Техніка

Сучасні технології в кормозбиральних комбайнах дають змогу істотно підвищити якість та обсяги кормів для худоби

Унести консервант

Унести консервант
Кормозбиральний комбайн Krone BiG X 680

 Сучасні технології в кормозбиральних комбайнах дають змогу істотно підвищити якість та обсяги кормів для худоби.  

Більшість вітчизняних фермерів цього сезону усвідомлює економічну вагу тваринницької галузі, що нині збалансовує непевну ситуацію із продажами врожаю. Ті господарства, які мають власні ферми, мають змогу отримувати додатковий прибуток завдяки реалізації м’яса та молока. Поряд з тим найчастіше вони потребують досконаліших технологій заготівлі кормів. 

Сучасний кормозбиральний комбайн — машина недешева, однак її наявність дає змогу фермеру розв’язати комплекс проблем. Це і продуктивність заготівлі кормів, і точність виконання операцій, і, що надзвичайно важливо, — якість силосу. Адже який сенс орієнтуватися на максимальну врожайність, скажімо, силосної кукурудзи, якщо частина заготовленої маси зіпсується, а ще частина — знизить свою поживну цінність для худоби. 

Саме тому провідні виробники кормозаготівельної техніки оснащують свої комбайни додатковими інтелектуальними системами, зокрема можливістю одночасного внесення консервантів. Це можуть бути препарати на основі органічних кислот або ж більш просунуті бактеріальні засоби. За їх допомогою зібрана маса починає швидше готуватися — буквально починаючи з причепа, і господарство гарантовано отримує якісний корм для худоби у повному обсязі. 

Своєю чергою, це дає змогу заощадити, а згодом заробити реальні чималі кошти, бо ферма буде забезпечена високопоживним для худоби силосом, що безпосередньо впливає на здоров’я, набір маси та молочну продуктивність корів. 

Водночас провідні світові виробники кормозбиральних комбайнів безперервно вдосконалюють власну техніку, зокрема й систему внесення консервантів. Яскравим прикладом впровадження інноваційних рішень, безумовно, слід назвати нові розроблення німецької компанії KRONE, інтегровані в конструкції машин серії Big X. 

Система мультибаків, що складається з основного, бічного та додаткових баків

Річ у тім, що у внесенні консервантів під час заготівлі кормів величезне значення має продуктивність роботи, що, окрім усього іншого, означає продумане співвідношення обсягу паливних баків і баків для консервантів і води. Комбайн повинен працювати в полі на одній заправці якомога довше, а кількість і тривалість заправлянь як пальним, так і консервантами має бути зведена до мінімуму. 

Саме тому кормозбиральні комбайни серії KRONE Big X отримали сім варіантів співвідношення обсягів різних баків для максимальної гнучкості у виборі заправної установки. Відповідно, фермер має вибір поміж великою кількістю дизельного палива чи консерванту. До того ж як опція на Big X пропонується інтегрована установка для консерванту з великим і дрібним дозуванням. 

Система мультибаків, що складається з основного, бічного та додаткового бака, дозволяє замовникам індивідуально узгодити обсяги заправки дизельного пального, консерванту та води до відповідної потреби. Загалом, як зазначалося, у розпорядженні фермера є сім різних комбінацій, щоб реалізувати різні світові вимоги до заправних обсягів. 

Гнучка система баків

Надзвичайно гнучка система баків BiG X має для кожного замовника відповідне рішення. Наприклад, в одній з основних конфігурацій поряд із 150 л сечовини він може на вибір заправляти 1500 або 1100 л дизеля, а також 275 або 505 л консерванту. 

На правій платформі поруч із кабіною встановлено інтегрований пристрій великого дозування (від 0,5 до 7,5 л/хв) для консерванту. Додатково є можливість використовувати для цього також лівий бічний бак, тому обсяг підвищується тоді до 505 л. У правій ніші біля колеса можуть розміщуватись 2 . 13 л для інтегрованого дрібного дозування (від 0,03 до 0,25 л/хв). Крім того, є можливість приєднання для зовнішньої установки консерванту. У додатковій комплектації дозування може також проводитися залежно від урожайності культури, що збирається. 

Максимально кормозбиральний комбайн Big X може «взяти» на борт до 1450 л на комбайнах до 630 к.с. та 1500 л на потужних до 1156 к.с. дизпального. Так, наприклад у комбайнiв вiд 480 к.с. в базовій комплектації паливний бак має солідні габарити — 1220 л пального і ще бак для 115 л сечовини на додачу. І в разі потреби можна додатково встановити ще один бак для дизпалива — на 230 л у потужних вiд 680 к.с. баки пропонуються ще бiльшi для ефективностi роботи комбайна весь день без частих зупинок. 

Інтегрований пристрій великого дозування

До того ж незалежно від різних варіацій співвідношення обсягів баків для дизельного пального, сечовини, води й консервантів, усю цю систему чітко інтегровано з електронікою комбайна. Забезпечений постійний контроль за витратою і дозуванням усіх видів рідин, а також наявністю їх у баках. Електроніка сама виконує потрібні операції зі змішування та подачі консерванту та, звісно ж, показує поточну ситуації з рекомендаціями щодо норм унесення в залежностi вiд урожайностi з системою CropControl і необхідності заправлення. 

Такий підхід є надзвичайно актуальним у всіх видах тваринницьких господарств, адже дає змогу забезпечити крім гарантованої якості силосу такий архіважливий аспект, як висока продуктивність роботи. Адже, якщо корми не зібрати в оптимальний період, вони починають дуже швидко псуватися. Тому кормозбиральна техніка, якщо видається сприятливе погодне «вікно», повинна буквально не виходити з поля. Кожна хвилина простою — це мінус тонни високоякісних поживних кормів. 

Водночас слід виділити такий підхід із боку компанії KRONE, як можливість замовнику обирати в широкому діапазоні варіантів співвідношення та місткості обсягів баків для робочих рідин. Це дає змогу кожному фермеру обрати оптимальну конфігурацію для виконання робочих завдань у конкретному господарстві. А отже, зробити свій аграрний бізнес рентабельнішим. 

Інші статті в цьому журналі

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ