Тваринництво

Ретельний контроль витрат води допоможе вчасно виявити й усунути проблеми в системі напування птиці

Споживання води – діагностична ознака

Споживання води – діагностична ознака

Ретельний контроль витрат води у господарстві допоможе вчасно виявити й усунути потенційні проблеми зі здоров’ям птиці або системою напування  

Витрати води на птахофабриці й споживання її птицею можуть бути ефективним показником здоров’я поголів’я. Ретельна перевірка обсягів використання води у господарстві — це один із найпростіших способів відстежувати важливі показники добробуту стада: чи здорова птиця, чи вдосталь вона реалізовує свій генетичний потенціал, чи має хорошу продуктивність. 

Вода є необхідною поживною речовиною для того, щоб птиця нормально зростала й мала хорошу продуктивність. Вода бере участь у всіх біохімічних процесах, що відбуваються в організмі, а також має вирішальне значення для забезпечення нормальних приростів птиці, несучості та отримання яєць хорошої якості. 

Кількість витраченої води у господарстві не завжди є те саме, що кількість спожитої води птицею. Однак зміна кількості використаної птицею у процесі її вирощування води може бути одним із перших показників змін у стані її здоров’я. 

ЯК ПЕРЕВІРИТИ КІЛЬКІСТЬ СПОЖИТОЇ ВОДИ 

Найзручніший спосіб контролю кількості використаної води — це щоденна перевірка показників лічильника води в пташнику. Водомір реєструє загальну кількість води, яка була використана у вашому пташнику. Лічильник покаже не тільки кількість спожитої птицею води, а й той обсяг, що був витрачений нею під час процесу пиття. Щоденний моніторинг та порівняння споживання води дасть чітке уявлення про питну поведінку ваших тварин. 

Рекомендовано щодня перевіряти пташники, контролювати справність системи напування, перевіряти ніпелі, розташовані на напувалках на наявність витоків, ушкоджень або забруднень. 

Важливо вимірювати кількість використаної води приблизно в один і той же час щодня, щоб отримати стабільний результат. Також корисно зберігати отримані дані як матеріал для порівняння даних від наступних раундів. 

Важливо у процесі вирощування птиці проводити порівняння кількості спожитої води з кількістю спожитого корму. Це співвідношення вода/корм дасть інформацію про стан вашої птиці. Споживання води та корму пов’язані між собою: якщо курка не п’є достатню кількість води, вона також буде менше їсти (і навпаки). У середньому курка випиває приблизно 1,8 мл води на кожен грам корму. Відхилення в цьому співвідношенні або зміна кількості спожитої води може свідчити про наявність можливих проблем у системі напування або здоров’ї вашої птиці. 

ПЕРЕДУСІМ КОНТРОЛЬ СИСТЕМИ НАПУВАННЯ 

У разі раптового відхилення від звичайного обсягу використаної води у пташнику спочатку завжди перевіряйте цілісність і загальний стан системи напування, оскільки це може свідчити про наявність проблем у системі. Тому слід ретельно її перевірити перш ніж шукати інші причини раптового збільшення використання води. 

Існує декілька найрозповсюдженіших причин збільшення споживання води: 

• витік у системі напування; 

• неправильне розташування напувалки, коли вона висить занадто низько, через що птиця витрачає більше води під час напування, оскільки їй не зручно у такому положенні споживати воду; 

• тиск води в лінії напування занадто високий, що може спричинити витік великої кількості води з ніпелів під час пиття. 

Також є ряд найрозповсюдженіших причин, які призводять до зменшення використання води у господарстві: 

• занадто високий тиск води в системі. Це означає, що, наприклад, курчатам доводиться сильніше натискати на ніпель, щоб його активувати й нормально попити. Для молодняку птиці це доволі складне завдання, і тому вони за таких умов не можуть пити достатньо води; 

• тиск води у системі занадто низький. У нормі він повинен бути від 2 до 4 бар; 

• тиск води в лінії напування занадто низький, тому кінець рядка порожній; 

• напувалку розташовано занадто високо, тому кури не можуть належним чином дістатися до ніпелів; 

• утворення забруднень у системі напування або в ніпелях. Це стається у разі використання води неналежної якості. Наприклад, коли утворюється біоплівка в лініях напування або відбувається забруднення джерела води (дізнайтеся, як можна поліпшити якість питної води); 

• наявність деяких хімічних речовин та солей у біологічно активних добавках та вакцинах, що випоюють птиці з водою, впливають на її смак, через що у деяких випадках кури не хочуть її пити (з’ясуйте, як смак води впливає на її споживання). Отже, у 9 з 10 разів ви помітите зменшення споживання води під час вакцинації птиці; 

• кури можуть пити з калюж, якщо вони знаходяться на вигульних площадках. Намагайтеся уникати цього. Вода у калюжі може бути переповнена шкідливими бактеріями та вірусами. 

ІНШІ ПРИЧИНИ, ЯКІ ВПЛИВАЮТЬ НА ЗМІНУ КІЛЬКОСТІ ВИКОРИСТАНОЇ ВОДИ 

Якщо ви з’ясували, що зміни кількості спожитої води не спричинені наявністю дефектів у системі напування або виникли не через погіршення якості води, тоді слід шукати інші причини. Також відомо, що зміни кількості споживання води можуть бути спричинені такими чинниками: 

• якщо температура та відносна вологість повітря у пташнику занадто високі, кури можуть страждати від теплового стресу (з’ясуйте, що ви можете зробити для боротьби з тепловим стресом, і застосуйте необхідні заходи для його уникнення); 

• якщо у пташнику занадто холодно, кури гуртуються в купки й рідше підходять до напувалок; 

• слід перевірити, чи достатню кількість корму отримує птиця, і у разі зменшення його споживання визначити причину, що спровокувала таку ситуацію. Можливо, щось змінилося в структурі корму або його складі, й птиця через те відмовляється його їсти; 

• збільшення кількості кухонної солі у складі комбікорму може призвести до того, що кури починають пити більше води. Відповідно, порушується баланс між кількістю спожитого корму й води. Тож, якщо споживання води зросте, у курей може виникнути дисбаланс у кишківнику, птиця почне страждати від дисбіозу, тобто якісної або кількісної зміни складу кишкової мікрофлори. Результатом цього може стати збільшення кількості шкідливих бактерій у кишківнику й погіршення процесу всмоктування води. Це спровокує виникнення діареї у птиці. Птиця споживатиме дедалі більше води. 

Якщо споживання води зменшиться, це може бути симптомом наявності у птиці інфекційного бронхіту (ІБ). Отже, зміна споживання питної води також може бути діагностичною ознакою наявності в курей інфекції. 

КОНТРОЛЬ ВИКОРИСТАННЯ ВОДИ МОЖЕ ДОПОМОГТИ ВЧАСНО ВИЯВИТИ НАЯВНІСТЬ ПРОБЛЕМ 

Точної відповіді, скільки води потрібно птиці, не існує. Такі чинники, як генетика, мікроклімат у пташнику, щільність посадки птиці, якість корму впливають на споживання води. 

Щоденний моніторинг витрат води дає інформацію про кількість спожитої води птицею. Ця інформація допоможе виявити наявність потенційних проблем на ранній стадії і вчасно їх усунути перш ніж вони завдадуть суттєвих збитків вашому господарству. 

За матеріалами компанії «Імпекс»  

Інші статті в цьому журналі

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ