Овочі-Ягоди-Сад

Капустa броколі

Капустa броколі

Капуста броколі є близьким видом капусти цвітної. Останнім часом вона набуває все більшої популярності серед виробників та споживачів.

 

Рослину броколі виведено шляхом гібридизації у VI–V століттях до н. е. на північному сході Середземномор’я. Тривалий час вона вирощувалася на території Італії. Зараз броколі на значних площах вирощують у США, Великій Британії, Індії, Китаї, Франції, Іспанії, Туреччині та Ізраїлі.

 

Продуктивною частиною капусти броколі є головка (суцвіття), яка складається з численних укорочених квітконосних пагонів.

 

Попередники

 

У сівозміні капусту броколі розміщують після удобрених попередників. Кращими з них є рання картопля, гарбузові культури, цибуля й томати. Не рекомендується висаджувати капусту броколі після рослин родини капустяних.

 

Біологічні особливості

 

Порівняно з іншими видами капуст броколі вибагливіша до погоди. Бажаною є температура 16–18 °С. За 25 °С і низької вологості повітря головки формуються малі й швидко розсипаються. У капусти броколі тривалий період плодоношення. В одного сорту є ранньо- і пізньостиглі форми, тому врожай збирають у 2–3 періоди.

 

Ґрунт та добрива

 

Найпридатнішими для вирощування капусти броколі є легкосуглинкові, родючі ґрунти з нейтральною або слабокислою реакцією.

 

Для першого строку вирощування краще використовувати південні або південно-західні схили, захищені від панівних холодних вітрів. Для третього і наступних строків рослини капусти броколі краще вирощувати в низинах або на північних схилах. Під броколі вносять 60–80 т/га гною або 40–50 т/га перегною і повне мінеральне добриво, бор та молібден.

 

Сорти та гібриди

 

Рекомендовані сорти та гібриди капусти броколі для України: Вітамінна, Тонус, Цезар, Кеззі F1, Чубі F1, Баро стар F1, Агассі F1, Бомонд F1.

 

Отримання розсади

 

Насіння в розсадниках висівають у кілька строків: у квітні, травні й червні. Для весняного вирощування капусти органічні й фосфорно-калійні добрива вносять восени, а азотні — навесні. На заході України, де випадає багато дощів, мінеральні добрива краще вносити ранньою весною. Для літніх строків висаджування розсади всі добрива можна вносити ранньою весною або під передпосівну культивацію.

 

Розсаду капусти броколі першого й наступних строків вирощують так само, як білоголової. Для першого строку вирощування рослини пікірують у насипні горщики діаметром 10 см; для другого розсаду можна вирощувати в торфоперегнійних горщиках діаметром 6–8 см; для наступних строків використовують безгорщикову розсаду.

 

Розсада капусти броколі з парників і теплиць готова до висаджування у відкритий ґрунт через 50–60 діб, а з розсадників — через 35–50 діб (у фазі 5–6 листків). Не рекомендується висаджувати перерослу розсаду.

 

Розсаду броколі першого строку висаджують у відкритий ґрунт одночасно з ранньою білоголовою, а наступних — через 15–25 діб (схема садіння 70?30–35 або 90?20–25 см).

 

Капусту броколі третього і наступних строків вирощування на легких і чистих від бур’янів ґрунтах можна вирощувати й безрозсадним способом. Ефективне також вирощування її на мінералізованих торфовищах. Насіння капусти броколі висівають у добре підготовлений ґрунт у кілька строків у квітні-травні.

 

Догляд

 

Після появи сходів проводять боротьбу з хрестоцвітою блішкою та прорідження рослин у рядках. У фазі 4–5 справжніх листків рослини проривають. Вирвані рослини використовують як розсаду.

 

Збирання

 

Збирають броколі мірою достигання головок. При цьому сформовані суцвіття не слід перетримувати, адже їх смак та вигляд погіршується. Головки зрізують з трьома покривними листками. Середня врожайність становить 180–250 ц/га.

 

З однієї площі можна збирати два врожаї капусти броколі на рік.

 

 

Оксана Мулярчук, канд. с.-г. наук

Петро Безвіконний, канд. с.-г. наук

Подільський державний аграрно-технічний університет

журнал “Плантатор”, липень 2017 року

   

Усі авторські права на інформацію розміщену у журналі “Плантатор” та інтернет-сторінці журналу за адресою https://agrotimes.ua/journals належать виключно видавничому дому «АГП Медіа» та авторам публікацій, згідно Закону України “Про авторське право та суміжні права”.
Використання інформації дозволяється тільки після отримання письмової згоди від видавничого дому «АГП Медіа».

 

Інші статті в цьому журналі

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ