних у світі генетичних, тваринницьких і біотехнологічних інститутів. Roslin Technologies десятиліттями проводить новаторські розробки й інноваційні дослідження, які привели до багатьох технологічних проривів, особливо в царині геномної селекції:

• вийшли публікації про численні прориви в генетичних, геномних і ветеринарних дослідженнях, включаючи опис генетичної спадщини у свинарстві та створення еталонного геному;
• виведено генетично модифікованих свиней з ознаками стійкості до РРСС і покоління генетично модифікованих свиней, які потенційно стійкі до африканської чуми. Однак потрібні додаткові дослідження, перш ніж тварини можуть бути використані в бізнесі;

• використано геномне редагування для виведення стерильних кнурів, які можуть бути використані як сурогати, здатні виробляти сперму з елітних племінних тварин. Створено біобанк зразків ДНК для майбутніх геномних досліджень, аналізів і племінних книг;
• створено перший у світі клон ссавця з клітин дорослої тварини — вівця Доллі;

• розроблено низку геномних маркерів, які можуть бути використані для поліпшення селекційного розмноження.

 

Племінна робота

 

Широка генетична популяція й ті показники, які включено в мету розведення, становлять основу племінної роботи Danish Genetics. До них належать, наприклад, середньодобовий приріст, конверсія корму, кількість живонароджених поросят, вихід м’яса і конституція. Проте в подальшій племінній роботі у співпраці з Roslin Technologies планується працювати в тісному діалозі з клієнтами, щоб визначити, які нові якісні характеристики сприятимуть економічному зростанню, безпосередньо впливаючи на прибуток потенційних клієнтів. Однак успіх племінної програми полягає не лише у її розробці, а й у поставлених цілях із розведення. Компанія прагне постійного прогресу за показниками, щоб забезпечити нашим клієнтам максимальний прибуток у свинарстві. Тому селекційні дані піддаються постійному аналізу та порівнянню отриманих результатів із вимогами ринку для визначення коригування програми в майбутньому. Для досягнення найкращих результатів визначаються індивідуальні завдання по трьох данських породах: ландрас, йоркшир і дюрок.

 

Данський ландрас є однією з материнських порід у данській програмі схрещування. Завдяки тому, що ця порода відрізняється винятковою багатоплідністю, високою репродуктивністю і хорошими забійними якостями, її використовують як материнську лінію для отримання гібридної свинки F1 (LY/YL-свинка), відомої в усьому світі своїми економічними показниками у виробництві відгодівельних свиней.

 

Данський йоркшир також використовується як материнська лінія в данській племінній програмі. Йоркшир характеризується хорошими материнськими якостями та високими виробничими показниками. Таким чином, йоркшир використовується як материнська лінія для отримання гібридної свинки F1 (LY/YL-свинка).

 

Данська гібридна свинка F1 (LY/YL) — це результат схрещування данського йоркшира з данським ландрасом, забезпечує найідеальнішу виробничу базу для продукування товарних свиней з погляду економічної віддачі та ефективності виробництва. Все це забезпечується низькою конверсією корму, високими приростами, багатоплідністю, хорошими материнськими властивостями, витривалістю і відмінними відгодівельними якостями свинок-гібридів (LY/YL).

 

Данський дюрок — термінальний кнур у племінній програмі Danish Genetics. Дюрок відомий своїми високими приростами, низькою конверсією корму, високими виходами та доброю якістю м’яса. Ось чому дюрок є очевидним вибором по батьківській лінії у заплідненні гібридних свинок LY/YL для виробництва товарних свиней, бо шляхом цього схрещування досягаються ідеальні виробничі результати.

 

Висновки

 

У Danish Genetics пишаються данським походженням, але робочим місцем компанії є цілий світ. Завдяки багаторічному міжнародному досвіду в компанії розуміють, що всі мають різні потреби. Технологічний супровід охоплює всі рівні виробництва — від наукової інформації з генетики до практичного щоденного керування виробництвом. Партнери Danish Genetics виробляють, постачають, обслуговують, аналізують і розвивають; їх рішення індивідуальні й надзвичайні, тому що вони створені в тісній співпраці з різними партнерами, що мають унікальні компетенції. Це дозволяє постачати племінних тварин бездоганної генетичної цінності та якості, які разом із технологічним супроводом закладуть основу успішного бізнесу для свинарів по всьому світу.

 

Говорить експерт

 

Глен Іллінг, генеральний директор Roslin Technologies

 

Danish Genetics і Roslin Technologies — ідеальне партнерство. Поєднуючи одну з провідних племінних компаній у світі й один з найбільш інноваційних інститутів у сфери генетики тварин, ми будуємо міст між наукою та промисловістю. Завдяки інноваціям і новим технологіям у нас є унікальні можливості для досягнення значного прогресу у світовому племінному свинарстві. Ми можемо підвищити ефективність і рентабельність свинарства й забезпечити його відповідність вимогам майбутнього. І, що не менш важливо, ми можемо оскаржувати нинішні стандарти промисловості з метою задоволення всіх учасників.

 

Медс Крінг, голова правління Danish Genetics

 

З Danish Genetics ми створили нову структуру, засновану на потребах ринку. Ми керуємося не політичними принципами, а комерційними. Ми забезпечуємо вільну конкуренцію, яка принесе вигоду кінцевому користувачу — фермеру, виробнику свинини. Наша мета — покращити рентабельність данського свинарства й принести користь нашим клієнтам по всьому світу. Потенціал закладено в генах, і ми хочемо у співпраці з експертами Roslin Technologies максимально ефективно використовувати нашу генетичну популяцію й відкрити нову еру її розвитку. Завдяки партнерству з Roslin Technologies ми забезпечимо нашу племінну програму останніми досягненнями науки й технологій, що стане основою для генетичного розвитку наших племінних тварин. Протягом багатьох років данське свинарство проводило цілеспрямовану селекційну діяльність і домоглося високих результатів: отримало тварин такої якості й статусу здоров’я, яких вимагали на комерційних ринках. Це привело до великого попиту на данську генетику. Ми створили високопродуктивних свиней: свиноматки мають велику кількість живонароджених поросят, що демонструють високі прирости за низької конверсії та хорошого виходу м’яса. Ці характеристики дозволяють домогтися швидшого росту ферм і підвищення рентабельності. Завдяки нашому комерційному підходу ми хочемо й далі розвиватися у цьому напрямі й бути обраними клієнтами, які шукають генетичних партнерів. Це завдання, яке ми серйозно впроваджуємо, і тому з Roslin Technologies ми цілеспрямовано й систематично працюємо над створенням племінних тварин у рамках однієї з найбільш інноваційних програм розведення у світі. Данська генетика встановлює високі орієнтири розведення для кожної з трьох данських порід (ландрас, йоркшир і дюрок) з метою забезпечення максимально можливої прибутковості. Ми отримуємо вигоду з нашої великої генетичної популяції і тих якостей, які ми створювали досі. До них належать прирости, конверсія корму, кількість живонароджених поросят, вихід м’яса, тривалість життя й конституція. Проте в подальшій роботі з розвитку, яку ми почали у співпраці з Roslin, наші якісні характеристики та цілі розведення будуть обговорюватися в тісному діалозі з нашими клієнтами, щоб визначити, які нові якісні характеристики генеруватимуть економічне зростання, безпосередньо впливаючи на прибуток наших клієнтів. А завдяки Roslin Technologies як генетичному партнеру данська генетика може не лише слідувати еволюції, а й відігравати провідну роль у впливі на свинарство в майбутньому, посилюючи конкурентоспроможність розвитку та продажу генів високоякісних данських свиней.

 

 

Олена Василевич, представник компанії Danish Genetics в Україні

журнал “The Ukrainian Farmer”, листопад 2018 року

  

Усі авторські права на інформацію розміщену у журналі “The Ukrainian Farmer” та інтернет-сторінці журналу за адресою https://agrotimes.ua/journals належать виключно видавничому дому «АГП Медіа» та авторам публікацій, згідно Закону України “Про авторське право та суміжні права”.
Використання інформації дозволяється тільки після отримання письмової згоди від видавничого дому «АГП Медіа».

Інші статті в цьому журналі

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ