Овочі-Ягоди-Сад

Безпечність і якість фруктів є ключем до експорту плодів у ЄС та Арабський світ

Живий стандарт

Живий стандарт

Міжнародні стандарти безпеки і якості харчових продуктів, які споживаються свіжими, удосконалюються, й Україна не стоїть від цього осторонь.

Безпечність і якість фруктів нарівні із належними умовами праці для тих, хто їх вирощує, є ключем до успішного експорту плодів, зокрема у ЄС та Арабський світ. Українські виробники фруктів і ягід за останні два роки досягли значного прогресу у нарощенні експорту свіжої продукції на ринки Європи, Азії та Африки. Наприклад, за сезон 2018/19 рр., порівняно із попереднім, Україна збільшила експорт свіжого яблука на 42% — до 60 тис. тонн. Однак міжнародні ринки ставлять нашими постачальникам свої вимоги, і для того, аби утриматися на нових торгових майданчиках, ці вимоги потрібно обов’язково виконувати. У зв’язку з цим українські виробники передусім переглядають сортовий склад вирощуваної продукції, адже кожен ринок має свої преференції щодо сортів і якості їхніх плодів. Також у продукції для експорту повинна бути добра транспортабельність і лежкість, а самі плоди мають відповідати міжнародним стандартам якості і безпечності. Скрізь і завжди, якщо ідеться про свіжу (первинну) продукцію, виробник-експортер повинен підтвердити безпечність її виробництва, тобто мати сертифікат GLOBALG.A.P. Понад 200 тис. сертифікованих виробників у світі (600 видів сільськогосподарської продукції) підтверджують якість у понад 135 країнах саме завдяки GLOBALG.A.P. Так, цей сертифікат не є обов’язковим для того, аби аграрії експортували вирощене, однак він є одним з основних документів, що дають доступ на головні міжнародні ринки.на головні міжнародні ринки. 

Місце, де персонал відпочиває й обідає, ягідна плантація на Закарпатті. Виконання вимоги однієї із контрольних точок стан дарту GLOBALG.A.P.

Гарантування безпеки і якості харчів — основа захисту здоров’я громадян у будь-якій країні. До запровадження дієвої регуляції якості й безпеки харчових продуктів, які імпортуються у ЄС й інші країни, учасників ринку спонукали серйозні інциденти. Ішлося про випадки потрапляння як на ринок ЄС, так і до кінцевих споживачів, небезпечних для здоров’я харчових продуктів. Для Європейського Союзу й інших розвинених країн це стало стимулом переглянути свої системи контролю безпечності продуктів. Почався пошук способів надійно захистити споживачів.

Таблиця 1. Кількість виробників що сертифіковані за стандартом IFA (Інтегрованої системи управління сільськогосподарським виробництвом), Європа, статистика GLOBALG.A.P. за грудень 2018 року

Що ж криється за назвою GLOBALG.A.P. і яка її історія? Перша частина, слово Global, перекладається легко й інтуїтивно, ідеться про глобальність. Що ж до абревіатури G.A.P., то вона розшифровується як Good Agricultural Practice, українською — належна сільськогосподарська практика. GLOBALG.A.P. є стандартом, розробленим Асоціацією європейських роздрібних торговців сільськогосподарською продукцією (EUREP), ще у 1997 році для гарантування безпечного виробництва свіжих продуктів харчування. Мета стандарту полягає в мінімізації ризиків сільськогосподарського виробництва шляхом відстеження всього циклу вирощування продукту. За допомогою сертифікації аграрії (фермери) мають підтвердити споживачам і ритейлу (компаніям, що спеціалізуються на роздрібній торгівлі) відповідність свого виробництва вимогам стандартів GLOBALG.A.P. Більше того, сам сертифікат GLOBALG.A.P. є гарантією, що продукт відповідає належному рівню безпеки і якості та що його виготовлено із дотриманням екологічних норм (тобто діяльність підприємства не шкодить довкіллю). Стандарт передбачає й те, що процес виробництва не шкодить здоров’ю персоналу, який вирощує ці продукти. Ще одна засаднича умова — на сертифікованому підприємстві запроваджено систему простеження виробництва на всіх етапах вирощування, зберігання, післязбиральної доробки і постачання кінцевому споживачу. Важливо: виробництво кожного окремого виду продукції сертифікується окремо. До прикладу, якщо підприємство вирощує суницю і яблука, — ці процеси мають сертифікуватися окремо.

За даними адміністративного офісу GLOBALG.A.P., на початок 2019 року лише у Європі були сертифіковані 116 507 виробників.  

Пункт для зберігання та заправки ПММ — також одна із вимог стандрату GLOBAL G.A.P

Основними сертифікованими культурами, які світове агровиробництво вирощує у відкритому ґрунті, є картопля, банан, яблуко, апельсин, виноград, авокадо, ананас, цибуля та груша. З-поміж сертифікованих у закритому ґрунті у ТОП-10 томати, стручковий перець, суниця, огірки, лохина, малина, кабачки, кавуни, диня й салат.

Що стосується України, то на початку грудня 2019 року у нас було сертифіковано 34 виробника сільськогосподарської продукції, з них 22 — компанії, які вирощують фрукти і ягоди, 10 — спеціалізуються на овочах й 2 — на зернових і технічних культурах та тваринництві.  

Таблиця 2. Кількість виробників, що сертифіковані за стандартом IFA, Західна півкуля, статистика GLOBALG.A.P. за грудень 2018 року 

Оновлення стандарту 

Чи стандарт GLOBALG.A.P. оновлюється з часом? Так. Щороку вимоги до безпечності продукції стають усе жорсткішими, тому стандарти безпечності регулярно оновлюють — удосконалюють та вносять зміни. Виробники продукції із цими оновленнями мають бути обізнаними та виконувати їх. Вітчизняне агровиробництво осторонь від цих процесів не стоїть. Тому 1–2 липня 2019 року в Україні уперше було проведено GLOBAL G.A.P Tour, у рамках якого обговорили можливості й переваги, які вітчизняна аграрна галузь отримує завдяки запровадженню світових стандартів безпечності. Виробники, переробники, представники торговельних мереж й решта зацікавлених отримали унікальну можливість дізнатися більше про стандарти GLOBALG.A.P. безпосередньо від директора GLOBALG.A.P. Крістіана Мюллера та його колег. Крістіан Мюллер відзначив: «Україна має великий потенціал щодо експорту свіжої сільськогосподарської продукції, але його можливо реалізувати лише, запроваджуючи найкращі світові практики. Українські аграрії мають довести, що українська продукція відповідає міжнародним стандартам».

Таблиця 3. Кількість виробників, що сертифіковані за стандартом IFA, Азія та Океанія, статистика GLOBALG.A.P. за грудень 2018 року  

Відвідавши Україну, дирекція GLOBALG.A.P. зауважила велику зацікавленість наших виробників щодо запровадження згаданих стандартів й для ефективності подальшої співпраці запропонувала створити Національну технічну робочу групу — НТРГ GLOBALG.A.P. Створення таких груп є поширеною світовою практикою. Запроваджувати міжнародні стандарти GLOBALG.A.P. у локальному масштабі нині у світі допомагають 45 НТРГ. Вони розробляють Національні рекомендації щодо інтерпретації GLOBALG.A.P.

Ніна Дмитраш із Олександром Пахно (ТОВ Сади Дніпра) та Іваном Ярмолюком (СФГ Відродження), тренінг на тему Сертифікація за міжнародним стандартом GLOBAL G.A.P, травень 2019 р., Дніпропетровська обл

Слід відзначити, що діяльність НТРГ покликана сприяти виконанню і постійному покращенню стандартів GLOBALG.A.P. на основі специфічних потреб країни. Також НТРГ відповідає за переклад документів і адаптацію вимог стандартів GLOBALG.A.P. до місцевих норм і законодавства. Загалом Національна технічна робоча група є контактною організацією, містком між GLOBALG.A.P. і країною, а також інформаційною платформою задля підтримки агровиробників і їх комунікації між собою.  

Таблиця 4. Кількість виробників, що сертифіковані за стандартом IFA, Африка, статистика GLOBALG.A.P. за грудень 2018 року

У склад НТРГ в Україні нині входить 28 учасників, серед яких є виробники сільськогосподарської продукції, експортери, торгові мережі, консультанти, представники органів сертифікації, лабораторій, науково-дослідних установ й інших зацікавлених сторін. Вже 4 жовтня 2019 року в Києві відбулося перше засідання Національної технічної робочої групи GLOBALG.A.P., де було обрано Голову і Секретаріат та затверджено робочий план НТРГ на 2019–2020 рр. За перший рік роботи буде зроблено переклад Загальних положень стандарту GLOBALG.A.P., Інтегрованої системи управління сільськогосподарським виробництвом версії 5.2 (IFA V5.2) та виконано Оцінювання ризиків щодо соціальних практик у первинному виробництві (GRASP). Затверджені фінальні версії документів українською мовою будуть у вільному доступі розміщені на сайті GLOBALG.A.P.

Соціальний модуль GRASP 

Протягом 2018–2019 рр. в Україні спостерігається ріст зацікавленості виробників до проходження сертифікації за стандартом GLOBALG.A.P. + GRASP. Щодо додатку GRASP, то його суттю є оцінювання ризиків щодо соціальних практик у первинному виробництві. Додаткові правила GRASP створюють систему, у межах якої виробник може задовольняти перелік певних додаткових вимог до виконання стандарту GLOBALG.A.P.

Таблиця 5. Сертифіковані за стандартом GLOBALG.A.P.
IFA виробники (у розрізі вирощуваних культур),
Україна, грудень 2019 року

Зважаючи на те, що контрольні точки та критерії відповідності GRASP є добровільними вимогами, за невеликим винятком перевірка їхнього виконання не входить до обов’язкової сертифікації виробників свіжої продукції за стандартом GLOBALG.A.P. Винятком є лише агровиробники, які вирощують рибу та аквакультуру. GRASP також не можна зарахувати до повноцінного соціального аудиту, оскільки він не вимагає проведення інтерв’ю з працівниками. Модуль GRASP складається з 13 контрольних точок та критеріїв відповідності: 11 контрольних точок для індивідуальних виробників та груп виробників, 1 додаткова контрольна точка для Систем управління якістю груп виробників та 1 рекомендація. Вимоги GRASP ґрунтуються на відповідних розділах конвенцій Міжнародної організації праці. Модуль GRASP надає інформацію для запровадження й оцінки основних соціальних критеріїв в умовах сільськогосподарського підприємства, де уже запроваджено стандарт виробництва первинної продукції GLOBALG.A.P.

Фото. Члени Національної технічної робочої групи (НТРГ) GLOBALG.A.P. в Україні

Запровадження на підприємстві вимог GRASP, що базуються на дотриманні місцевих соціальних та трудових норм законодавства через Національні інструкції щодо тлумачення, які затверджені GLOBALG.A.P., має свої переваги: 

  • Допомагає удосконалити систему соціального управління на підприємстві. 
  • Підтримує створення каналів зв’язку між керівництвом та працівниками. 
  • Дозволяє побудувати прозорий бізнес, демонструючи сильні та слабкі сторони соціальних практик. 
  • Завдяки комунікації та прозорості GRASP допомагає підвищити зацікавленість серед постачальників та споживачів у співпраці з виробником. 
  • Розширити канали збуту продукції у країни, де підтвердження впровадження GRASP є обов’язковою умовою поставки продукції. 

Соціальна відповідальність сільськогосподарських виробників стає все більш важливим питанням міжнародних компаній і організацій різних рівнів у сфері виробництва харчових продуктів. Усе більшу пріоритетність для зацікавлених сторін має демонстрація виробниками того, що їхня сільськогосподарська продукція виробляється відповідно до міжнародних вимог та законодавства щодо якості і безпечності продукції та умов праці і забезпечення соціальних умов. 

Ніна Дмитраш, консультант з сертифікації за стандартом GLOBALG.A.P. 

журнал “Садівництво по-українськи”, грудень 2019 року 

Усі авторські права на інформацію розміщену у журналі “Садівництво по-українськи” та інтернет-сторінці журналу за адресою https://agrotimes.ua/ належать виключно видавничому дому «АГП Медіа» та авторам публікацій, згідно Закону України “Про авторське право та суміжні права”.
Використання інформації дозволяється тільки після отримання письмової згоди від видавничого дому «АГП Медіа».

Інші статті в цьому журналі
Садівництво по-українськи
Садівництво по-українськи
Садівництво по-українськи
6
Статті з журналу:

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ