Овочі-Ягоди-Сад

Трактори для садівництва

Трактори для садівництва
Трактори для садівництва

 

Окрім необхідної потужності, однією з головних вимог до садівничого трактора є можливість агрегатування зо всіма знаряддями, які використовуються для механізації садівництва.

  

Трактори для інтенсивного садівництва, враховуючи схеми садіння й низьке розташування нижнього ярусу насаджень, повинні мати характеристики, які відрізняються від характеристик тракторів для загального землеробства. Причини зрозумілі: обмеженість простору для маневрів диктує вимоги щодо компактних розмірів і малого радіуса розвороту машини. Через широку лінійку типорозмірів і номенклатури знарядь для догляду за садом трактор повинен мати достатню потужність і універсальну задню навіску, а для запобігання пошкодженням нижнього ярусу дерев – прийнятну висоту. Для універсалізації використання бажана передня навіска і вал відбору потужності; для внесення пестицидів і добрив – герметична кабіна; для робіт із навантажувально-завантажувальними механізмами – реверсивність робочого місця оператора. Цим вимогам відповідають спеціальні трактори, які випускаються провідними спеціалізованими компаніями.

 

Потреби в тракторах для садівництва в Україні реалізуються переважно за рахунок машин європейських і американських брендів, тракторів виробництва спеціалізованих підприємств, а також тракторів білоруського і китайського виробництва. Слід зазначити, що оснащення господарств садівничої галузі спеціалізованими тракторами здійснюється фрагментарно і безсистемно. Більшість господарств пристосовують для садівництва трактори загального призначення, зокрема китайського виробництва. Вони мають менші габаритні розміри, але не є спеціально призначеними для садів.

 

Білоруські трактори

 

Як спеціальні трактори для садівництва Мінський тракторний завод позиціонує дві моделі – «Беларус 921.3» і «Беларус 921.4». Ці моделі є модифікаціями універсально-просапного трактора «Беларус 922.3» і відрізняються від нього шириною, яка становить 1600 мм («Беларус 922.3» має ширину 1970 мм), і висотою 2380 мм («Беларус 922.3» має висоту 1970 мм). Трактори мають достатньо потужні двигуни 90,7 і 94 к. с. відповідно.

 

Трактори оснащені механічною трансмісією, яка дає змогу працювати з 18 передніми й 4 задніми передачами.

 

Задня гідроначіпна система і задній вал відбору потужності (540 і 1000 об./хв.) дозволяють працювати з начіпними й причіпними знаряддями та активними робочими органами з приводом від ВВП трактора. Модифікація «Беларус 921.4» разом із заднім має передній гідроначіпний пристрій, що розширює універсальність застосування машини в технологіях садівництва. Слід зазначити, що виробник не пропонує опційне оснащення переднім валом відбору потужності.

 

John Deere

 

 

Компанія Deere & Company World Headquarters пропонує для роботи в садах трактори серії 5Е і 5G. Ширина моделі 5Е становить 1,22 м, моделі 5GV – 1,3 м, тож вони можуть працювати в найвужчих міжряддях. Трактори моделі 5GF мають ширину 1,5 м, а моделі 5RN – 1,86 м, що також задовольняє сучасні схеми насаджень. Машини оснащені дизельним двигуном потужністю 80 або 90 к. с. та об’ємом 4,5 л.Зазначені трактори мають задній гідроначіпний пристрій вантажопідйомністю 1530 кг і вал відбору потужності з частотою обертання 540 об./хв. Трактори випускаються як з кабіною, так і з захисними дугами.

 

У стандартній комплектації машина має механічну трансмісію з 12 передачами переднього та 12 передачами заднього ходу. Як опція може бути встановлена трансмісія на 24 передачі в кожному напрямку.

 

 

Fendt

 

Корпорація AGCO під брендом Fendt для технологій садівництва і виноградарства постачає трактори серії Fendt 200 Vario в модифікаціях: Fendt 207 V/F, Fendt 208 V/F, Fendt 209 V/F/P, Fendt 210 V/F/P, Fendt 211 V/F/P потужністю від 70 до 110 к. с.

 

Ці трактори випускаються в трьох комплектаціях:

 

  • модель V, вузькоколійний трактор для роботи у виноградниках;
  • модель F, середньоколійний трактор для роботи в садах і виноградниках;
  • модель P, ширококолійний трактор для роботи в садах.

 

Трактори Fendt можуть використовуватися практично за всіх схем закладання саду, починаючі з ділянок, що мають ширину міжрядь 1,5 м. Трактор здатен працювати практично з усією номенклатурою знарядь в сучасних технологіях садівництва та всіма їх типорозмірами. Можливе дообладнання трактора безступеневою КПП, переднім ВВП з різною кількістю обертів або заднім синхронним ВВП, низькою або стандартною кабіною.

 

Deutz Fahr

 

Відомий виробник складної сільськогосподарської техніки компанія Deutz Fahr для застосування у садівництві пропонує спеціалізовані трактори моделі Agroplus, машини випускаються в трьох комплектаціях V, S, i F.

 

Модель V є вузькоколійним трактором з шириною колії 1,16 м та низькою кабіною; модель F – ширококолійний трактор (колія 1,43 м); модель F – універсальна з шириною 1,26 м. Трактори Agroplus комплектуються три- або чотирициліндровим дизельним двигуном.

У базовій комплектації трактори оснащені коробкою передач Over Speed, яка має 30 передач вперед і 15 назад.

 

Усі модифікації тракторів Agroplus у базовій комплектації також мають задній вал відбору потужності та опційно комплектуються переднім ВВП зі швидкістю 1000 об./хв., гідравлічна система машин має насос продуктивністю 54 л/хв. і гідравлічну систему приводу робочих органів. Трактори можуть постачатися із захисними дугами або із звукоізольованою, герметичною та оснащеною кондиціонером кабіною.

 

Ще однією моделлю спеціального трактора компанії Deutz Fahr є трактор Agroplus F Ecoline, особливістю якого є низьке розташування робочого місця, коротка колісна база, підвищена маневреність і двигун, який оснащений пристроєм EGR для внутрішньої рециркуляції вихлопних газів.

 

Трактори випускаються в шести модифікаціях, які різняться між собою потужністю (від 62 до 96 к. с.) та конструкцією дизельного двигуна.

 

На тракторах Agroplus F Ecoline встановлена механічна трансмісія, яка забезпечує п’ять передач з максимальною швидкістю 40 км/год. і синхронізованим реверсором. На замовлення коробка передач може бути оснащена механічним мініредуктором, щоб забезпечити тридцять передач (20+10), або спеціальним редуктором, за допомогою якого можна отримати ще більший вибір діапазону передач (30+15).

 

Задній механізм відбору потужності розрахований на 540 і 1000 об./хв., його зчеплення  є механічним і здійснюється за допомогою важеля. Задній гідравлічний начіпний пристрій має вантажопідйомність 3000 кг і оснащений системою визначення зусилля в третій точці.

 

Massey Fеrguson

 

 

Компанія Massey Fеrguson корпорації AGCO пропонує трактори для садівництва серії MF-3600. Кожна модель має чотири модифікації з різною шириною машини, комплектується кабіною або платформою. Потужність двигуна – 69–102 к. с. Версія V призначена для роботи в найвужчих міжряддях і має ширину 1–1,3 м. Версія S призначена для роботи в інтенсивних садах і має ширину 1,3–1,6 м. Версія F також вписується в технології інтенсивного садівництва з колією шириною 1,5–1,8 м. Версія GE призначена для роботи в міжряддях інтенсивного саду із обмеженим по висоті простором (сад, в якому встановлено протиградові сітки), ширина – 1,15–1,4 м. Трактор може бути укомплектований кабіною або відкритою платформою.

 

У базовій комплектації трактора серії MF-3600 встановлено механічну коробку передач з трьома діапазонами і чотирма синхронізованими передачами, які забезпечують 12 передач вперед і 12 назад.

 

Опційно машини можуть комплектуватися механічною трансмісією з 24 передачами вперед і 24 назад, електрогідравлічною трансмісією типу Speedshift (24 вперед і 24 назад) і комбінованою електрогідравлічною трансмісією типу Powershuttle + Speedshift (24 вперед і 12 назад) з електрогідравлічним переключенням.

 

Однією з відмінностей тракторів серії MF-3600 є система викиду відпрацьованих газів, яка розташована не на капоті, а вертикально в задній частині кабіни, що знижує рівень шуму і не забруднює плоди в сучасних інтенсивних садах.

 

CLAAS

 

Компанія CLAAS відома передусім потужною зерно- і кормозбиральною технікою. Для садівництва і виноградарства вона виготовляє трактори серії NEXOS. Машини випускаються в трьох варіантах ширини – модель VE має ширину 1 м, модель VL – 1,26 м, модель F – 1,46 м. Потужність двигуна в різних модифікаціях машин варіюється: NEXOS-210 має потужність 72 к. с., NEXOS-220 – 82, NEXOS-230 – 88 і NEXOS-240 – 101 к. с.

 

Трактори модифікацій 210, 220 і 230 оснащені чотирициліндровим компактним двигуном об’ємом 3,2 л, двигун NEXOS-240 має об’єм 4,5 л. У базовій комплектації трактори мають механічну трансмісію, яка забезпечує 12 передніх і 12 задніх передач.

 

Машини можуть бути укомплектовані чотирма варіантами трансмісії:

 

  • 12V/12R з механічним реверсуванням;
  • 24V/24R з механічним реверсуванням та механічним понижувальним редуктором;
  • 24V/24R з механічним реверсуванням і двоступеневим перемикачем під навантаженням TWINSHIFT;
  • 24V/12R з гідравлічним реверсуванням REVERSHIFT і двоступеневим перемикачем під навантаженням TWINSHIFT.

 

У базовій комплектації трактори серії NEXOS оснащені гідравлічною системою з двома насосами продуктивністю 85 л/хв., при цьому 59 л/хв. забезпечується одним насосом і використовується для забезпечення секцій розподілювача і заднього начіпного пристрою. У разі встановлення переднього начіпного пристрою гідросистема може бути оснащена трьома насосами загальною продуктивністю 111 л/хв. Таким чином подача на начіпні пристрої, рульове керування і секції гідророзподілювача здійснюється незалежно.

 

Case IH

 

 

Відомий виробник сільськогосподарської техніки компанія Case IH Agriculture має серію спеціальних тракторів для садівництва. Це лінійка Quntum, яка має 3 модифікації з різною шириною машин і 13 моделей, що різняться  потужністю двигуна та габаритною шириною машин.

 

Модель V призначена для роботи у вузьких міжряддях і має ширину 1,06 м; модель N призначена для роботи в інтенсивних садах і має ширину 1,24 м; модель F має найбільшу в модельному ряді ширину, а саме 1,4 м.

 

Трактори модельного ряду Quntum оснащені 4-циліндровими дизельними двигунами потужністю 65, 78 і 88 к. с. (об’єм 3,2 л), двигуни потужністю 97 і 106 к. с. мають об’єм 4,5 л. У стандартній комплектації трактори мають механічну трансмісію, яка дозволяє працювати з 16 передачами вперед і 16 назад. Опційно машини можуть комплектуватися трансмісією типу Powershift з двома діапазонами, яка дозволяє мати 28 передніх і 16 задніх швидкостей.

 

Електрогідравлічна система управління дає змогу зручно маневрувати в міжряддях насаджень, при цьому радіус повороту при повному приводі становить від 3,065 до 3,44 м.

 

У стандартній комплектації ці трактори мають задню гідроначіпну систему вантажопідйомністю 2600 кг та задній ВВП на 540 об./хв. Опційно може бути встановлений ВВП потужністю 1000 об./хв.

 

У тракторів серії V і N гідравлічну систему можна укомплектувати стандартним насосом продуктивністю 25 л/хв. або високопродуктивним потужністю 35 л/хв., останній використовується на тракторах серії F. В опційних комплектаціях продуктивність гідравлічного насоса може бути збільшена до 64 л/хв. Кабіну обладнано кондиціонером та системою фільтрації повітря.

 Таблиця. Модельний ряд тракторів Quntum

Модель

Версія

Двигун, к. с.

Quntum 65

V

65

Quntum 75

V/N/F

78

Quntum 85

V/N/F

88

Quntum 95

V/N/F

97

Quntum 95

V/N/F

106

 

GOLDONI

 

Італія відома своїми традиціями виробництва садівничої продукції, тому природно, що компанії цієї країни виробляють трактори та іншу техніку для проведення робіт у саду. Однією з таких компаній є GOLDONI. Модельний ряд її тракторів представлений машинами з потужністю від 20 до 95 к. с. Ці трактори можуть бути обладнані і переднім начіпним пристроєм, і переднім валом відбору потужності.

 

Найбільша і найпотужніша модель тракторів GOLDONI серії Star має колію шириною від 1,47 до 1,8 м, а габаритна висота найбільшої машини становить 2,273 м.

 

Трактори GOLDONI всіх модельних рядів можуть випускатися з кабіною і платформою. Вантажопідйомність заднього начіпного пристрою, що становить до 2500 кг, і переднього до 1000 кг дозволяють використовувати трактори на всіх технологічних операціях у садівництві.

 

Landini

 

Італійський холдинг ARGO TRACTORS Spa. також є одним з лідерів виробництва тракторів для садівничої галузі, він відомий тракторами марки Landini. Спеціальні трактори для садівництва представлені модельним рядом REX. Вони випускаються в чотирьох версіях по ширині. Версія F має ширину 1,44 м, її призначено для фруктових інтенсивних садів. Версія GE має ширину 1,41 м, варіант без кабіни призначений для фруктових інтенсивних садів з обмеженнями по висоті. Версія GTшириною 1,55 м призначена для фруктових інтенсивних садів з міжряддями від 3 м. Версію V створено для виноградників.

 

Машини ряду REXоснащені три- й чотирициліндровими дизельними двигунами Perkins потужністю 68, 74, 79, 83, 92,5, 104 і 110,2 к. с. Також трактори можуть комплектуватися цілим рядом трансмісій залежно від потреб господарства. Вантажопідйомність заднього начіпного пристрою становить 2600 кг, а у версії GT – 3250 кг. Гідросистема модельного ряду REXдозволяє встановлювати до п’яти пар задніх та п’яти пар передніх гідровиводів із загальною продуктивністю 82 л/хв., які дають змогу виконувати всі технологічні операції.

 

 

Андрій Мігальов

Південноукраїнська філія УкрНДІПВТ ім. Л. Погорілого

журнал “Садівництво по-українськи”, квітень 2014 року

 

 

 

Усі авторські права на інформацію розміщену у журналі Садівництво по-українськи та інтернет сторінці журналу за адресою https://agrotimes.ua/journals належать виключно видавничому дому «АГП Медіа» та авторам публікацій, згідно Закону України “Про авторське право та суміжні права”.
При використання інформації з подальшим будь-яким відтворенням, републікацією, поширенням, переробкою, перекладом, включенням її частин до інших творів обов’язкове посилання на журнал  Садівництво по-українськи   із гіперлінком https://agrotimes.ua/journals.
Використання інформації дозволяється тільки після отримання письмової згоди від видавничого дому «АГП Медіа».
Інші статті в цьому журналі
Садівництво по-українськи
Садівництво по-українськи
Садівництво по-українськи
2
Статті з журналу:

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ