Овочі-Ягоди-Сад

Сушіння з розумом

Сушіння з розумом

Оскільки технології сушіння розвинулися й урізноманітнилися, вибір сушильних машин для харчових продуктів став непростим завданням. Сушильна машина має забезпечувати виробництво якісного продукту і найоптимальніше споживання енергії, відповідати жорстким вимогам щодо високих темпів виробництва та суворим екологічним нормам. Неправильний вибір може коштувати дуже дорого.

  

Сушильні машини Tecnofrutta — це безперервні багаторівневі сушарки на основі конвекції. Вони забезпечують високу експлуатаційну гнучкість і кількість технічних рішень для максимізації якості продукції та мінімізації впливу на довкілля. Тому їх використовують для сушіння багатьох видів продуктів, і, в першу чергу, овочів і фруктів.

 

Вибір точної системи сушіння має вирішальне значення для харчових продуктів, оскільки вони дуже чутливі до температури. Неправильний вибір сушильної системи або умов сушіння також може вплинути на фізичні й харчові властивості висушеного продукту. Вибір сушарки для певного харчового продукту залежить в основному від виду кінцевого продукту, кількості та типу вологи, швидкості сушіння, температурної чутливості, фізичної структури сухого матеріалу, вимог до якості сушеної продукції і багатьох інші факторів.

 

Сушарки в основному класифікують за способом теплопередачі (теплопровідність, конвекція та випромінювання). Однак основна класифікація сушарок ґрунтується на фізичній природі вологого матеріалу для висушування. Для рідких продуктів розпилювальна сушарка є найбільш звичним способом сушіння разом із роторними сушильними барабанами. Для сушіння твердих часток є кілька типів сушарок, і вибір залежить від розміру та форми вологого матеріалу. Найчастіше використовують сушильні печі для твердих часток: роторні, сушіння в киплячому шарі, стрічкові конвеєрні сушарки, гвинтові конвеєрні сушарки, вакуумні системи.

 

Нові розробки та інновації в сушарках потрібні для обробки нових продуктів, досягнення більш високої термічної ефективності та потужностей, поліпшення контролю якості, зменшення впливу на довкілля, пожежних ризиків, токсичних небезпек, зниження експлуатаційних та інвестиційних витрат, скорочення часу обробки за збереження високої якості продукту.

 

Змінюючи швидкість потоку повітря, температуру, вологість або робочий тиск окремо або в комбінації, процес сушіння можна контролювати, щоб зменшити експлуатаційні витрати. Мета полягає в тому, щоб отримати високу енергоефективність, не піддаючи продукт впливу температури, яка виходить за межі допустимої, зберігаючи високу швидкість видалення вологи.

 

Найбільш поширеним способом сушіння для зневоднення продуктів харчування є використання гарячого повітря як сушильного середовища.

 

Сушильні машини Tecnofrutta — це машини, які широко використовуються в світі для сушіння фруктів та овочів, оптимізовані для обробки широкого спектра продуктів харчування. Принцип роботи ґрунтується на багаторівневій конвеєрній машині для сушіння з безперервною конвекцією, що забезпечується потоком повітря.

 

Багаторівневі конвеєрні сушильні машини Tecnofrutta мають 7 паралельних горизонтальних конвеєрних стрічок, що забезпечують однорідне сушіння продукту з поступовим зниженням вологості продукту з верхньої частини машини до нижньої. Багаторівнева сушарка — це процес безперервної конвекції, де продукт рівномірно розподіляється на конвеєрах із регульованою швидкістю і переміщується поступово всередині сушарки, де піддається впливу гарячого повітря. У цих сушарках продукт кілька разів протягом всього процесу сушіння переміщується на конвеєр на іншому рівні, що значно оптимізує видалення бажаної кількості вологи та забезпечує рівномірну якість продукту. Основною перевагою є велика площа сушильної поверхні порівняно з невеликим габаритним розміром надзвичайно ефективного обладнання. За допомогою цієї системи можна висушити продукт за більш короткі проміжки часу за низької температури сушіння та зменшення розмірів машини. Для обробки матеріалів із високим умістом вологи система може бути також з’єднана з попередньою сушаркою для досягнення оптимальних результатів, тоді як конвеєрна система з регульованою швидкістю дозволяє змінювати час сушіння. На основі вимог до кінцевого продукту можна отримати широкий діапазон температур сушіння, максимум 85 °С.

 

Автоматичне регулювання вологості, температури та потоку повітря дозволяє оптимізувати параметри сушіння за рахунок підвищення енергетичної ефективності та однорідності сушіння продукту. Напрямок руху повітря через продукт впливає на ефективність і однорідність процесу. Суцільні сушарки Tecnofrutta, розроблені як сушарки змішаного потоку, широко визнані як найбільш універсальний та ефективний принцип сушіння для сипучих продуктів. Змінний вплив гарячого та холодного повітря забезпечує м’яку обробку й однорідне сушіння продукту, а регенерація потоку гарячого і сухого повітря дозволяє підвищити якість продукції та обмежувати викиди запахів.

 

Іншим нововведенням цих сушильних машин є застосування автоматичної системи миття, яка інтегрована в сушарку, що забезпечує високу гігієну процесу. Найвищі стандарти гігієни також забезпечуються завдяки широкому використанню деталей із нержавіючої сталі та використання твердих, плоских і легко миючих поверхонь конвеєрів. Пристрій безперервної мийки на зворотній стороні конвеєра і санітарні системи повітряних каналів дозволяють легко мити машину.

 

Нарешті, автоматичний конвеєр для завантаження продукту в сушильну машину дозволяє мінімізувати витрати на персонал і досягти високих виробничих потужностей.

 

Основні переваги сушильної машини Tecnofrutta порівняно з традиційними методами:

 

1) система багаторівневих конвеєрів із регульованими швидкостями забезпечує рівномірний процес сушіння, контроль часу, зниження градієнтів температури для м’якого оброблення та підвищення якості продукції;

 

2) контроль потоку й вологості повітря та температур дозволяє відновлювати гарячий потік, обмежуючи викиди запахів, одержуючи градієнт температури, спрямований до поверхні, тобто температура всередині виробу вище, ніж назовні, що призводить до градієнта тиску, який направляє рідину з середини продукту на поверхню;

 

3) обмежені температурні градієнти, так що поверхневий шар продукту повністю не висихає, а поверхні залишаються проникними;

 

4) автоматична система миття, інтегрована в сушарку, максимізує гігієнічні норми зі зменшенням часу і складностей процесу;

 

5) короткі періоди обробки, тобто придатні для автоматизованого виробництва.

 

На закінчення слід відзначити, що розміри багаторівневих сушильних машин Tecnofrutta є невеликими порівняно з традиційними сушарками, а більш висока ефективність дозволяє швидше сушити, зберігаючи якість продукту та мінімізуючи експлуатаційні витрати.

 

Технологія є надсучасною в галузі технологій безперервних конвекційних конвеєрних сушарок для переробки продуктів харчування та овочів.

 

 

Наталя Зеленська

журнал “Плантатор”, липень 2017 року

   

Усі авторські права на інформацію розміщену у журналі “Плантатор” та інтернет-сторінці журналу за адресою https://agrotimes.ua/journals належать виключно видавничому дому «АГП Медіа» та авторам публікацій, згідно Закону України “Про авторське право та суміжні права”.
Використання інформації дозволяється тільки після отримання письмової згоди від видавничого дому «АГП Медіа».

Інші статті в цьому журналі
Плантатор
Плантатор
Плантатор
4
Статті з журналу:

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ