Техніка

Твердосплавне покриття чи наплавлення

 
 

Робочі органи ґрунтообробних агрегатів можуть бути захищені різними способами від зношування. На сьогодні припаяні пластини твердосплавних металів забезпечують ­найкращий результат. Проте вони є найдорожчими в прайс­листі. У нашому тесті ми порівняли долота з твердосплавним покриттям з оригінальними наплавленими робочими органами та показали фінансовий бік питання.

Кому обирати, тому й мізкувати! Це прислів’я, без сумніву, стосується і вибору швидкозношуваних деталей ґрунтообробних агрегатів. Поряд з оригінальними запчастинами є не лише різні постачальники, а й різноманітні технології, між якими має обирати сільгоспвиробник. Також існують і стандартні версії робочих органів із наплавленням чи твердосплавним покриттям, які, звичайно, є найдорожчими. Такі запчастини дуже охоче копіюють багато виробників і продають як «копії» чи «замінники». Зазвичай розбіжності цін не дуже великі, якість — така сама. До того ж продають їх в основному тільки великі гравці на ринку сільськогосподарських запчастин, які, звичайно, перебувають у жорсткій конкуренції між собою.

Ухвалити рішення про купівлю стає важче ще тоді, коли мова заходить про додаткове покриття чи захист робочих органів. Виробники тут заявляють значно більші ресурси, проте й ціни є значно вищими. І тут завжди постає дилема: чи дійсно вищі ціни є у здоровому співвідношенні до більшого строку експлуатації.

Долота, що захищені наплавленням шляхом наварювання («броньовані»), тривалий час є представленими на ринку. Довший ресурс таких деталей доведено, значно вища ціна — також. Проте найлюксовішим варіантом на сьогодні є робочі органи з твердосплавним покриттям, які обіцяють ще довший строк експлуатації й ще тонший гаманець.

Ми порівняли «бронювання» й твердосплавне покриття лемешів, щоб оцінити економічність їх використання. Обидва варіанти люб’язно надала компанія LEMKEN. Твердосплавне покриття робочих органів вона розвиває разом із фірмою Betek — відомим промисловим спеціалістом у цій царині.

У зоні найбільшого впливу на долото припаюється пластина зі спеціального сплаву, яка й збільшує ресурс робочого органа. Сам леміш також спеціально розробили LEMKEN і Betek й виготовили шляхом кування. Основана родзинка процесу полягає не в тому, щоб створити суперзносостійкі леговані деталі. Нові деталі мають бути відповідної форми й міцно кріпитися до несних конструкцій. До того ж і сам леміш, на який наносять захисне покриття, має слугувати довше, ніж його дорогий захист.

Кріплення леміша також має бути добре вивіреним. Яка користь буде з високоякісної деталі з найвищим ресурсом, якщо ми її загубимо в полі через те, що позлизувалися головки кріпильних болтів. Дуже часто тільки теоретичні розрахунки таких важливих параметрів на практиці приводили до великих проблем.

Також розчаровує, що нанесений захист передчасно відвалюється, бо несний матеріал підносився. У такому разі дорогий твердосплавний захист мав би ще слугувати замість того, щоб бути навіки загубленим на полі.

Питання в продуктивності: грубо сказати, яким саме варіантом доліт — чи то броньованих, чи то з твердосплавним покриттям — можна обробити більше площі, на жаль, не можна — саме агрофон відіграє дуже значно роль. Абразивність ґрунту — на першому місці, далі — вологість, наявність каміння й, звичайно, бажана швидкість руху.

Наступним важливим питанням є те, на скільки довше прослужить дорожчий леміш, порівнюючи з дешевшим і менш якісним варіантом? Порівняння має проводитися завжди в однакових умовах, основи яких ми описали вище. Інші аргументи не приймаються.

Зрозумілим є і те, що інвестиції в дорогі, якісніші робочі органи, звичайно, є доцільним тоді, коли обіцяне підвищення ресурсу справді є. На це клієнт має сподіватися, бо бажаний результат досягається також не завжди. Щоб ви не проводили зайвих експериментів і не помилилися з вибором, ми провели порівняння доліт стерньового культиватора. Чому саме культиватор? Бо на ньому за великої ширини захвату можна встановити багато різних робочих органів, які працюватимуть в однакових умовах.

На стерньовому культиваторі Lemken Karat 9 із шириною захвату 5 м одну половину агрегата ми оснастили лемішами з наплавленням (ручне нанесення), а другу половину — лемішами з твердосплавним покриттям. Деталі були новими для кожного виду. Також ми встановили долота на агрегаті таким чином, що кожна партія працювала в однакових умовах. Це означає, наприклад, що коли леміш із твердосплавним покриттям іде за колесом трактора, то й леміш із наплавленням має виконувати таку саме роботу. Ми розподілили леміші рівномірно як у рядах лап, так і на крайніх робочих органах (схема «Розподіл доліт»).

Насамперед ми хотіли з’ясувати, на скільки довше «ходитимуть» леміші з наплавленням, як порівняти з «броньованими». З однаковими часовими проміжками ми оглядали активний стан зносу доліт.

РОЗПОДІЛ ДОЛІТ
Ця схема пояснює, як саме були розподілені лапи із твердосплавним покриттям і напайкою на культиваторі.
Особливому навантаженню піддавались леміші, які працювали по колії трактора. Менше всього роботи припадало на
останній ряд лап. Правильний розподіл є базою достовірного порівняння.

Через те, що дослід проводили не протягом одного дня й не завжди була можливість фізично за всім спостерігати (але прагнули добитися найбільш правдивих результатів) перед монтажем на культиватор ми зробили своє маркування на леміші з твердосплавним покриттям. А саме: пофарбували задню стінку леміша старим автомобільним лаком, який, до речі, ще треба пошукати. Таким чином ми максимально унеможливили підміну лемішів, що могло вилитись у збільшений їх ресурс під час оголошення результатів.

Те, що дизайн лемішів із наплавленням є не просто маркетинговим рішенням, ми побачили відразу. Носик лапи захищено твердосплавною пластиною у вигляді кутника, який нібито надітий і припаяний до різальної крайки деталі. Таким чином виробник вирішує питання зношування несного матеріалу під пластиною, що призводить до її передчасного відламування. Альтернативним варіантом лемішів у нашому тесті є деталі з позначенням «КР8», звичайні стальні лапи завширшки 80 мм, які посилюються на заводі Lemken шляхом наварювання.

Коротко про результати: у нашому тесті леміші з твердосплавним покриттям відходили (понад 700 га на піщаних і кам’янистих ґрунтах) у п’ять разів більше часу, ніж із наплавленням. Примітним є і те, що робочі органи з покриттям до останнього дня використання зберігають свою початкову довжину. Тобто вони працюють із незмінною здатністю до заглиблення й там самим гарантують оптимальне перемішування. На долотах, які з часом зношуються і стають коротшими, щоб досягти кращого перемішування, потрібно регулярно налаштовувати робочі органи.

Не слід забувати в цьому випадку й про те, що за збереження початкової форми леміша та кута його атаки, потреба в тязі є такою самою, як за нових робочих органів. Леміш, що зносився й став коротшим, має вже зовсім інший кут входження в ґрунт. Також потреба в тяговій силі помітно зростає, що, звичайно, відіб’ється на витраті пального.

Розрахунок витрат у використанні різних лемішів
 

У загальному підрахунку витрат можна було б викреслити час на монтаж і пов’язані з ним витрати на заміну робочих органів. У такий момент агрегат простоює в будь-якому разі, й, звичайно, заміна припадає на гарячий сезон. Для культиватора з 18 лапами ми заміряли 1,5 год, які потрібні для їх повної заміни.

Також болти, що кріплять долота, для такої робочої ширини — не дріб’язок. Згідно з прайсом на запчастини, один спеціальний болт коштує 1,5 євро. У цьому разі кожна заміна 18 лемішів становитиме 27 євро.

Зверху та збоку самих доліт на лапі кріпляться так звані напрямні пластини. Вони є також розхідниками, але зношуються на багато менше. Було помічено, що леміші з твердосплавним покриттям позитивно впливають на зменшення зношення цих пластин.

Висновок: у нашому досліді ми встановили, що долота з твердосплавним покриттям мають у п’ять разів більший ресурс проти лемішів із наплавленням. Загальна оброблена площа в нашому випадку становила 700 га. Ідеться про піщаний регіон із каменистим ґрунтом. Проте вирішальним у кожному окремому випадку є саме часова різниця у використанні, порівнюючи з дешевшими «інструментами». Досягнута продуктивність здебільшого залежала від місцевих умов.

Дуже позитивним уважаємо той факт, що впродовж випробування ми не загубили жодного дорогого долота з твердосплавним покриттям.

У жодному разі ми не критикуємо цей параметр у лемішів із наплавленням, оскільки давно всім відому проблему розв’язали фірми Betek і Lemken шляхом спеціально кованої форми несної деталі та способом і місцем кріплення її захисту.

У тяжких муках вибору слід пам’ятати те, що рахунок ставатиме все цікавішим тоді, коли весь набір доліт доводиться змінювати все частіше. Це залежить від властивостей ґрунту й обробленої площі. Для немалого агрогосподарства така інвестиція окупиться, звичайно, швидше. Проте рано чи пізно настане той момент, коли леміші з твердосплавним покриттям слугуватимуть багато років.

Чи вигідними будуть такі інвестиції на такий тривалий час, треба обраховувати в кожному випадку окремо. Адже ні для кого не секрет, що долота з твердосплавним покриттям є від інших виробників.

 
 

Зважаючи на загальний ресурс близько 700 га (у нашому тесті), загальна економія витрат за оснащення культиватора лемішами з твердосплавним покриттям на противагу лемішам з наплавленням становила 1566 євро. А це — 54%.

До цього разючого результату слід зарахувати й витрати на напрямні пластини, які змонтовані над лемішем чи збоку від нього. За застосування доліт із наплавленням під час обробітку 700 га було замінено 20 пластин. Завдяки особливому дизайну (формі) доліт із твердосплавним покриттям і більшому перекриттю ми замінили всього 12 напрямних пластин. У грошовому еквіваленті це ще одне додаткове джерело економії в розмірі 180 євро за 8 пластин (за ціни 22,50 євро/шт.).

журнал “The Ukrainian Farmer”, червень 2019 року

Усі авторські права на інформацію розміщену у журналі “The Ukrainian Farmer” та інтернет-сторінці журналу за адресою https://agrotimes.ua/journals належать виключно видавничому дому «АГП Медіа» та авторам публікацій, згідно Закону України “Про авторське право та суміжні права”.
Використання інформації дозволяється тільки після отримання письмової згоди від видавничого дому «АГП Медіа».

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ