Техніка

Техніка для сівби зернових

Техніка для сівби зернових

Огляд конструктивних особливостей різних типів зернових сівалок допоможе краще зорієнтуватися під час вибору.

  

Сівба є одним із важливих агротехнічних заходів, від якого залежить урожайність сільськогосподарської культури. Відповідно максимальна увага приділяється якості її виконання сівалкою, оптимальним застосуванням агрегата в конкретних умовах господарювання. Якщо раніше більше уваги приділяли агрегатам для просапних культур, то сьогодні посівні комплекси для зернових також вийшли на новий рівень вимог, суттєво зросла кількість модельних і конструктивних лінійок техніки, що потребує від спеціалістів і керівників господарств глибше та детальніше орієнтуватися в технічних рішеннях.

Головна технічна складова сівалок — їх висівні апарати. Залежно від умов роботи (агрофон, на якому працює машина) їх поділяють на сівалки для сівби за попередньо підготовленим ґрунтом (рядкові), ґрунтообробно-посівні машини та сівалки прямого висіву (стернові). Детальніше зупинимося на технічних особливостях та призначенні найбільш характерних моделей деяких посівних комплексів.

 

Рядкові сівалки

 

Характерними ознаками конструкцій рядкових сівалок із механічними висівними апаратами є потужна рама, на яку монтують посівний бункер із котушковим висівним апаратом, прикріпленим до дна бункера, опорно-привідні колеса з механізмом приводу та сошники. До такого типу належать сівалки СЗ-3,6 «Астра», СЗ-5,4 «Астра», СЗМ-4 «Ніка», СЗМ-6 «Ніка», Rasat 3000, Multidrill eco-line 300 A, 2SF 30, 3S-3000F Great Plains, Polonez 3/550 Unia, Amazone 08 Super Amazonen-werke, DKL 300 Hassia, Mega 600, Maria 400 Gaspardo, Vitasem 300 Poettinger та ін.

Фото 1. Агрегат ґрунтообробно-посівний із дисковими робочими органами АППА-6-02

 

Для забезпечення рівномірності сівби зарубіжні фірми пропонують удосконалені типи котушкових висівних апаратів — штифтові, зубчасті з комірками для насіння, комбіновані для висіву дрібного та великого насіння. Lemken обладнує механічні сівалки дозувальними котушками з гвинтовими зубами, а Bourgault комплектує агрегати дозувальними робочими органами у вигляді шнека з пластиковою навивкою, який дозволяє висівати насіння різних розмірів. Рівномірність потоку та вивільнення котушки від прилиплих насінин досягається застосуванням вібрації привідного вала дозувальних котушок. Вібраційний момент привідного вала створюється обгінними муфтами в середині коробки передач (Amazone 08 Super).

Ширина захвату сівалок із механічними висівними апаратами обмежується кількістю дозувальних котушок. Для підвищення продуктивності сівби створюються широкозахватні агрегати за допомогою зчіпок. Проте підвищення продуктивності не є кратним кількості сівалок у зчіпці, бо отримуємо маломаневрений громіздкий агрегат. Хоч його продуктивність вища і є певний ефект в економії пального, проте ці переваги не завжди є істотними. До того ж створюються незручності під час транспортування та переведення сівалки з транспортного положення в робоче та навпаки.

Для зменшення цих проблем зарубіжні фірми виготовляють широкозахватні дво- й трисекційні сівалки. Great Plains пропонує 3S4000F — трисекційну сівалку із шириною захвату 12,16 м і модель 2SF30 — двосекційну із шириною захвату 9,12 м. AGCO має трисекційну сівалку Challenger 9530, в якій секції з’єднано за допомогою шарнірних механізмів: внаслідок такого конструкційного рішення досягається копіювання рельєфної поверхні поля та рівномірності глибини висіву. Крайні секції незалежно від центральної можуть опускатися на 15° і підніматися на 20°.

Фото 2. Пневматична сівалка-культиватор «Сіріус-10»

 Пневматична сівалка-культиватор «Сіріус-10»

Великого поширення набули сівалки з пневматичним висівним апаратом, що сконструйовані на основі централізованого бункера, централізованого формування загального потоку насіння з подальшим його пневмотранспортуванням до розподільчих головок, розподілом насіння та подачею до сошників. Наявність централізованого бункера, однієї чи кількох висівних котушок загального розподілу потоку насіння дають змогу спростити конструкцію сівалки. Під бункер встановлюють підсилену раму, а загортальні робочі органи розміщують на окремій полегшеній рамі. Тому рядність цієї сівалки не залежить від ширини бункера.

Деякі типи рядкових сівалок обладнано пневмомеханічним висівним апаратом, який складається з дозувальних котушок, що розміщені вздовж бункера та пневмосистеми для транспортування насіння до сошників. Так, подібне рішення бачимо в S061 Pomorzanin Rolmasr, СПП-4,5, МВЗ-4,5 «Меланія».

  

Ґрунтообробно-посівні агрегати

 

Для зменшення витрат пально-мастильних матеріалів, кількості одиниць техніки (за рахунок суміщення операцій) і забезпечення оптимальних агротехнічних термінів сівби застосовують ґрунтообробно-посівні агрегати. Машинобудівні фірми створюють ці агрегати на базі ґрунтообробних із пасивними робочими органами або з активним приводом робочих органів. Різниця між пасивними й активними полягає в тому, що в першому випадку до сівалки додається начіпний агрегат, який виконує розпушування, вирівнювання, культивацію та прикочування, а в другому — ротаційна борона з приводом від вала відбору потужності трактора. Як правило, ґрунтообробно-посівні агрегати можуть застосовуватися в традиційній, мінімальній, а інколи й нульовій технологіях обробітку ґрунту.

Фото 3. Посівний механізм сівалки Maestro CC

Посівний механізм сівалки Maestro CCТакі агрегати мають в основному два види компонування: начіпляння сівалки на сумісний за шириною ґрунтообробний агрегат, тобто просте поєднання двох машин та ґрунтообробно-посівний агрегат блочно-модульного типу.

У ґрунтообробно-посівних агрегатах для сівби по зораному ґрунту в основному застосовують дискові сошники, а на легких ґрунтах можливе застосування анкерних робочих органів. Агрегати, призначені для сівби зернових за мінімального обробітку, комплектуються однодисковими сошниками різних конструкцій; у більшості моделей передбачено механізми групового або індивідуального натискання сошника на ґрунт. Сівалки, які обладнано однодисковими сошниками, задовільно виконують технологічний процес. Проблеми виникають лише під час сівби на полях із значною масою рослинних решток і на вологих глинистих або, навпаки, на піщаних ґрунтах. Тоді диски працюють ненадійно.

 

Сівалки для прямої сівби

 

За конструктивними ознаками розрізняють сівалки прямого висіву з дисковими та зубовими сошниками. Моделі з дисковими сошниками обладнано залежно від типу одним, двома або трьома дисками на кожний висівний робочий орган. Диски бувають гладкими, зубчастими або хвилястими. Якщо хвилясті диски добре переміщують і розпушують ґрунт, то гладкі виконують це мінімально. За обробітку гладкими дисками ґрунт під посівною борозенкою частково ущільнюється, що для посушливих областей є перевагою; крім того, малий вплив робочих органів на ґрунт не спричиняє втрат вологи. У вологих умовах, навпаки, щільний ґрунт під посівною борозною є швидше недоліком, оскільки всотування атмосферної вологи у посівній борозенці може зменшитися. Унаслідок надмірних опадів у посівній борозенці бракує кисню, що негативно впливає на розвиток рослин. На вологих і в’язких ґрунтах через недостатнє розпушування дисковим сошником часто не вистачає грудочок ґрунту для прикриття насіння, через що посівні борозенки частково залишаються відкритими.

 

Результати випробувань

 

Протягом минулого року ми випробували кілька зернових сівалок. Ось їх результати.

 

Посівний комплекс ATD 11.35

Підготовка ґрунту для сівби проведена за технологією мінімального обробітку й складалася з дискування у два сліди. Передпосівний обробіток не виконувався. Глибина розпушеного шару ґрунту становила 5–8 см. Склад ґрунту характеризувався наявністю грудок різних фракцій, зокрема грудок розміром понад 50 мм було 15,7–33,3%. Посівний комплекс працював в агрегаті із закордонним трактором і виконав сівбу на робочій швидкості 11,2 км/год.

Під час сівби посівний комплекс забезпечив незначне відхилення від встановленої норми висіву насіння: установлена норма — 280 кг/га, а фактична — 278,4 кг/га. Фактична середня глибина загортання насіння становила 41 мм за коефіцієнта варіації 16,5%. На величину цього коефіцієнта вплинуло те, що на поверхні ґрунту були рослинні рештки.

Усе насіння було загорнуто в ґрунт, зокрема на задану глибину 89,7% висіяного. Продуктивність за змінним часом становила 8,66 га/год.

Питома витрата палива за змінним часом становила 4,56 кг/га.

Найбільш економічно ефективним є застосування цього посівного комплексу на великоконтурних полях із підвезенням насіння та добрив.

 

Сівалка зернова Rapid A 800С

Поля, на яких випробовувалася ця сівалка, характеризувалися темно-сірими лісовими середньосуглинковими ґрунтами з вологістю 13–20,4% і твердістю 0,5–1,5 МПа, рівнинними рельєфом і мікрорельєфом. Глибина розпушеного шару ґрунту становила 6–10 см. У фракційному складі розпушеного ґрунту переважали дрібні грудки розміром до 10 мм. Передпосівний обробіток ґрунту — культивація в один слід.

Для сівби застосовувалося насіння озимого ячменю сорту «Одеський 17» із вологістю від 13,2–13,7%. Посівна придатність насіння —96,5–98,8%.

Сівалка працювала в агрегаті із закордонним трактором і проводила сівбу на робочій швидкості 12,1 км/год. Під час виконання технологічного процесу вона забезпечила незначне відхилення від установленої норми висіву насіння: задана норма висіву — 230 кг/га, а фактична — 228,2 кг/га. Фактична середня глибина загортання насіння становила 30 мм за коефіцієнта варіації 11,8%. Усе насіння було загорнуто в ґрунт, зокрема на допустиму глибину 98,3% висіяного.

Продуктивність за змінним часом становила 6,1 га/год. Питома витрата палива за змінним часом — 7,1 кг/га.

 

 

Василь Думич, завідувач лабораторії

Андрій Труш, інженер першої категорії

Львівська філія УкрНДІПВТ ім. Л. Погорілого

 

 

 

Усі авторські права на інформацію розміщену в журналі The Ukrainian Farmer та інтернет сторінці журналу за адресою http://www.agrotimes.net/journals належать виключно видавничому дому «АГП Медіа» та авторам публікацій, згідно Закону України “Про авторське право та суміжні права”.

При використання інформації з подальшим будь-яким відтворенням, републікацією, поширенням, переробкою, перекладом, включенням її частин до інших творів обов’язкове посилання на журнал The Ukrainian Farmer з гіперлінком http://www.agrotimes.net/journals.  

Використання інформації дозволяється тільки після отримання письмової згоди від видавничого дому «АГП Медіа».

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ