Агромаркет

Вижити в умовах стресу

Вижити в умовах стресу

Сіяти якомога раніше та не заощаджувати на добривах — це допоможе кукурудзі розкрити свій потенціал навіть за несприятливих умов.

 
 

Вересень — традиційна пора проведення Днів поля селекційних компаній, де зазвичай представляють нові та нагадують про вже відомі гібриди пізніх культур — соняшнику, кукурудзи, підбивають підсумки виробничого сезону та численних дослідів, які закладали на демоділянках агроцентрів. Ми побували на одному з таких семінарів, що провела компанія «Сингента», і довідалися, як можна збільшити врожайність кукурудзи навіть за несприятливих умов.

 

Технологічні експерименти

 

Цього року в компанії вирішили відійти від традиційного формату демоділянок, де досліджують урожайність гібридів кукурудзи, натомість експериментували з різними елементами технології — строками сівби, нормами висіву та живлення тощо. Адже, як констатують і самі аграрії, це ті інструменти, за допомогою яких агроном ще може вплинути на врожайність культури.

 

Так от, щоб виявити залежність між строком сівби та врожайністю, всі гібриди було висіяно в різні дати: 14 квітня, 24 квітня та 4 травня за однієї густоти. На іншій ділянці висіяли блоки: від надраннього до пізнього ФАО з густотою 80 тис., 70 тис., 55 тис. насінин/га.

 

Ще на одній ділянці експериментували з різними формами удобрення. Один агрофон був ощадливим — там вносили азот у нормі 81 кг д. р./га, фосфор — 39 кг д. р./га і калій — у нормі 39 кг д. р./га. Друга ділянка поля була під інтенсивним удобренням: там азоту внесли у нормі 215 кг д. р./га, а фосфору й калію — по 117 кг/га у діючій речовині. У результаті попередня біологічна врожайність гібридів кукурудзи на ощадливому фоні становила від 11,5 до 14,5 т/га у перерахунку на сухе зерно з вологістю зерна 21–25,6% під час збирання. На інтенсивному фоні результати збільшувалися на 1,2–1,5 т/га.

 

Ігор Ковальчук

— Краще розкрили потенціал гібриди, що мають вищу адаптивну здатність, — прокоментував результат експерименту менеджер компанії з розвитку напряму насіння кукурудзи Ігор Ковальчук. — Важливим для високої врожайності є дружність квітування волоті й качана, коли між ними немає розриву в 4–5 днів, що дає змогу качану продуктивно запилитися з перших днів квітування. Це впливає на якість озернення, і налив зерна відбувається краще.

 

Окрім власне потенціалу гібриду кукурудзи важливою характеристикою, яка в результаті впливає на врожайність, є еректоїдний тип розміщення листків, тобто під гострим кутом до основного стебла. Тоді верхні яруси листків не затінюють нижні та листки сусідніх рослин. Це один із показників доброї адаптивної здатності кукурудзи. В результаті коефіцієнт фотосинтезу значно ефективніший, адже відомо, що в перший період вегетації — від сходів до цвітіння — кукурудза забирає з ґрунту не більше як 20% поживних речовин, натомість живиться завдяки фотосинтетичним реакціям. Це допомагає рослині сформувати потужну кореневу систему, листковий апарат і закласти продуктивні бруньки на початку вегетації і створює добре підґрунтя до отримання високого врожаю.

 

— Дуже корисна ознака в гібридах кукурудзи — компенсаційний ефект, тобто схильність до двокачанності, — наголошує Ігор Ковальчук. — У такому разі можна робити незагущені посіви в кожній зоні. Особливо ця ознака корисна в умовах браку вологи — чим більша площа живлення рослини, тим вища продуктивність рослин. Однак для кожної зони має бути своя густота під кожний гідрид. Звісно, всі б хотіли сіяти рідше — це економія насіння. Крім того, якщо буде достатня кількість опадів, то внаслідок більшої кількості рослин на площі можна отримати кращий урожай. Однак якщо гібрид схильний до двокачанності, то другим господарсько-придатним качаном можна компенсувати зріджений посів за продуктивністю.

 

Уроки сезону

 

Цей рік для аграріїв запам’ятався різким переходом від зими до літа, в результаті чого посівний період був дуже коротким, особливо для тих господарств, які мають у сівозміні і кукурудзу, і соняшник. Традиційно вони сіють спершу соняшник, а потім кукурудзу. Проте в цьогорічних умовах практично в усіх зонах багато господарств сіяли кукурудзу не в оптимальні строки. Коли після сівби соняшнику дійшла черга до кукурудзи, вона фактично лягала в суху землю, відповідно, пізніше з’явилися сходи, які часто були невирівняними, строкатими Тому варто все ж таки дослухатися до порад фахівців і сіяти спершу кукурудзу, а потім соняшник. На жаль, у господарств інші пріоритети — традиційно перевагу віддають культурі, що не лише приносить більше грошей, а й займає більшу площу.

 

На Півдні та Сході, де застосовують технологію вирощування кукурудзи, ближчу до екстенсивної, через брак живлення кукурудза потрапила у ще гірші умови — поряд із браком вологи в період вегетації. Тому господарствам у цих зонах фахівці радять віддавати перевагу скоростиглим гібридам із ФАО 200–240, яким потрібно менше вологи, щоб повніше розкрити свій генетичний потенціал. Завдяки цьому вони є врожайнішими проти гібридів із більшим ФАО, навіть незважаючи на те, що ті мають більший генетичний потенціал, але вони не можуть його розкрити через дефіцит вологи. Крім того, холодостійкі гібриди можна раніше сіяти і, відповідно, раніше звільнити від них поле для наступної культури. Однак і тут в агрономів є свої перестороги щодо ранніх гібридів: побоювання, що ранні гібриди є потенційно менш урожайні.

 

Традиційно Південь і Схід орієнтовані на екстенсивну теологію вирощування кукурудзи. Звісно, такий підхід зрозуміти можна, адже за браку вологи високий агрофон не є ефективним. Однак все ж таки Ігор Ковальчук радить уносити добрива хоча б з розрахунку врожайності кукурудзи 5 т/га. Тоді кукурудза, висіяна в більш ранні строки, зможе ефективніше використати більшу кількість добрив. Окрім того, весняне підживлення добривами можна робити не лише легкодоступним азотом, який, наприклад, міститься в аміачній селітрі, а комбінувати його, скажімо, з карбамідом у співвідношенні 50:50 від норми внесення. Це допоможе рослині використати карбамід у пізніші фази, найважливіші для формування врожаю — цвітіння — налив зерна. Тому що легкодоступний азот засвоюється рослиною на перших етапах вегетації для формування листковостеблової маси, кореневої системи, але це, як зазначалося вище, становить всього 20% загальної потреби кукурудзи в живленні.

 

Загальновідоме правило: щодо живлення треба орієнтуватися на запас поживних речовин у ґрунті на конкретному полі, бо єдиної універсальної схеми для всіх не існує. Однак у будь-якому разі азоту, фосфору та калію не варто шкодувати. Підтвердженням тому є приклад одного з господарств Рівненської області, де дотримуються такого правила й минулого посушливого року отримали 120–160 ц/га кукурудзи. На запитання «чи не боїтеся, що в посушливий рік кукурудза не використає добрив і гроші підуть на вітер» агроном відповів: «Щодо того, що не використає — може бути, а що гроші на вітер — неправда, бо фосфор і калій накопичуватимуться в ґрунті. Це беззаперечні переваги в наступному сезоні». Тож варто дослухатися до цієї думки.

 

Говорять експерти

 

Олександр Гмиря, головний агроном ПП «Крупське» (Черкаська обл.)

 

Цього року вирощували чотири гібриди кукурудзи в товарних посівах. Умови були сприятливими для отримання високої врожайності. Опадів випало понад 200 мм у фазу 5 листків і до цвітіння — це були золоті дощі. Агрофон добрий: 100 кг/га калій/хлор, 100 кг/га суперфосфату, 200 кг/га карбаміду дали перед культивацією, крім того, у рядки внесли по 150 кг/га нітроамофоски і під час вегетації під час кожного обробітку проти бур’янів і хвороб додали 15 кг/га карбаміду по листку. Плюс цинк. У результаті отримали качани в середньому по 18 рядів і по 38–39 зернин у ряді. На густоту 70 тис. насінин/га виходить біологічна врожайність 180–200 ц/га.

 

Сергій Зозуля, голова ФГ «Зозуля» (Черкаська обл.)

Кукурудзу люблю за рентабельність. Добре нагодував — і вона дає віддачу. Цікавлюся строками сівби. Ще раз пересвідчився, що кукурудзу треба сіяти якомога раніше. Соняшник можна зміщувати у сівбі на 7–10 днів, але кукурудзу треба сіяти в першу чергу. Як тільки температура ґрунту підвищиться до 7–10 градусів — і сіяти. Тоді врожайність вища. І краще для вологовіддачі, адже кожен день затримки із сівбою — плюс 1% вологості зерна.

 

Клімат змінився, то треба й зменшувати густоту висіву кукурудзи. Бо раніше сіяв і 90 тис. насінин/га, і 85 тис., цей рік посіяв 68 тис. насінин/га. Проте висіяв гібрид з ФАО 480, то його треба було взагалі з густиною 60 тис. сіяти. На наступний рік посіємо з меншою густотою.

 

Людмила Морозова

журнал “The Ukrainian Farmer”, листопад 2018 року

  

Усі авторські права на інформацію розміщену у журналі “The Ukrainian Farmer” та інтернет-сторінці журналу за адресою https://agrotimes.ua/journals належать виключно видавничому дому «АГП Медіа» та авторам публікацій, згідно Закону України “Про авторське право та суміжні права”.
Використання інформації дозволяється тільки після отримання письмової згоди від видавничого дому «АГП Медіа».

Інші статті в цьому журналі

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ