Техніка

Сівалка Alfa 6 кладе насіння на задану глибину навіть у сухий спресований грунт з пожнивними рештками

Створена для Mini-till

Створена для Mini-till

Сівалка Alfa 6 кладе насіння на задану глибину навіть у сухий спресований грунт, вкритий пожнивними залишками!

З кожним роком умови роботи фермерів стають дедалі жорсткішими. Постійний дефіцит вологи і зниження рентабельності виробництва змушують переходити на мінімальний обробіток ґрунту. З одного боку це дає змогу зберегти вологу і заощадити пальне, однак з іншого – висуває підвищені вимоги до посівних агрегатів. Вони повинні рівномірно сіяти насіння у суху щільну землю, закладаючи на задану глибину. При цьому продуктивність роботи сівалки має враховувати коротке агротехнічне «вікно».

Олександр Чорний

– Ми вже давно підшуковували нову зернову сівалку. У тих умовах, у яких ми працюємо – у Донецькій області, сприятливі умови для сівби складаються вкрай рідко. Переважно доводиться ловити вологу чи класти насіння у твердий сухий грунт. Мали проблеми як із старими «сезешками», так і новим агрегатом відомого американського виробника. Глибина висіву не дотримувалася, сошники забивалися і ламалися, – розповідає Олександр Чорний, директор СТОВ «Вікторія».

Поля СТОВ «Вікторія» розташовані у Мангушському районі. В обробітку перебуває близько 1500 га. Тут вирощують переважно озимі зернові і соняшник, а також горох і озимий ріпак.

– Я звернув увагу на нову сівалку Elvorti Alfa 6 ще у 2018 році, на виставці у Києві. Тоді вразила якість та конструкція сошникової групи, а також сподобався дизайн сівалки. Попросив, щоб її привезли на випробування до нашого господарства. Після того – замовив ще одну, – посміхається Олександр Вікторович.

Відтоді на полях СТОВ «Вікторія» чудово прижилися обидва посівні агрегати Elvorti. Alfa 6 – це модель із 6-метровим захватом, розрахована на сівбу як за класичною, так і мінімальною технологією обробітку ґрунту. Тут встановлено дводискові однорядкові сошники для рядового посіву насіння зернових, зернобобових та низки інших культур із можливістю одночасного внесення мінеральних добрив.

Дводисковий однострочний сошник

– Привезли їх нам у травні, тому перше «бойове хрещення» Alfa 6 проходила вже під час сівби озимих зернових. Суша була така, що ми щиро кажучи не розраховували, що сошники проріжуть спресований твердий, мов бетон, ґрунт і покладуть насіння на глибину 5 см… Однак агрегат показав себе відмінно! Тут сошники виготовлені із імпортної бористої сталі, а притискне зусилля на один сошник сягає до 110 кг. Сошники можна точно відрегулювати гідравлікою , тому у нас немає проблем ні на сухому ґрунті, ні на полі, вкритим пожнивними рештками, – відзначає директор СТОВ «Вікторія».

Безступінчастий механізм передач (варіатор)

Діапазон норм висіву насіння Alfa 6 може варіюватися в межах від 1,5 до 400 кг/га. Безступінчастий механізм передач забезпечує легке і швидке регулювання норм висіву насіння та мінеральних добрив.

Гвинтова конструкція котушки висівного апарату забезпечує безперервну і плавну подачу насіння. При цьому конструкція котушки дозволяє здійснювати висів дрібнонасінневих культур, а регулювання зазору між клапаном і котушкою полегшує висів крупного насіння з великими нормами.

– Тут ще дуже важливим є те, що в сошниках встановлені необслуговувані ступиці, а сама конструкція захищена від пилу і бруду, – каже Олександр Вікторович.

Висіваючий апарат з полімерних матеріалів

У господарстві, згідно до сучасних агротехнічних вимог, практикують припосівне живлення посівів. З цією метою конструктори Elvorti встановили на рамі Alfa 6 один із найбільших за об’ємом бункерів на ринку – 2803 л. 1857 л тут відведено під посівний матеріал, і 946 л – для мінеральних добрив.

– Ми висіваємо зернові із міжряддями 15 см. Я відразу після того як сівалка виїхала на поле, звернув увагу на відмінний розбіг сошників. При цьому вони не забиваються, на відміну навіть від агрегатів із міжряддями 19 см. Якщо ж десь виникає проблема, то автоматика відразу ж сигналізує про неї. Зокрема, це дало змогу обійтися без «сівальника», який раніше їздив у нас за трактором. Фактично у полі сьогодні достатньо, окрім механізатора, мати ще двох чоловік на дві сівалки: один відповідає за завантаження у бункер насіння, а інший – мінеральних добрив. Робочі руки у наших краях – у великому дефіциті, – наголошує Олександр Чорний.

Збільшений бункер та транспортний пристрій

Відзначимо, що зернова сівалка Alfa 6 отримала нову спрощену раму із якісних європейських сталей. Це є пласка зварена конструкція зі шпренгелем на передньому брусі в центральній частині. Великі передні і задні бруси з’єднані між собою боковинами і зв’язками без використання ферм, що забезпечує надійність і жорсткість рами.

– Я ще на виставці зрозумів, що нова сівалка Elvorti має добротну конструкцію із великим запасом міцності. Це дуже важливо, коли працюєш на важких ґрунтах і нерівній поверхні поля на високій швидкості. Ми провадимо висів на швидкості 11-12 км/год і маю сказати, що продуктивність роботи Alfa 6 цілковито відповідає паспортним даним. Це десь 7 га за годину, – пояснює Олександр Вікторович.

Нова вдосконалена рама

Олександр Чорний відзначає також зручність і продуманість нового універсального причіпного пристрою сівалки, який спрощує переведення агрегату з робочого положення в транспортне протягом короткого проміжку часу ( 2 хв.) за допомогою гідроциліндра. Цей пристрій дозволяє приєднуватися до різних типів тракторів завдяки універсальності своєї конструкції. Новий посилений транспортний пристрій з колесом збільшеного діаметру дозволяє переміщати сівалку по дорогам загального призначення.

– Хочу передусім звернути увагу на, без перебільшення, геніальне рішення конструкторів сівалки. Це майже миттєве складання рами із робочого у транспортне положення і навпаки. Нам доводиться часто переїздити із поля на поле, і раніше ми мали з цим неабиякий клопіт. Сьогодні штрафи за транспортування негабаритних вантажів дуже високі. Натомість Alfa 6 має дуже простий і зручний механізм складання/розкладання, із яким може впоратися будь-який механізатор, – розповідає керівник СТОВ «Вікторія».

Як бачимо, у господарстві більш ніж задоволені своїми двома новими придбаннями, створеними на заводі Elvorti. І це вчергове підтверджує ту тезу, що за відгуками багатьох фермерів українські виробники сільгоспмашин впродовж останніх років здійснили якісний крок вперед.

– Я маю з чим порівнювати, оскільки ми сіяли і вітчизняними агрегатами, і дорогими імпортними. Для мене Alfa 6 це оптимальне співвідношення ціни та якості. Ця сівалка цілковито закриває усі питання щодо сівби пшениці, ячменю та гороху. Неважливо: у якому стані знаходиться ґрунт, чи є там пожнивні залишки, я знаю, що із цією сівалкою ми вийдемо в поле і вона покладе насіння як слід, на задану глибину. Alfa 6 – по-справжньому якісний і зручний агрегат із високою продуктивністю, тому я раджу звернути на нього увагу тим аграріям, які придивляються до нових зернових сівалок, – вважає Олександр Чорний.

Дивіться відео про ALFA 6 на офіційному каналі Elvorti в YouTube

Телефон гарячої лінії: 0(800)752-452 дзвінки по Україні безкоштовні.
Наш сайт: elvorti.com
Інтернет-магазин: shopelvorti.com

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ