Техніка

Застосування якісного й високопродуктивного агрегата для обробітку ґрунту оптимізує весь виробничий процес

Удвічі менше витрат

Удвічі менше витрат

Застосування якісного й високопродуктивного агрегата для обробітку ґрунту оптимізує весь виробничий процес  

Власник і голова ФГ «Пугач», що на Полтавщині, розпочав свою діяльність ще за часів колгоспу. Тоді Володимир Пугач був керівником відділення у Лохвицькому районі. Потім з’явилося більше вільного часу та землі в особистому користуванні, й аграрій почав працювати самостійно на 20 га. Згодом місцеві мешканці віддавали свої паї в оренду, і сьогодні господар уже має в обробітку близько 500 га. 

Володимир Пугач

— З озимини вирощуємо пшеницю та жито, з ярини сіємо соняшник, кукурудзу, сорго, ячмінь і просо. У зв’язку з останніми подіями збільшили посівну площу під соняшником майже втричі. Таке рішення ухвалили оперативно в березні. Натомість зменшили площі під кукурудзою. Зазвичай сіяли 150 га, а цьогоріч — усього 60 га. Узагалі на наших піщаних ґрунтах цікаво вирощувати жито. Є де-не-де чорноземи, але дуже слабкі, там раніше вирощували цукровий буряк, — розповідає Володимир Миколайович. 

В обробітку комбінують класичну й мінімальну технології. Зокрема, під соняшник і кукурудзу стараються орати. А взагалі тип обробітку ґрунту обирають, зважаючи на фінансову ситуацію, наявність вільної техніки, структуру ґрунту, попередники та врожайність. Господар зізнається, що працювати таким чином доволі важко. Хочеться більш універсального підходу. Та кліматична й економічна ситуації змушують вдаватися до різних маніпуляцій. 

За цієї системи вдається досягати такої врожайності культур: пшениця — близько 4–5 т/га, жито — 4, кукурудза — 5–7, соняшник — 4, сорго — 6, просо — 3 т/га. 

— Десять років я працював тільки з азотними добривами типу КАС. Наприклад, по пшениці вносили під час висіву до 100 кг/га нітроамофосу, а на ранньовесняному прикореневому підживленні — 150–180 л КАС. Але цьогоріч фінансова ситуація з міндобривами дуже жорстка. І на КАС ціна божевільна. Розпочинати наступний сезон будемо без добрив. Натомість думаємо про висів сидератів. Крім того, все насіння завжди обробляємо, додаючи до протруйника близько 1–2 л гуматів. А от на захисті економити не виходить, тільки частково на фунгіцидному внесенні, — зазначає Володимир Миколайович. 

Ситуація на ринку сільгосптехніки змусила ФГ «Пугач», як і багато українських підприємств, кардинально переглянути свої підходи щодо формування технопарку. Зокрема, господарство почало рухатись у напрямі повної відмови від білоруських машин — із чотирьох тракторів МТЗ лишився один. Планували придбати новий телескопічний навантажувач, та коли ціни на дизельне пальне підскочили вдвічі (після посівної брали за ціною 69 грн/л), настрій, за словами господаря, був дуже песимістичний. Тому ідею про оновлення технопарку відклали. На щастя, вдалося отримати безвідсотковий кредит від держави, що використали для придбання різних матеріалів. Відчутно поповнити технопарк новими агрегатами вдалося торік — придбали нові трактори New Holland, John Deere та сівалку для технічних культур. А зіркою оновлень став дисковий культиватор Carrier 500 від компанії Väderstad. 

Напівпричіпний дисковий культиватор Carrier 500

— У вересні минулого року нам привезли Carrier 500 із шириною захвату 5 м. Рішення про придбання ухвалили спонтанно. Менеджери демонстрували його на нашому полі по соняшнику й озимій пшениці. Нам так сподобалось, як він працює, що вирішили залишити. І хоча Carrier уважається стерньовим знаряддям, ми застосовували його й навесні замість широкозахватного культиватора. По осінній оранці спочатку борони закрили вологу, потім пустили Carrier і далі сівалку. А під ячмінь, наприклад, де площу з осені тільки дискували, працював лише Carrier. Оскільки в нас легкі ґрунти, то культиватор не переущільнює їх за підвищеної вологості, й сівалка йде дуже добре після нього. Був також випадок, коли взяли державну ділянку з бур’янами 1,5 м заввишки, перерубали їх важкою дисковою бороною, а потім зайшов Carrier і чудово обробив площу, — зазначає Володимир Миколайович. 

По пожнивних рештках агрегат зазвичай працює на глибині 3 см, але на піщаних ґрунтах ФГ «Пугач» заглиблюється до 5 см. Торік усю озимину в господарстві посіяли після обробітку дисковим культиватором Carrier. Особливо сподобалось, як культиватор працював по соняшнику. 

— Раніше після збирання соняшнику рештки дробив мульчувач, а потім працювала дискова борона. А тепер запускаю лише Carrier й одразу сію. На стерні кукурудзи перед ним працює важка дискова борона з глибиною обробітку 20 см. Вона перебиває всі рештки, а Carrier вирівнює й прикочує. Сіємо відразу після культиватора, без розриву в часовому проміжку. Так зберігається більше вологи. Було ще так, що ми збирали культуру й одразу позаду комбайна йшов Carrier, — ділиться Володимир Миколайович. 

Таким чином, господарі з невеликим земельним банком і, зокрема, ті, хто не має змоги його розширювати, можуть отримувати хороші прибутки шляхом оптимізації всіх операцій на наявних площах, завдяки правильно укомплектованому технопарку. Господарство «Пугач» із культиватором Carrier скоротило витрати вдвічі, бо  він працює продуктивніше й замінює два агрегати. 

Ножові диски CrossCutter

Так, ґрунт обробляють на швидкості від 12 до 15 км/год. Агрегатують знаряддя з 226-сильним трактором New Holland 7060. Витрати пального становлять 8 л за оптимальної роботи. Тоді як попередні два агрегати, що виконували роботу одного Carrier, потребували кожен по 10 л /га. Без надмірних зусиль за робочий день (8–10 год) обробляють 25–30 га. 

— У конструкції культиватора особливо сподобався диск CrossCutter. Зокрема, він прекрасно рубає рештки соняшнику, звичайний диск так би не зробив. З підвищенням якості обробітку оптимізували й сівбу. Проводимо тепер її швидше. І сходи маємо дружніші. Навіть коли сіємо жито звичайною зерновою сівалкою СЗ, що часто підстрибує на нерівностях, насіння після Carrier висівається завжди якісно, — зазначає Володимир Миколайович. 

Налаштування культиватора максимально зручне. Воно потребує всього 2–3 хв. А раніше механізатори могли витрачати на це пів години, доки підкрутять болти на бороні, виставлять кут атака на батареї… Таким чином скоротили простої техніки. Змащення агрегата виконують за 15–20 хв через кожні 200–250 га, особливу увагу слід приділяти коткам. Наразі агрегат напрацював близько 400 га. За цей час замінили тільки чистики, всі оригінальні запчастини ще в чудовому стані. 

З Carrier господарство упевненіше крокує в наступний сезон. Адже знаряддя дозволяє відчутно заощадити кошти на обробітку ґрунту й підвищувати ефективність усіх подальших операцій. Проте за рекордними врожаями на піщаних ґрунтах не женуться. За словами господаря, головне — реалізація, тим паче нині. Зокрема, хороший потенціал на місцевості має сорго, але потрібні своя сушарка, приміщення для зберігання та канали збуту. 

Дисковий культиватор Carrier 500 в роботі на піщаних ґрунтах

— Щодо кукурудзи, то наразі доцільно переходити на пізнє ФАО (під 400), щоб довше культура стояла в полі. Сьогодні місцеві аграрії, що насіяли ранні гібриди, чухають маківку, бо місцевий елеватор наразі готує свої приміщення тільки на соняшник. І з сортами також варто визначитися. Адже навіть на одному полі сорт може показати кардинально різні результати через неоднорідний рельєф і, відповідно, нерівномірне розподілення вологи, — зауважує господар. 

Відтак у сучасних непростих реаліях господарювання варто особливо відповідально підійти до вибору сортів і гібридів. Та найголовніше, на думку Володимира Пугача, — любити свою справу. Та і як інакше провадити діяльність, де стільки ризиків і так мало гарантій. Разом із тим у ФГ «Пугач» постійно цікавляться новими технологіями, відвідують різні заходи, прагнуть розвиватися. Та всі плани наразі стримують фінансові труднощі. Тому з нетерпінням чекають на нашу перемогу та позитивні зрушення в реалізації зерна.  

ГОВОРЯТЬ ЕКСПЕРТИ  

Валентин Кулішов

Валентин Кулішов, менеджер зі збуту ТОВ «Агрістар» 

— Це знаряддя витриваліше. Для його створення шведи використовують ту саму сталь, що й у виготовленні зброї. Завдяки цьому всі деталі надміцні й мають хорошу зносостійкість. Тому ми даємо два роки гарантії на цю техніку. Таке не пропонує практично ніхто. Фарбове покриття також якісне. Загалом після року експлуатації агрегат має вигляд майже такий само, як із заводу. Господар до нас не звертався, усім задоволений, ніяких нарікань не було. А для нас — це найголовніше. Якщо доглядати за Carrier як слід, то він якісно пропрацює ще не один рік. А робити це нескладно, бо точок змащування досить небагато. Це також оптимізує витрату розхідних матеріалів.  

Володимир Свинаренко

Володимир Свинаренко, регіональний представник ТОВ «Ведерстад»  

— Сьогодні посуха крокує все далі по Україні. За таких умов, уважаю, що необхідно все ж таки починати «приборкувати» нульову технологію в кожній області. А для цього потрібні відповідні агрегати. Так от культиватор Carrier з новими дисками CrossCutter є своєрідним провідником до нульової технології. Серед усіх дисків, що є на ринку, я думаю, що CrossCutter найкращий, тому що він працює дуже мілко, на глибину до 3 см, без зміщення шарів ґрунту. Тобто здійснює поверхневий обробіток, розрізаючи рештки без інтенсивного їх перемішування з ґрунтом. Це сприяє кращому збереженню вологи.    

ДОВІДКА

Carrier 420-820 — це модельний ряд напівпричіпних дискових культиваторів із робочою шириною від 4,2 до 8,2 м. Знаряддя виконують найрізноманітніші завдання в полі від підготовки посівного ложа й вирівнювання його поверхні до сівби сидеральних і дрібнонасінних культур. Агрегат може працювати на швидкості до 18 км/год. Перевагою є й компактна транспортна ширина — 2,5 м. А унікальна система складання Väderstad забезпечує високу мобільність агрегата під час перевезень. 

Carrier оснащують різними дисками на вибір — класичними з невеликими вирізами (450 і 470 мм) та ножовими CrossCutter (450 мм). Глибина обробітку — від 1 до 12 см. Так можна виконати одразу кілька завдань, встановивши різні диски в той чи інший період на знаряддя: одні будуть ідеально розрізати рештки, інші — перемішувати шари ґрунту. Міцна рама забезпечує притискне зусилля 120 кг на кожну стійку диска. А важкий коток додатково розкришує грудки після дисків та вирівнює поверхню. Опційно агрегат обладнують ножовим котком CrossCutter Knife, штригельною бороною, вирівнювальною планкою CrossBoard та мінісівалкою BioDrill для висіву ріпаку та сидеральних культур.  

Інші статті в цьому журналі

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ