Агромаркет

Ранні гібриди кукурудзи кременисто-зубоподібного типу здатні формувати високий урожай із найменшою вологістю зерна

У пошуку універсального

У пошуку універсального

Ранні гібриди кукурудзи кременисто-зубоподібного типу здатні формувати високий урожай із найменшою вологістю зерна.  

Кукурудза належить до найпоширеніших сільськогосподарських культур світового землеробства і для України в останні роки стала стратегічною культурою, яку вирощують практично у всіх регіонах, незалежно від кліматичних умов і розмірів господарств. Тенденція збільшення популярності культури лишиться ще на багато років, бо за прогнозами аналітиків протягом наступних десяти років світове споживання збільшиться на понад 25%. 

Передусім це культура з високим рівнем продуктивності та економічної привабливості. У фермера, незалежно від його земельного фонду й фінансової потужності, постійно виникає запитання, де знайти той самий універсальний гібрид, вирощування якого за будь-яких погодних умов, на різних фонів живлення було б економічно привабливим. Звичайно, у світі нічого універсального немає, у рослинному царстві й поготів. Якщо гібрид або сорт високопродуктивний, то потерпає його стійкість до різноманітних стресів або якість, якщо висока стійкість до стресів, то не сподівайся на надвисокий урожай. 

Агрономи, обираючи новий гібрид, зважають насамперед на врожайність. Але в наш складний час, коли ціна на енергоносії стрімко підвищується, питання енергоощадності вирощування будь-якої культури стає на один рівень з урожайністю, а інколи може і перевищувати. Для кукурудзи питання вологовіддачі та збиральної вологості — одне з найболісніших, адже досушування вологого зерна може більш ніж на половину перевищувати всі затрати на вирощування гібрида. Якщо потенціал урожайності гібрида дуже високий, але вологовіддача «кульгає», на великі прибутки розраховувати не доводиться. Найчастіше врожайний гібрид, але з низькою збиральною вологістю зерна принесе більше прибутку. 

Важливе значення має стійкість гібрида до збудників хвороб, бо фермери все частіше вирощують кукурудзу в монокультурі. А це призводить до нагромадження збудників хвороб і шкідників. Як знайти той самий універсальний гібрид? Тільки випробовуючи гібриди на полі, щоб на власні очі побачити їхні переваги, можливі вади й основні властивості. 

Для українського фермера сезони 2020 і 2021 років були вкрай складними, суперечливими й випробувальними на міцність і професіоналізм. Якщо 2020 рік був випробувальним на посухостійкість, коли в більшості регіонів спостерігалася неймовірна посуха, то 2021-й — прохолодною весною, надмірною кількістю опадів у першій половині й спекою та посухами — у другій половині літа, пізніми строками дозрівання та збирання культури з високим рівнем вологості зерна. Саме у цих складних умовах виділяють найкращі, універсальні генотипи. 

Ми наведемо кілька прикладів із виробничих дослідів за ці роки, зроблені в різних ґрунтово-кліматичних зонах і погодних умовах. 

Дослід на Полтавщині 

У фермерському господарстві «Махач», що в Решетилівському районі Полтавської області, скептично ставилися до гібридів кременисто-зубоподібного типу, аргументуючи це можливим низьким рівнем вологовіддачі та низькою стійкістю до хвороб. Щоб спростувати або підтвердити це твердження, гібрид посіяли на полі, розташованому в низині, де кукурудзу вирощують беззмінно протягом трьох років. 

Система живлення культури на дослідному полі складалася з азотних добрив, інші елементи додавали тільки через листкове підживлення. Під основний обробіток добрива не вносили, тільки під час сівби — 90 кг/га карбаміду. Сівбу проводили 25 квітня 2020 року сівалкою СУПН-6А на глибину 6–7 см рекомендованою нормою 70 тис./га за оптимальної температури повітря і ґрунту. 

У досліді брали участь чотири гібриди ФАО від 250 до 320: Меган (ФАО 250), Орілскай (ФАО 320), П8812 (ФАО 290), ПР39Б76 (ФАО 280). Достатня кількість вологи в ґрунті й оптимальна температура сприяли отриманню дружних сходів. Але різке зниження температури після випадіння значної кількості опадів у фазу 2–3 листочки спричинило стрес у рослин, припинення розвитку, а листя рослин набули фіолетового забарвлення. Але саме в цей період виявили ступінь холодостійкості дослідних гібридів. Для покращення умов живлення рослин і виходу зі стресу провели некореневу обробку сумішшю 5 кг/га карбаміду + 3 кг/га сульфат магнію + 1 кг/га WS NPK 20-20-20+TE, а також виконали мілкий міжрядний обробіток для порушення ґрунтової кірки. Найпершим, практично наступного дня, від стресу відійшов гібрид Меган. 

У фазу 5–6 листочків кукурудзи проти бур’янів застосували гербіцид на основі форамсульфурон + йодосульфурон + тієнкарбазон-метил + ципросульфамід (антидот) нормою 1,5 л/га. Через 7 діб провели другий міжрядний обробіток і внесли суміш 5 кг/га карбаміду + 3 кг/ га сульфат магнію + 1 кг/га WS NPK 20-20-20+TE. 

З кінця червня настала спекотна погода без опадів. Рослини кукурудзи, борючись зі спекою та посухою, скручують листя, а за тривалого впливу стресу їх листя жовтіє і висихає, починаючи з нижніх ярусів. Досліджувані гібриди поскручували й згодом почали скидати листя нижнього ярусу, і тільки в гібрида Меган листя скрутилися й підійнялися — рослини стали схожі на стовпчики. До того ж листя нижнього ярусу лишалося зеленим, а в нічний час не опускалися. У такому вигляді гібрид був до фази цвітіння — з постійно скрученим догори зеленим листям. І тільки під час цвітіння, яке настало на 2–7 днів раніше, ніж в інших гібридів, воно розпрямилося і в такому стані лишилося до збирання, причому нижній ярус рослини так і не скидали. 

Для підтримання рослин у критичній фазі та додаткового живлення було проведено третє позакореневе підживлення баковою сумішшю 5 кг/га сульфат магнію + 3 кг/га карбаміду + 1 кг/га WS NPK 20-20-20+TE. 

Двадцять другого жовтня почали молотити кукурудзу на цьому полі. Здивуванню фермера та його сусі дів не було меж — гібрид із найменшим ФАО дав найбільший урожай — 10,2 т/га, решта — від 6,5 до 8,5 т/га. Вологість зерна на момент збиранні у всіх гібридів коливалася від 13 до 14,5%. Окрім того, гібрид Меган у складному за погодними умовами 2020 році сформував повноцінні, повністю запилені качани завдовжки 21–22 см з 14–16 рядами насіння, а на 10–12% рослин сформувався й другий повноцінний качан. 

Вирощування гібридів кукурудзи в монокультурі ризиковане з огляду на нагромадження в ґрунті збудників хвороб і шкідників. Утім, однією з найнебезпечніших і найшкідливіших хвороб кукурудзи — сажки на досліджуваних гібридах не було виявлено, що вказує на високу толерантність генотипу до хвороб. 

Результати в регіонах 

Того ж року в Краснокутському районі Харківської області в не менш екстремальних умовах на великій виробничій площі по попереднику кукурудзи виростили гібрид кременисто-зубоподібного типу з урожайністю 9,3 т/га. У Лохвицькому районі Полтавської області отримали 8,0 т/га на піщаних ґрунтах із живленням 150 кг/га (10 : 25 : 20). 

Цікаві результати було отримано 2021 року в корпорації «Епіцентр АГРО» на Хмельниччині, де серед 29 гібридів середньоранньої групи відомих компаній за інтенсивної технології вирощування гібрид Меган показав урожайність 15,09 т/га і найменшу вологість зерна під час збирання — 21,4%. Це підтверджує факт універсальності гібрида щодо технологій вирощування. 

Цей результат у 2021 році непоодинокий. У Подільському районі Одеської області отримали понад 15,0 т/га, у Новоукраїнському районі Кіровоградської області — 10,0 т/га, у Вільшанському районі Кіровоградської області — 9,8 т/ га, де вирощували кукурудзу по кукурудзі за ощадливими технологіями. У Крижопільському районі Вінницької області по сої гібрид показав урожайність 9,5 т/ га, система живлення складалася тільки з 250 кг/га карбаміду. У Дніпропетровському районі Дніпропетровської області по картоплі отримали 9,0 т/га, у Кам’янському районі Дніпропетровської області по кукурудзі — 8,5 т/га на фоні 150 кг/га (10 : 25 : 20). 

Отже, дослідним шляхом доведено, що ранні гібриди кукурудзи кременисто-зубоподібного типу здатні за сприятливих умов формувати високий урожай із найменшою вологістю зерна на час збирання. 

Тож сійте перевірені гібриди — отримуйте максимальний прибуток.  

Інші статті в цьому журналі

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ