Елеватор

Сушарки на альтернативному паливі українського виробництва мають попит у Європі

Інноваційна альтернатива

Інноваційна альтернатива

Сушарки на альтернативному паливі українського виробництва мають попит у Європі.

Використання альтернативних джерел енергії вже давно стало трендом на елеваторному ринку. Як свідчить практика команди ТОВ «НОВИЙ ЕЛЕВАТОР», продукція вітчизняних компаній не має аналогів і має все більший попит не лише в Україні, а й у світі. 

Нетривіальні рішення 

Розпочавши понад 10 років тому з надання послуг із сушіння зерна, команда ТОВ «НОВИЙ ЕЛЕВАТОР» на власному досвіді переконалася в тому, що навіть обладнання найвідоміших європейських брендів із хорошою репутацією має певні технологічні прогалини. 

Розібравши сушарку до гвинтика, самотужки її модернізували. Пізніше вивчали усі можливі моделі, що працюють у сусідніх господарствах. І вже у 2014-му КБ компанії презентувало ринку лінійку сучасного елеваторного обладнання, зокрема теплогенерувальні комплекси з пальником NET. 

Високий ККД обладнання забезпечується завдяки кільком інноваційним «фішкам». Наприклад, конструкцію пальника футеровано жароміцною сталлю, а не бетоном, як у більшості теплогенераторів і котлів. Це дозволяє обладнанню швидше виходити на робочі температурні режими й повільніше охолоджуватись. Відповідно, маємо стабільність температури топкових газів і підтримку постійного розрідження в пальнику. Також втрати тепла мінімізуються завдяки сендвіч-панелям із нержавійки та нанофарби, якою оброблено повітряні короби. А завдяки спеціальній пластинчастій конструкції теплообмінника та використаних у ньому матеріалах досягається високий коефіцієнт передачі енергії від топкових газів агенту сушіння. 

Таблиця. Порівняння собівартості різного палива

Крім того, розробники теплогенераторів NET добилися повного згоряння пелет або щепи внаслідок установлення спеціальних повітряних форсунок у камері допалення теплообмінника. Таке технологічне рішення дозволяє теплогенератору працювати не зупиняючись протягом 5–7 діб за умов використання якісного палива, зокрема щепи без сміття із зольністю до 3%. Далі — зупинка на 2 год з метою ревізії. А чищення котла відбувається один раз наприкінці сезону, що дає неабияку економію часу й більшу продуктивність сушіння. 

Щепа на п’єдесталі 

Теплогенератори NET працюють на деревній щепі та пелетах. Але, виходячи з власного досвіду, в ТОВ «НОВИЙ ЕЛЕВАТОР» радять обирати як паливо саме тріску. Адже вона є найдешевшою альтернативою. Так, витрата щепи на 1 тонно-відсоток теплогенераторів NET становить 0,025 м.. За ціни палива до 850 за м. вартість сушіння 1 тонно-відсотка становить 21 грн. Для порівняння: сушіння 1 тонно-відсотка на сосновій пелеті обійдеться у 37,88 грн, на зрідженому газі — 60,09 грн, на дизпаливі — вже 84,8 грн, ну і на природному газі — цілих 112,2 грн.  

Для великих і малих 

Теплогенератори NET сумісні із шахтними та модульними «американськими» сушарками імпортних і вітчизняних виробників продуктивністю від 200 до 600 т/добу. А для елеваторів середніх і великих господарств, що мають значно більшу потужність, у компанії пропонують рішення під назвою «1+1». 

Це тандем із двох теплогенераторів NET, який забезпечує продуктивність від 350 до 710 т/добу. У зв’язці з послідовно з’єднаними норіями зерносушарками NEZ досягається зниження вологості кукурудзи на понад 20% у потоковому режимі без перегрівання й пошкодження зерна. Крім того, така схема на 10% підвищує продуктивність обладнання. 

Зрозуміло, що такий комплекс дозволяє одночасно сушити дві різні культури, чим не можуть вихвалятися великі сушарки. Та й для початку роботи не потрібно накопичувати великі обсяги збіжжя — для старту достатньо усього 35 т зерна. Плюсом такого комплексу є й те, що за потреби проведення ревізії або за виникнення позаштатної ситуації на одній сушарці, інша працюватиме далі. Відповідно, 50% потужностей буде збережено. 

Ураховуючи просте й надійне автоматизоване керування комплексом, не потрібно залучати додатковий персонал. «1+1» обслуговують три працівники в зміні: оператор комплексу, помічник та оператор навантажувача. 

Не дивно, що просте, надійне обладнання від ТОВ «НОВИЙ ЕЛЕВАТОР», яке працює на альтернативних джерелах палива, знайшло поціновувачів не лише в Україні, а й за кордоном. Адже ціни на газ, м’яко кажучи, «кусаються». 

На найбільшій сільгоспвиставці у Європі AGRO SHOW сучасні енергоощадні технології компанії зацікавили покупців із Польщі, Румунії, Австрії, Словаччини, країн Балтії й навіть Гвінеї. 

Інші статті в цьому журналі

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ