Агромаркет

Аграрний бюджет — 2014

Аграрний бюджет — 2014

Огляд витрат державної скарбниці на потреби розвитку сільського господарства, закладених у бюджеті нового року.

 

 Рік тому здавалося, що Верховна Рада продемонструвала чудеса небаченої швидкості роботи над законодавством: 45 хвили — і Державний бюджет України на 2013 рік було прийнято. Проте, як виявилося, парламентарі — запеклі олімпійці, вони завжди готові до нових рекордів: Державний бюджет України на 2014 рік прийняли за 5 хвилин. Мабуть, це досягнення треба включити до Книги рекордів Гіннеса, бо навряд чи законодавці якоїсь іншої країни похваляться чимось подібним.

Та точить сумнів: чи варто українцям пишатися такими сумнівними досягненнями народних обранців?

 

Любить — не любить…

 

14 січня 2014 року відбулася прес-конференція із доволі символічною назвою «Чи простягне бюджет-2014 рятівну руку для агросектора, чи агросектор простягне ноги?». Лідери Української аграрної конфедерації, Асоціації фермерів і приватних землевласників України, Українського клубу аграрного бізнесу, Союзу птахівників України висловлювали думки про те, що зниження світових і внутрішніх цін на зернові та пов’язані із цим збитки, значні логістичні затрати та дороге ресурсне забезпечення створюють катастрофічно несприятливі умови для ведення аграрного бізнесу в Україні. А ще бідкалися, що в проекті бюджету на 2014 рік майже не передбачено допомоги від держави.

«Подивившись проект бюджету на 2014 рік, ми зрозуміли, що уряд не любить селян», — так оцінив тоді ще проект бюджету віце-президент АФЗУ Микола Стрижак. Інша поважна організація — Аграрний союз України в листі голові парламентського комітету з питань аграрної політики й земельних відносин назвав основною рисою нового Держбюджету збереження тенденції до скорочення державної підтримки сільськогосподарського виробництва. І назвав цю тенденцію загрозливою та руйнівною для забезпечення продовольчої безпеки та експортного потенціалу держави.

Наприкінці грудня 2013 року перший заступник Міністра аграрної політики та продовольства Іван Бісюк оптимістично оцінював бюджет. Він казав про те, що підтримка дрібних і середніх сільгоспвиробників, кооперативів залишиться ключовою в бюджеті для аграрного сектора на 2014 рік; що аграрії зможуть скористатися програмами фінансового лізингу, надання кредитів фермерським господарствам, підтримки сільгоспкооперативів; що для малого та середнього бізнесу будуть доступними такі програми загального значення, як підтримка тваринництва та здешевлення кредитів і страхових платежів.

То де ж правда?

 

 

Розпорошені мільйони

 

Найбільше зростання видатків порівняно з 2013 роком (у понад 2 рази) передбачається на фінансову підтримку заходів в агропромисловому комплексі. Так і хочеться вигукнути «Ура!», і капелюхи — у повітря! Адже бюджетні кошти можна використати для:

    • створення та забезпечення резервного запасу сортового й гібридного насіння;
    • державної підтримки сільськогосподарської дорадчої служби;
    • здійснення заходів з охорони, захисту та раціонального використання лісів, наданих у постійне користування агропромисловим підприємствам;
    • селекції в рослинництві;
    • розвитку тваринництва;
    • часткової компенсації вартості складної сільськогосподарської техніки вітчизняного виробництва;
    • здійснення фінансової підтримки суб’єктів господарювання агропромислового комплексу через механізм здешевлення кредитів і компенсації лізингових платежів;
    • надання фінансової підтримки для створення оптових ринків сільськогосподарської продукції;
    • часткового відшкодування суб’єктам господарювання вартості будівництва та реконструкції тваринницьких ферм і комплексів і підприємств із виробництва комбікормів;
    • фінансування заходів із захисту, відтворення та підвищення родючості ґрунтів;
    • підтримки сільськогосподарських обслуговуючих кооперативів;
    • часткового відшкодування вартості будівництва нових тепличних комплексів;
    • виконання програми селекції у тваринництві та птахівництві на підприємствах агропромислового комплексу;
    • виплати субсидії на гектар посівів;
    • державної підтримки сільськогосподарських товаровиробників шляхом здешевлення страхових платежів (премій).

І на все це — аж 206 млн 779,9 тис. грн. На всю країну. Проте чи це багато? У перерахунку на орні землі — менше 7 грн/га. А ще є кредиторська заборгованість. Наприклад, уряд має борг у декілька мільйонів гривень перед сільськогосподарськими обслуговуючими кооперативами ще з 2012 року. Згадаємо, що у тому ж таки 2012-му на фінансову підтримку заходів в АПК було закладено понад 827 млн грн, і не вистачило кооперативам.

 

ВРХ ігнорує бюджетну підтримку

Може, щастя ховається у державних видатках на підтримку галузі тваринництва, яка має збільшитися аж на понад 38%? Нехай би й так — хіба хто проти? Лише, щоб підтримка була реальною, а не лише на папері. Бо є тривожні тенденції: незважаючи на цільову підтримку тваринництва, в Україні за 2013 рік порівняно з 2012 роком поголів’я ВРХ зросло лише на 1% — до 4,7 млн голів, а кількість корів навіть зменшилася на 0,4% — до 2,5 млн.

 

Ще кілька покращень

Лідерами бюджетних змагань можна назвати садівників та ринкових торгівців. На державну підтримку розвитку хмелярства, закладення молодих садів, виноградників та ягідників і нагляд за ними передбачили 700 млн грн. Звісно, це не рівень 2012 року (1 млрд), але й не 100 млн, задекларованих у проекті бюджету.

Не знаю, що допомогло лобістам оптових ринків сільгосппродукції – чи то пожежа на ринку «Столичний» у Києві, чи ще щось, але на фінансову підтримку створення оптових ринків сільськогосподарської продукції заклали 200 млн.

Істотно, на 25% порівняно з минулим роком, зростуть видатки на керівництво й управління у сфері агропромислового комплексу. Також майже на 25% зростуть видатки на керівництво у сфері ветеринарної медицини та фітосанітарної служби України. Усе правильно, бо інфляція: чиновник, щоб добре працювати, має й добре заробляти. Та й комунальні послуги не дешевшають.

А ще якимось чином рибники вибили майже на 10% більше коштів на підготовку кадрів у сфері рибного господарства вищими навчальними закладами І–ІІ рівнів акредитації, тобто найменш кваліфікованих робітничих кадрів. Плюс на 11 млн збільшиться підтримка селекції у рибному господарстві та відтворення водних біоресурсів у внутрішніх водоймах та Азово-Чорноморському басейні.

 

Бюджетні сироти

У казках сиріт завжди обділяли увагою та благами. У Держбюджеті 2014 року головною (і далеко не єдиною) сиротою стала Державна інспекція сільського господарства — їй виділено майже на 56% менше за попередній рік. Значить, будуть чергові реформи установи.

Фінансування прикладних наукових і науково-технічних розробок, виконання робіт за державними цільовими програмами та державним замовленням у сфері рибного господарства зменшиться також більше ніж удвічі.

«Переполовинені» також й інші видатки:

    • оздоровлення та відпочинок дітей працівників агропромислового комплексу;
    • підготовка, перепідготовка, підвищення кваліфікації робітничих кадрів, підвищення кваліфікації фахівців агропромислового комплексу;
    • заходи по боротьбі зі шкідниками та хворобами сільськогосподарських рослин, запобігання розповсюдженню збудників інфекційних хвороб тварин;
    • проведення державних виставкових заходів у сфері агропромислового комплексу;
    • міжнародна діяльність у галузі рибного господарства.

 

Серйозно — на 40% — зменшуються видатки на витрати Аграрного фонду, пов’язані з комплексом заходів зі зберігання, перевезення, переробки та експортом об’єктів державного цінового регулювання державного інтервенційного фонду. Чи буде спроможний Аграрний фонд виконувати функцій цінової підтримки й авансування діяльності сільськогосподарських товаровиробників?

Зовсім не передбачено кошти на такі видатки:

 

  • підготовка кадрів для агропромислового комплексу вищими навчальними закладами III–IV рівнів акредитації Національного університету біоресурсів і природокористування;
  • фінансова підтримка Української лабораторії якості та безпеки продукції агропромислового комплексу;
  • фінансова підтримка створення оптових ринків сільськогосподарської продукції;
  • видача державних актів на право приватної власності на землю в сільській місцевості. 

 

Виправлення помилок 

У фіналі бюджетного процесу влада згадала, що в закарпатському Солотвино через деформації земної поверхні відбуваються карстові провали, отож на їх ліквідацію та на екологічну реабілітацію території впливу гірничих робіт ДП “Солотвинський солерудник” заклала у держбюджет майже 18 млн грн (на рівні минулого року).

А ще наприкінці бюджетного процесу влада «впала в дитинство»: якщо в проекті бюджету видатки на оздоровлення та відпочинок дітей працівників АПК передбачалося лише 3,750 млн грн, то в бюджеті ця сума вже зросла до рівня минулого року – 7,7 млн.

  

Відкладена любов

Президент асоціації «Український клуб аграрного бізнесу» Алекс Ліссітса вважає, що Держбюджет-2014 змушує казати про можливе призупинення процесу розвитку та модернізації галузі. Міністр аграрної політики та продовольства України сподівається, що показники бюджету для аграрного сектора можна буде переглянути у травні цього року. Може й справді буде так: прийде весна, влада «розморозить» свою любов до аграріїв і протягне рятівну руку агросектору.

До речі, подібні сподівання були й щодо бюджету минулого року. Однак не склалося. Може на цей складеться? На фоні різноманітних криз залишається тільки вірити.

 

Порівняння видатків Держбюджету на аграрну сферу в 2012–2014 рр.

 

Найменування згідно з відомчою та програмною класифікаціями видатків і кредитування державного бюджету

2012 р.

2013 р.

2014 р.

Рівень видатків

2014 р. до 2013, %

Разом загальний і спеціальний фонди, млн грн

Міністерство аграрної політики та продовольства України

8 451 341,4

8 313 533,7

8 511 173,1

102,38

Апарат Міністерства аграрної політики та продовольства України

4 780 528,1

4 599 484,1

4 883 181,7

106,17

Загальне керівництво та управління у сфері агропромислового комплексу

40050,6

39757,8

49775,8

125,20

Дослідження, прикладні наукові та науково-технічні розробки, виконання робіт за державними цільовими програмами та державним замовленням у сфері розвитку агропромислового комплексу, підготовка наукових кадрів, наукові розробки у сфері стандартизації та сертифікації сільськогосподарської продукції, дослідження та експериментальні розробки у сфері агропромислового комплексу

166387,3

117578,3

107292,3

91,25

Оздоровлення та відпочинок дітей працівників агропромислового комплексу

100 00,0

7500,0

7500,0

100,00

Підготовка кадрів для агропромислового комплексу вищими навчальними закладами І–ІІ рівнів акредитації

125361,6

1107240,2

968484,7

87,47

Підготовка кадрів для агропромислового комплексу вищими навчальними закладами ІІІ–ІV рівнів акредитації, методичне забезпечення діяльності навчальних закладів

506267,6

1399943,3

1349101,4

96,37

Підготовка, перепідготовка, підвищення кваліфікації робітничих кадрів, підвищення кваліфікації фахівців агропромислового комплексу

35095,8

39735,0

21875,0

55,01

Ліквідація та екологічна реабілітація території впливу гірничих робіт державного підприємства «Солотвинський солерудник» Тячівського району Закарпатської області

34000,0

17764,7

17764,7

100

Фінансова підтримка заходів в агропромисловому комплексі

827376,3

96777,9

206777,9

213,67

Заходи з боротьби зі шкідниками та хворобами сільськогосподарських рослин, запобігання розповсюдженню збудників інфекційних хвороб тварин

34000,0

25500,0

12750,0

50,00

Витрати Аграрного фонду, пов’язані з комплексом заходів зі зберігання, перевезення, переробки та експортом об’єктів державного цінового регулювання державного інтервенційного фонду

765500,0

500000,0

300000,0

60,00

Проведення державних виставкових заходів у сфері агропромислового комплексу

5000,0

3750,0

1875,0

50,00

Реформування та розвиток комунального господарства у сільській місцевості

7000,0

6650,0

5985,0

90,00

Організація та регулювання діяльності установ у системі агропромислового комплексу та забезпечення діяльності Аграрного фонду

25588,9

24339,1

24814,3

101,95

Державна підтримка розвитку хмелярства, закладення молодих садів, виноградників та ягідників і нагляд за ними

1075000,0

0

700000,0

У 2013 році видатки не закладалися

Часткова компенсація вартості електроенергії, використаної для поливу на зрошуваних землях

50000,0

0

0

Підготовка кадрів для агропромислового комплексу вищими навчальними закладами III–IV рівнів акредитації Національного університету біоресурсів і природокористування

0

544748,0

0

0

Фінансова підтримка Української лабораторії якості та безпеки продукції агропромислового комплексу

12900,0

9199,8

0

0

Створення Державного земельного банку

120000,0

0

0

Державна підтримка Всеукраїнського фізкультурно-спортивного товариства «Колос» на організацію та проведення роботи з розвитку фізичної культури і спорту серед сільського населення

9000,0

9000,0

9185,6

102,06

Фінансова підтримка створення оптових ринків сільськогосподарської продукції

200 000,0

0

200 000

Державна підтримка галузі тваринництва

732000,0

650000,0

900000,0

138,46

Державна ветеринарна та фітосанітарна служба України

1916038,3

2231147,2

2282841,6

102,32

Керівництво й управління у сфері ветеринарної медицини та фітосанітарної служби України

300747,0

297058,5

369846,3

124,50

Протиепізоотичні заходи та участь у Міжнародному епізоотичному бюро

103752,0

103214,1

100155,6

97,04

Організація та регулювання діяльності установ у системі Державної ветеринарної та фітосанітарної служби України

1511391,7

1830724,6

 812764,7

99,02

Участь у міжнародному союзі з охорони нових сортів рослин (УПОВ)

147,6

150,0

75,0

50,00

Державне агентство земельних ресурсів України

1198419,0

903716,8

791980,3

87,64

Керівництво й управління у сфері земельних ресурсів

868619,8

607155,4

549791,8

90,55

Проведення земельної реформи

96432,0

221777,1

221 463,5

99,86

Загальнодержавні топографо-геодезичні та картографічні роботи, демаркація та делімітація державного кордону

0

20725,0

20725,0

100

Видача державних актів на право приватної власності на землю в сільській місцевості

233367,2

54059,3

0

0

Державне агентство рибного господарства України

210048,8

252469,1

257978,2

102,18

Керівництво та управління у сфері рибного господарства

91644,4

104980,6

103713,3

98,79

Організація діяльності органів рибоохорони та рибовідтворювальних комплексів

58697,7

44972,1

41385,0

92.02

Прикладні наукові та науково-технічні розробки, виконання робіт за державними цільовими програмами і державним замовленням у сфері рибного господарства

3556,2

2372,5

1186,2

49,999

Підготовка кадрів у сфері рибного господарства вищими навчальними закладами І–ІІ рівнів акредитації

0

45056,9

49337,6

109,50

Підготовка кадрів у сфері рибного господарства вищими навчальними закладами ІІІ–ІV рівнів акредитації

0

40332,0

37478,6

92,93

Селекція у рибному господарстві та відтворення водних біоресурсів у внутрішніх водоймах та Азово-Чорноморському басейні

54080,0

13000,0

24000,0

184,62

Міжнародна діяльність у галузі рибного господарства

2070,5

1755,0

877,5

50,00

Державна інспекція сільського господарства України

346307,2

326716,5

295191,3

90,35

Здійснення державного контролю у галузі сільського господарства

322476,2

276645,1

273239,8

98,77

Організація та регулювання діяльності установ в системі Державної інспекції сільського господарства України

23831,0

50071,4

21951,5

43,94

Василь Галас,

член Міжнародної федерації аграрних журналістів IFAJ

Усі авторські права на інформацію розміщену в журналі The Ukrainian Farmer та інтернет сторінці журналу за адресою http://www.agrotimes.net/journals належать виключно видавничому дому «АГП Медіа» та авторам публікацій, згідно Закону України “Про авторське право та суміжні права”.

При використання інформації з подальшим будь-яким відтворенням, републікацією, поширенням, переробкою, перекладом, включенням її частин до інших творів обов’язкове посилання на журнал The Ukrainian Farmer з гіперлінком http://www.agrotimes.net/journals.  

Використання інформації дозволяється тільки після отримання письмової згоди від видавничого дому «АГП Медіа».

 

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ