Овочі-Ягоди-Сад

Новий інсекто-акарицид для захисту яблуні

Новий інсекто-акарицид для захисту яблуні

На сьогодні в Україні у яблуневих садах виявлено до 20 видів кліщів як рослиноїдних, так і хижих. Загроза, яку становлять кліщі для саду, дуже часто недооцінена, адже вони є основними сисними шкідниками, і втрати врожаю, спричинені ними, можуть складати 30–50 %. При пошкодженні кліщами знижується якість урожаю, збільшується зараження альтернаріозом та хворобами зберігання, зменшується закладка плодових бруньок та визрівання плодових пагонів, що негативно позначається на майбутньому врожаї. Зростання чисельності та шкодочинності кліщів у саду обумовлено цілим комплексом чинників, серед яких погодні умови, застосування фосфорорганічних і піретроїдних препаратів, біологія розвитку шкідника. Умови, що складаються з року в рік, потребують цілковито нових підходів та інноваційних рішень щодо контролю за цим небезпечним шкідником. З одним із таких підходів знайомить компанія «Сингента», пропонуючи ринку продукт Вертимек® Нео.

Інсекто-акарицид Вертимек® Нео відрізняється від інших акарицидів тим, що він має виражену трансламінарну дію. Це означає, що препарат ефективний при безпосередньому потраплянні на дорослих кліщів та їхніх личинок, а після проникнення в рослину він знаходиться всередині листка у вигляді «резервуарів». Це забезпечує контроль приховано-живучого шкідника як із верхнього боку листка, так і з нижнього. Швидкому проникненню та стійкості до ультрафіолетового випромінення сприяє запатентована препаративна форма Вертимек® Нео, що робить його малозалежним від погодних умов і, своєю чергою, дає агроному більше впевненості в тому, що препарат не змиється дощем після висихання та не знизиться його ефективність під дією ультрафіолету.

В інноваційній препаративній формуляції Вертимек® Нео є ад’ювант для кращого змочування поверхні рослини та швидкого проникнення. Тож Вертимек® Нео не потребує додаткових ПАР. Також слід відзначити, що препарат не має специфічного запаху, що робить використання інсекто-акарициду більш комфортним для оператора і не завдає клопоту оточуючим.

Захисна дія препарату становить не менше ніж 10–14 днів. З огляду на це для переривання життєвого циклу кліщів потрібно планувати двократну обробку рослин з інтервалом 8–10 днів або до Вертимек® Нео додати акарицид з овіцидною дією.

Господарства, націлені на експорт своїх яблук до ЄС, зможуть скористатися Вертимек® Нео для отримання конкурентної продукції без втрати смакових якостей, будь-якого прояву фітотоксичності, а також цей препарат забезпечить додатковий захист від мінерів, медяниць, трипсів.

Рекомендації щодо контролю чисельності кліщів інсекто-акарицидом Вертимек® Нео:

  • Використовуйте Вертимек® Нео на початкових стадіях розвитку яблуні залежно від виду кліщів за температури не нижче ніж +10 ⁰С.
  • Бурий плодовий кліщ — фаза «зелений конус», до та відразу після цвітіння.
  • Галовий яблуневий кліщ — фаза «зелений конус», відразу після цвітіння.
  • Павутинні кліщі — за наявності шкідника до 1 екземпляра на листок до та після цвітіння, за наявності шкідника 3–5 екземплярів на листок у період дозрівання плодів.
  • Червоний плодовий кліщ — фаза «зелений конус», відразу після цвітіння.

Дмитро Тимошенко, менеджер з технічної підтримки засобів захисту спеціальних культур та винограду, компанія «Сингента»

Поділитись:

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ