Сучасна черешня по-бельгійськи

Сучасна черешня по-бельгійськи

Закладаючи сад черешні, слід обирати перевірені практикою сучасні високопродуктивні сорти й садивний матеріал типу «кніп-баум» — тоді інвестиції окупляться якнайшвидше.

Плоди черешні є одними із найпривабливіших фруктів світу. І садівникам варто цим скористатися. Звісно, сортимент і якість плодів черешні, що виробляються, у світі неоднакові. Та фермери мають усвідомити, що простіше й вигідніше продавати саме продукцію високої якості, аніж посередні чи низькоякісні плоди. Надалі якість плодів черешні ставатиме усе важливішою. Вона залежатиме від технічних характеристик майбутніх черешневих садів.

Сорти

Дерево, що виросло із кронованого саджанця улітку першого року в саду

Правильний вибір сортів — одне з найважливіших рішень під час створення саду. Що ж обрати? Новинки? Зазвичай про нові сорти точиться багато розмов, і на перший погляд новинки є дуже привабливими. Та історії відомо чимало сумних прикладів, коли на закладання насаджень новими сортами витрачалися значний час і гроші, і все це без попередньої перевірки новинок на практиці. Насправді ж вибір сортів у черешні може бути дуже простим. Кордія та Регіна — сорти із плодами найвищої якості, й для пересічного садівника вони мають стати основними. Аргументом на користь двох згаданих сортів є й те, що сучасне садівництво має позитивний досвід із сортом Каріна у ролі їхнього запилювача.

Залежно від ситуації на ринку у плодовий конвеєр можна додати кілька ранніх сортів, наприклад Белліз, Фолфер, Ванду й Тамару. Загалом із 8 різних сортів черешні вдається створити плодовий конвеєр тривалістю 7 тижнів. Перші 2–3 тижні сезону закриваємо ранніми сортами, а Кордія та Регіна забезпечать продукцію під час решти сезону (4 тижні). У такий спосіб вдається досягти однорідної якості плодів протягом усього сезону черешні.

Підщепа

Дерево, отримане із кронованого саджанця улітку другого року в саду

Вибір підщепи визначатиме силу росту дерева, габітус його крони, швидкість вступу у плодоношення та урожайність. Від того, яку підщепу обрано, залежатиме якість самих плодів та ефективність праці під час збирання урожаю й обрізування саду. У середній та північній частині Європи із 2000–2005 рр. найбільш використовуваними підщепами черешні є Gisela 5 та Gisela 6. Для більшості варіантів саду найкращою є підщепа Gisela 5.

Переваги підщепи Gisela 5:

• слабий, але стабільний ріст;

• добра продуктивність;

• молоді дерева починають плодоносити через два роки після перенесення в сад;

• добра якість плодів;

• підходить для створення інтенсивних насаджень зі щільністю 1200–1800 дерев/га;

• дозволяє облаштувати у саду накриття проти граду й дощу.

Використовуючи у саду підщепу Gisela 5, слід звернути увагу на тип ґрунту та доступність води. Найкращими для цієї підщепи будуть ґрунти у діапазоні від супіщаних суглинків до суглинків із рН 5,5–7. Крапельне зрошення або мікродощування у садах на Gisela завжди дає добрий результат, особливо у регіонах із теплішим і сухішим кліматом, як це є в Україні.

Урожай (навантаження плодами) бокової гілки на другий рік у саду що закладений кронованими саджанцями

Саджанці: кроновані чи окулянти?

Що обрати для закладання саду: нерозгалужені однорічні окулянти чи дворічні саджанці із кроною, у якій понад 6 гілок?

У однорічних окулянтів об’єм крони є дуже малим, і після закладання саду таким деревцям доведеться формувати крону у полі. Цей період буде для рослин критичним: для створення бічних гілок знадобиться карбування — надрізання кори на центральному провіднику, аби спровокувати ріст сплячих бруньок. Ця операція нерідко спричиняє проблеми з ураженням деревець хворобами, наприклад бактеріальним раком. Ще один недолік окулянтів — низька продуктивність дерева у його перші 3 роки в саду. Лише на 4-й рік крона дерев сягає об’єму, який здатен забезпечити ефективне плодоношення.

Кронований саджанець («кніп баум») перед садінням в сад

Натомість великою перевагою дворічних саджанців є добре сформована крона вже у момент закладання саду. Ця крона створюється ще в розсаднику. Стандартно у ній повинно бути щонайменше шість бічних гілок. Як результат, садівник отримує гарні й однотипні дерева, для формування їхньої крони протягом перших двох років у саду не доведеться виконувати жодних серйозних маніпуляцій. У таких насадженнях менший ризик інфікування дерев у молодому віці, а їхній ріст є однотипним і вирівняним.

Найбільшою ж перевагою кронованих саджанців є те, що закладений ними сад починає плодоносити вже на 2–3 рік. Бічні гілки, які садівник отримає, придбавши кроновані саджанці, здатні забезпечити урожайність на рівні 2–4 кг/дерево вже на 2-й рік саду.

Якщо порівняти витрати на закладання саду однорічними окулянтами та собівартість насаджень на основі кронованих саджанців, то другий варіант вимагатиме більших інвестицій. Проте виробничий потенціал таких, закладених дворічками, насаджень є вищим уже на 2–3 рік їхнього існування. Відповідно, окупність інвестицій є вищою саме за умови використання кронованих саджанців.

Кроновані саджанці Depa-Fruit в Україні

Вже понад три роки розсадник Depa-Fruit експортує до України кроновані саджанці черешні на підщепі Gisela 5.

Приклади закладених цим матеріалом садів є у ФГ «Коник» на Закарпатті та ТОВ «Агропрод Донбас» на Донеччині. Для нас важливо не лише продати деревця, а й забезпечити їхній подальший вирівняний ріст у саду, зокрема й завдяки післяпродажному сервісу. Також ми пропонуємо консультативний супровід за досягнення садом старшого віку.

Якщо для створення насаджень використано кроновані саджанці, на другий рік у саду кожне дерево дає по 5 кг плодів

Підсумок

Звісно, вирощування високоякісних плодів черешні передбачає дотримання значно більшої кількості технічних аспектів, аніж зазначено у цій статті. Проте, плануючи інвестицію у нові сади, надзвичайно важливо зробити правильний вибір. Першочерговим завданням є застосувати оздоровлений садивний матеріал і правильно обрати сорт та підщепу. Сорт визначатиме якість плодів (розмір, колір, смак, щільність), а підщепа — силу росту та продуктивність насаджень. Висока якість деревець гарантуватиме їх вирівняний ріст та високу продуктивність вже на ранній стадії існування саду. А усе разом перетворить інвестиції в черешню на вигідний бізнес!

Тон Ванрикель, технічний радник розсадника Depa-Fruit

журнал “Садівництво по-українськи”, грудень 2019 року 

Усі авторські права на інформацію розміщену у журналі “Садівництво по-українськи” та інтернет-сторінці журналу за адресою https://agrotimes.ua/ належать виключно видавничому дому «АГП Медіа» та авторам публікацій, згідно Закону України “Про авторське право та суміжні права”.
Використання інформації дозволяється тільки після отримання письмової згоди від видавничого дому «АГП Медіа».

Інші статті в цьому журналі
Садівництво по-українськи
Садівництво по-українськи
Садівництво по-українськи
6
Статті з журналу:

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ