Тваринництво

Усунення запалення у корів транзитної групи сприяє скороченню виробничих витрат і підвищенню надоїв молока

Відновити продуктивність

Відновити продуктивність

Усунення запалення у корів транзитної групи сприяє скороченню виробничих витрат і підвищенню надоїв молока  

Більшість виробників молока та ветеринарів розуміють, що низька продуктивність корів у період роздоювання пов’язана з недостатнім надходженням в організм енергії та відсутністю плавного переходу від сухостою до лактації. У більшості випадків кормові суміші в раціоні корів транзитної групи мають достатню кількість енергії, але неякісне утримання таких корів призводить до системного та метаболічного запалення, яке порушує розподілення поживних речовин в організмі. Доктор Х’ю МакКонохі з компанії Zinpro пропонує економічно вигідний підхід до розв’язання цієї проблеми, суть якого полягає у зменшенні запалення корів транзитної групи шляхом правильного догляду. 

Післяотельний період 

Регульоване запалення — це нормальне явище для транзитного періоду, коли корова відновлюється після отелення й готується до вироблення молока. Однак нерегульоване запалення свідчить про перегодовування або сильну втрату живої ваги, наявність інфекційних захворювань, таких як мастит, і пошкодження тканин унаслідок ацидозу та кульгавості, що сукупно ускладнює транзитний період. Усунення цих проблем пов’язано з високою витратою енергії організму, у результаті чого корова позбавляється цінної глюкози, потрібної для вироблення молока та інших важливих функцій. 

Доктор МакКонохі пояснює, що глюкоза важлива не лише як головне джерело енергії для вироблення молока, а й як ключовий стимул відновлення у корови статевої охоти й отелення. На ранніх стадіях лактації будь-який процес, що витрачає глюкозу, підвищує ризик зниження продуктивності та репродуктивної функції. Як тільки організм запускає запальну реакцію й імунну відповідь, ці процеси стають головними споживачами глюкози, бо організм корови з огляду на свій функціонал насамперед піклується про себе. 

Будь-яке запалення пов’язано зі значною витратою глюкози. Чим сильніший запальний процес, тим більше потерпає продуктивність. Усунути цю проблему швидко одним посиленим годуванням не завжди вдається. 

— Для вироблення 1 кг молока корові потрібно близько 100 г глюкози. І це тільки для утворення лактози! Для боротьби із сильним запаленням організм витрачає 1 кг глюкози кожні 12 год, що рівнозначно втраті 10 кг молока. Тобто на добу збиток становить 20 кг молока, — пояснює доктор МакКонохі. 

Проте запалення описаної інтенсивності трапляються тільки в невеликого відсотка корів. Логічно припустити, що в більшості стад запалення у 10% поголів’я може перевищувати базовий рівень у зв’язку зі зростанням кількості соматичних клітин, кульгавістю, респіраторними захворюваннями, ураженнями скакального суглоба чи дерматитом. Отже, у стаді чисельністю 1000 голів втрати молока становитимуть приблизно 2000 кг на добу. 

Доктор МакКонохі пояснює, що корови реагують на скорочення енергії, що надходить із кормом, шляхом посиленої мобілізації запасів енергії в організмі, тим самим пришвидшуючи втрату ваги. Цей процес має негативні наслідки, бо, незважаючи на вивільнення енергії з жирових клітин, їхнє розщеплення супроводжується утворенням токсинів, призводячи до запалення і збільшуючи потребу в глюкозі. 

Інтенсивна втрата ваги пов’язана з посиленням імунної відповіді, за якої витрачається все більше і більше необхідної для продуктивності глюкози  та порушується функція печінки, викликаючи жирову хворобу печінки та кетоз. Такі стани скорочують вироблення глюкози й належать за своєю суттю до запальних. 

Говорячи про те, як важливо зберегти цілісність травного тракту корів, доктор МакКонохі звертає увагу на ацидоз, який, за його словами, є головною причиною запалення в кишківнику. Необхідно, щоб у транзитний період споживання сухої речовини було максимальним. МакКонохі радить організувати достатньо вільного простору біля годівниць, щоб корови могли їсти будь-коли без будь-якого ризику конкуренції за корм. Він також наголошує на важливості оптимального облаштування стійл і часу лежання корів, бо в комфортніших стійлах корови довше лежать, тож менше потерпають від кульгавості. Крім зниження споживання сухої речовини кульгавість здатна викликати запалення, яке ще більше збільшує витрату глюкози. 

Іншим важливим заходом є зниження рівня стресу, бо стрес стимулює імунну реакцію та позбавляє корову глюкози. Тут доктор МакКонохі радить звести до мінімуму перегрупування корів, пояснюючи це тим, що супутній стрес призводить до підвищення рівня кортизолу, який, своєю чергою, зменшує споживання сухої речовини й збільшує втрату ваги з катастрофічними наслідками для глюкози. Стрес чинить довгостроковий негативний вплив на функцію печінки, натомість на печінку припадає значна частка вироблення глюкози. За словами МакКонохі, влітку особливо важливо вживати весь комплекс заходів для мінімізації впливу теплового стресу на корів транзитної групи. Доведено, що тепловий стрес негативно впливає на цілісність кишківника як безпосередньо, так і опосередковано як чинник розвитку ацидозу. 

Роль вітамінів та мінералів 

Слід зазначити, що в транзитний період іноді не береться до уваги важливість споживання мікроелементів і вітамінів, що сприяють формуванню імунної відповіді. Підвищення потреби поголів’я в мікроелементах і вітамінах спостерігається зазвичай незадовго до отелення, бо для розвитку та диференціації тканин й органів плід використовує завершальну значну частку поживних речовин з організму матері. З початком лактації та відновлення після отелення корови також відчувають збільшену потребу в мікроелементах та вітамінах. 

Для ліквідації наслідків запалення в транзитний період існує безліч кормових добавок, проте запобігти проблемі можна насамперед підтриманням достатнього рівня цинку, хрому і селену в раціоні корів. Хром-амінокислотний комплекс Availa Chromium позитивно впливає на рівень споживання сухої речовини, покращує утилізацію глюкози, а також знижує рівень стресу і, звичайно ж, підвищує продуктивність. Комплекс Availa® Zinc у поєднанні з Availa® Mn, Cu та Co сприяє оптимізації функції печінки в транзитний період, регуляції запалення та, як наслідок, дає змогу підвищити репродуктивні показники та запобігти кульгавості. Availa® Selenium поряд з іншими мікроелементами відіграє важливу роль в утворенні антиоксидантних ферментів, які запобігають оксидативному стресу — одній із головних проблем корів транзитної групи. 

— Незважаючи на невелике дозування у складі кормів, мікроелементи та вітаміни відіграють важливу роль у регуляції запалення. Правильно підібраний комплекс, розроблений спеціально для корів транзитної групи, може принести величезну користь за мінімальних витрат, — доходить висновку доктор МакКонохі. 

Статтю надала компанія Zinpro 

Інші статті в цьому журналі

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ