Техніка

Основний обробіток в умовах важких чорноземів потребує особливої техніки

Незважаючи на умови

Незважаючи на умови
Плуг KUHN MULTILEADER в роботі

Основний обробіток в умовах важких чорноземів і дефіциту вологи потребує особливого підходу й особливої техніки. 

Південь Поділля характеризується важкими чорноземами, тож, попри нестабільну ситуацію з опадами, до обробітку ґрунту доводиться підходити з урахуванням фактичних умов сезону. 

Керівник ТОВ «Прогрес», що в селі Серединка Бершадського району, Олександр Кавун змушений завжди бути готовим до зміни стратегії роботи з ґрунтом. Підприємство обробляє 2500 га землі. Щороку тут 100 га обробляють плугом, ще на 1000 га працюють глибокорозпушувачем, а на 500 га роблять мінімальний обробіток. Намагаються навіть застосовувати вертикальний обробіток, проте, на думку керівника, саме оранка закладає фундамент майбутнього врожаю. 

Оскільки в господарстві вирощують переважно ранні зернові, кукурудзу та соняшник, після пшениці й кукурудзи треба правильно та якісно приорати пожнивні рештки в ґрунт. Тут особливого значення набуває сама конструкція плуга й така важлива характеристика агрегата, як надійність. На сьогодні підприємство працює плугом KUHN MULTILEADER (8-корпусний) і 5-корпусний MULTI-MASTER. За думкою керівника, торік ці агрегати в дуже складних умовах виконали свою роботу на «відмінно». Довелося тільки трохи зменшити ширину захвату, але все одно кілька разів спрацьовувала система захисту — розривний болт. Тобто нічого не ламалося й не виходило з ладу — болт замінювали та працювали далі. 

Олександр Кавун постійно прагне притягнути до господарства найкращі світові технології. Якщо йому подобається якась техніка, але бракує грошей, звертається до продавців про знижку або відтермінування платежу. І досить часто це спрацьовує. «Хороший агрегат завжди себе окупить», — переконаний керівник. 

Такий підхід до вибору техніки спрацював ще 12 років тому, коли в господарстві з’явився перший плуг KUHN — MANAGER. Він показав себе так добре, що відтоді й до сьогодні Олександр Федорович купує плуги й іншу ґрунтообробну техніку тільки від компанії KUHN. 

Нині на полях ТОВ «Прогрес» працюють два сучасних плуги KUHN — уже згадувані 8-корпусна модель KUHN MULTI-LEADER та 5-корпусна MULTIMASTER. Перший агрегат працює в парі з 380-сильним трактором п’ятий рік поспіль, а другий було придбано торік під 200-сильний трактор. 

«Ми оремо на глибину до 30 сантиметрів. Наш KUHN MULTI-LEADER стабільно виорює до 1000 га щороку, причому за будь-яких навіть найскладніших умов. За добу він може зробити до 40 га, що для 8-корпусного плуга, погодьтеся, є відмінним результатом», — розповідає Олександр Кавун. 

Олександр Федорович згадує, що, обираючи модель плуга, він брав до уваги не лише свої позитивні враження від техніки KUHN, а й суто конструктивні моменти, що безпосередньо впливають на якість роботи. Наприклад, можливість закладати пожнивні рештки на 15–20 см, а не на дно борозни, є значною перевагою, оскільки там вони швидше розкладаються, і поживні речовини швидше стають доступними для кореневої системи культурних рослин. Відмінно працюють і кукурудзяні передплужники, що усуває можливі труднощі з рештками цієї культури. Крім того, власник зазначив енергоефективність плугів KUHN — вони потребують на 1–2 л солярки на гектар менше.

Інші статті в цьому журналі

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ