Агрономія

Які пізні ярі культури сіятимуть українські аграрії, та що варто знати про насіння

Урожай під кутом науки

Урожай під кутом науки

Які пізні ярі культури сіятимуть українські аграрії, та що варто знати про насіння.  

У 2024 році багато хто вирішив зробити ставку на сою. Однак посушливі погодні умови не дали змогу отримати заплановані результати. Водночас добрі врожаї цієї культури в Аргентині й Америці сильно присадили ціни на міжнародних ринках. Тому соя з високомаржинального продукту перетворилася на низькомаржинальний, і її в цьогорічній структурі посівних площ буде менше. 

Повернення кукурудзи та стійкий соняшник 

Олександр Конопкін

2025 рік буде роком кукурудзи, впевнений керівник відділу насіння компанії Ukravit Олександр Конопкін. Бо ситуація із соєю та неврожай кукурудзи створили попит на цю культуру. Ураховуючи, що восени не досіяли озимі, непевність у тому, якою озимина вийде з перезимівлі, а також нетипові погодні умови поточного періоду та нинішню привабливу ціну на міжнародних ринках на кукурудзу, велика кількість аграріїв віддасть перевагу вирощуванню цієї культури на зерно. Ідеться не про кардинальне збільшення площ, однак на 10–20% вони розширяться. 

А от яка культура збереже свої позиції — то це соняшник, упевнений Олександр. Зважаючи на брак вологи, аграрії віддаватимуть перевагу посухостійким гібридам із високою стійкістю до хвороб. А в умовах теплих зим, мінімального обробітку ґрунту, порушення сівозмін і скорочення гербіцидних обробок вони обиратимуть гібриди зі стійкістю або високим ступенем толерантності до максимального спектра хвороб. У цьому контексті, зокрема, підвищені вимоги будуть й до якості насіння та протруювання. 

Щодо соняшнику також спостерігається тенденція до збільшення вирощування за експрес-технологією. Окрім мінімізації витрат на гектар за цієї технології залишки пестицидів не накопичуються в ґрунтах, відповідно, не впливають на наступні культури в сівозміні. Щодо класичних гібридів, то вони переважно будуть поширені у західних областях — через достатній рівень вологи та відсутність загрози вовчка. До того ж класичні гібриди характеризуються високим рівнем стабільності й урожайності. 

«Ринок наразі не відчуває дефіциту насіння пізніх ярих, — каже Олександр. — З тим рік урожаю посівмату не матиме критичного значення — тут роль відіграватимуть умови протруєння й зберігання. До того ж сьогодні вимальовується тенденція, коли насіння, вирощене в несприятливих умовах 2024 року, може  мати дещо гірші якісні показники, ніж  вирощене в минулі роки. А сертифікати якості це не завжди показують. Тому, купуючи посівмат, його потрібно перевіряти на якісні показники». 

Наслідки соєвого ажіотажу 

«На якість насіння сої 2024 року сильно вплинули погодні особливості сезону, зокрема спека в період цвітіння та наливання бобів і прохолодні умови перед збиранням, — підтверджує Сергій Сальніков, керівник сервісно-технологічного відділу компанії Ukravit.

Сергій Сальніков

— Нам потрапляли зразки, у яких схожість та енергія проростання не перевищували 50%. Таке насіння висівати не рекомендовано — його краще використати на фураж. За таких умов деякі аграрії досліджували насіння в Ukravit Institute відразу після збирання, щоб обрати найкраще, а перед сівбою — перевіряли його повторно. Річ у тім, що на насінні є збудники сапрофітних грибів, які в процесі життєдіяльності виділяють токсини, що впливають на показники схожості». 

Водночас соєвий ажіотаж минулих років призвів до того, що велика кількість насіння кукурудзи та соняшника в попередні сезони лишилася незатребуваною. І якщо у виробників посівмат зберігався належним чином, то в аграріїв — часто просто на складах, де немає відповідних умов. А це впливає на показники схожості й на кількість протруйника на насінні. Адже згідно з науковими даними за неналежного зберігання (різке коливання температур, дія ультрафіолету тощо) окремі пестициди розпадаються вже за кілька діб. 

«Піковий сезон дослідження насіння соняшнику ще не розпочався, однак уже маємо зразки з досить низькими показниками посівної придатності, — зазначає Сергій. — Трапляються зразки, де схожість становить не більше як 60%. У більшості випадків таке можливо, коли залишки протруєного насіння минулих років просто перешивають у нові мішки й продають за дуже низькими цінами». 

Згідно з нормативними документами, в елітного насіння сої показник схожості, дозволений для висівання, має становити не менше як 85%, у І–ІІІ репродукції — не менше ніж 80%; після третьої насіння дозволяється висівати з показником від 75%. Для кукурудзи дозволений показник схожості для висівання має становити не менше ніж 92%. Для соняшнику допускається енергія проростання не менша як 80%, схожість — не менша як 85%. 

Хвороби й протруйники 

Більшість аграріїв сьогодні купують насіння соняшнику та кукурудзи вже протруєним. Основна причина — краща якість покриття в умовах заводу, оскільки технологія передбачає додавання прилипачів, антизлежувачів, інших допоміжних речовин, які сприяють кращому нанесенню діючої речовини. Щодо сої, то її переважно протруюють в умовах господарств з огляду на наявність насіннєвої інфекції за результатами лабораторних досліджень. 

«На насінні соняшнику 2025 року фахівці Ukravit Institute виявляли переважно пліснявіння й окремі зовнішні інфекції — решта проблем із патогенами зазвичай були проконтрольовані наявними протруйниками, — розповідає Сергій. — Однак у цьому разі доцільно перевірити якість протруєння, на яку, як вже зазначалося, можуть впливати різні чинники. До прикладу, якщо на насінні недостатня кількість відповідного протруйника, культура після проростання може уражуватись пероноспорозом. І жодне лікування фунгіцидами для викорінення хвороби надалі не допоможе. Тому, якщо є сумнів у походженні чи умовах зберігання насіння, це дослідження варто провести». 

Гірша ситуація з посівматом сої: він дуже часто надходить уражений фузаріозом, бактеріозом, в окремих випадках — склеротиніозом. Додатково аграрії перевіряють стійкість гібридів до гліфосату, трибенурон-метилу, дикамби, бо хочуть бути певні, що, обробивши посіви цими гербіцидами, отримають захист, а не спалені рослини. Актуальне дослідження стійкості гібридів і для соняшнику. 

Щодо кукурудзи, то тут також важливо перевірити якість протруєння. Як і в разі із соняшником, недостатня кількість протруйника підвищує ризик ураження культури на початкових етапах розвитку. Зокрема пухирчаста сажка контролюється тільки протруйником, і якщо протруєння недостатньо якісне, втрати врожайності можуть сягати понад 30%. 

Випробування холодом 

Оскільки ситуація з весняною вологою останніми роками критична, є висока ймовірність, що кукурудзу сіятимуть за її наявності. І якщо сівба буде ранньою, культура ризикує стартувати за знижених температур. 

«Щоб упевнитися, що насіння за таких умов здатне сформувати рівномірні сходи, ми радимо провести холодовий тест (Cold test), — рекомендує Сергій. — У межах дослідження поміщаємо насіннєвий матеріал у контрольовані умови, наближені до польових, і пророщуємо. Отриманий результат дає відповідь на запитання, за яких температур можна висівати гібрид, щоб одержати дружну схожість, і на яку густоту посіву орієнтуватися». 

Інші статті в цьому журналі

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ